Nebelung: Tiha i razigrana mačka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
nebelung macka
Od petmagazine.rs - 14/02/2022

Nebelung: Tiha i razigrana mačka

Naziv nebelung je nemačkog porekla i u bukvalnom prevodu znači „stvorenje magle“ zbog svetlucave srebrnosive (plavičaste) dlake koje deluje kao da pluta po telu ove prelepe mačke. 

Piše: petmagazine

Prema podacima, nebelung mačka je dugodlaka varijanta ruske plave mačke. Krajem osamdesetih godina prošlog veka ova rasa razvijena je u SAD, a prvi primerci ruskih plavih mačaka s dugačkim krznom na tle Amerike došli su iz Istočne Evrope.

Razigrana 

Ovu mačku raskošnog krzna prati reputacija veoma mirne, tihe i neretko stidljive mace. Međutim, iako se najčešće tako i vlada, kad je razigranost u pitanju, prava je „energetska bomba“.

Ova mačka obožava da vraća lopticu, da se dobacuje, skače i penje se na najviše komade nameštaja u stanu.

Uživa da s visokog mesta posmatra dešavanja u domu i da tako relaksirana odluči da li će se priključiti aktivnostima svoje porodice ili će lenjo dremati na visini.

Privržena ljudima

Ume da bude nepoverljiva prema strancima, pa je mnogi gosti neće nikada videti, jer će se sakriti i dremati u drugoj sobi, međutim, veoma je privržena svojoj ljudskoj porodici.

Naročito će se vezati za jednu osobu u domu, pratiće je u stopu i često joj leškariti u krilu ili na ramenima.

Odlično se slažu s mališanima koji su prema njoj pažljivi, kao i s tolerantnim psima koji je neće ganjati po kući. Uživaće s još jednom mačkom u domu.

Senzitivna 

Nebelung je izrazito senzibilna i osetljiva maca koja se ne sme zanemariti i zapostaviti jer će usled nedostatka pažnje i ljubavi mnogo patiti i postati anksiozna i izrazito plašljiva.

Gotovo nikad ne pokazuje destruktivna ponašanja (grizenje stvari u domu ili grebanje), iako je to često svojstveno visokointeligentnim macama kojima pripada. Po domu će se kretati graciozno i pažljivo, poput ruske balerine. Uvek će se obratiti kad joj je nešto potrebno ili joj pak nešto nije po volji.

Budilnik

Možda više od svih drugih, ova rasa pravi je rob navika i ne voli promenu rutine i životnog prostora. Računajte na to da će ova maca biti vaš nepogrešivi budilnik svakog jutra u isto vreme – ne zato da ne biste zakasnili na posao, već zato što je vreme doručku.

Sklona gojenju

Iako nije čistokrvna rasa, nisu zabeležena nasledna oboljenja niti zdravstveni problemi, tako da je ovo generalno zdrava mačka koja dugo živi. Jedino bi trebalo povesti računa o njenom ogromnom apetitu, pa će se lako i brzo gojiti ukoliko joj činija s hranom bude stalno puna.

Njena duga dlaka zahteva češljanje dvaput nedeljno.