Geografija: Najpoznatije rase Ujedinjenog Kraljevstva - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 31/01/2019

Geografija: Najpoznatije rase Ujedinjenog Kraljevstva

Predstavljamo vam rase mačaka iz zemlje s najzelenijom travom. Da li je i vaš mezimac među njima?

Britanska kratkodlaka mačka

Najpoznatija britanska mačka u svetu i omiljena među žiteljima Ujedinjenog Kraljevstva. Rasa je nastala početkom 19. veka, a nakon Drugog svetskog rata gotovo je nestala. Spada u veće rase, snažne je građe, okrugle glave i krupnih očiju, a njena paperjasto meka dlaka mami na dodir. Može biti najrazličitijih boja, ali je na ostrvu omiljena siva, poznata kao „British blue“, pa je mnogi često mešaju s ruskom plavom mačkom. Veoma je privržena vlasniku, pratiće ga po kući, a u vreme odmora će ležati uz njega. Umereno je aktivna, inteligentna, pretežno tiha i maca koja uživa u porodičnom životu. Gotovo da uopšte ne grebe ili grize nameštaj. Trebalo bi je četkati jedanput nedeljno. Voli decu i pse mirne naravi.

Britanska dugodlaka mačka

Rasa je nastala od britanske kratkodlake mačke sredinom 20. veka. Ima dugu dlaku kojoj je potrebna redovna nega, pa je vlasnici često vode u gruming salone, jer joj je neophodno često šišanje, a četkanje u domu se podrazumeva svakog dana. Takođe, ova maca se i mnogo linja. Poznata je kao rasa odličnog zdravlja, a kad je reč o karakteru, ovo su tihe i veoma inteligentne mace koje su veoma privržene svojim vlasnicima. Dobro se slažu s mališanima starijim od šest godina. Uživaju u leškarenju i spavanju, i nisu preterano aktivne.

Škotski fold

Može imati kratku ili dužu dlaku, a rasa je nastala na jednoj škotskoj farmi 1961. godine spontanom genetskom mutacijom. Ove mace prepoznatljive su po spuštenim ili „slepljenim“ ušima. Spadaju u srednje rase i veoma su umiljate. Zanimljivo je da je više vole i drže izvan granica Ujedinjenog Kraljevstva. Često je nazivaju i sovom među mačkama zbog izgleda lica i glave. Veoma je inteligentna, radoznala i privržena porodici u kojoj živi. Uživa u skrivanju, često će otvarati ormare i fioke kako bi istraživala. Ume da bude i stidljiva, a svoje vlasnike pratiće u stopu. Možete je naučiti da hvata lopticu. Ima veoma spretne šape, pa će mnoge mace ove rase jesti i piti uz pomoć šapica. Voli decu i slagaće se s mirnim psima. Treba je redovno četkati i čistiti joj uši. Na svet dolazi s ravnim ušima koje se nakon tri nedelje savijaju.

Devon reks

Jedna je od dve rase kovrdžavih mačaka koje su rođene i odgojene na tlu Ujedinjenog Kraljevstva. Ova rasa nastala je 1960. godine kad se u leglu od pet mačaka jedno rodilo s kovrdžavom dlakom, prirodnom mutacijom. Imaju pomalo vaznemaljski izgled – uši su im podignute ali nisko pozicionirane, imaju krupne, ovalne oči, pa se često nazivaju i vilenjacima među mačkama. Osim krzna kovrdže im krase brkove i obrve. Ovo je oprezna, ali istovremeno i veoma radoznala mačka, veoma tiha, a opet aktivna. Brzo uči i veoma je inteligentna. Uživa u društvu ljudi, a vlasnici kažu da ima karakter psa, mačke i majmuna u jednom, jer visoko skače, obožava da se igra i često izvodi zanimljive i smešne akrobacije. Tipičan primerak ove rase lako nauči da šeta na povocu, donosi lopticu i skače na znak. Najčešće ćete je naći na vratu ili blizu glave svog vlasnika.

Korniš reks

Druga kovrdžava rasa mačke iz Ujedinjenog Kraljevstva. Nastala je celu deceniju pre rase devon reks. Zanimljivo je da ove mačke zapravo nemaju dlaku, već samo tanku, kovrdžavu poddlaku. Sklone su opadanju dlake, pa je veoma moguće da će vaša mačka tokom godina na nekim delovima tela potpuno ostati bez nje. Zbog svega navedenog, one su mezimice za tople stanove i kuće. Tražiće mesto za odmor u blizini izvora toplote – lampi, kompjutera i naravno – u krilu vlasnika. Često ih nazivaju hrtovima među mačkama jer imaju duge noge, prave dugačke korake i veoma su brze, gotovo da galopiraju. Tokom celog života zadrže ponašanje mačeta – veoma su razigrane i vesele. Obožavaju igre s lopticom, vole da skaču i izvode akrobacije. Avanturisti su i prave atlete. Veoma su inteligentne, obožavaju društvo ljudi, dece i drugih ljubimaca s kojima će se trkati po stanu.

Manks

Ova maca potiče s ostrva Man u Irskom moru i najpoznatija je po tome što uopšte nema rep. Ovo je posledica spontane genetske mutacije. Ima veliku, okruglu glavu i stameno telo. Spada u mačke srednje veličine. Veoma je snažna i mačka čeličnog zdravlja, odličan je lovac iako dok hoda može delovati pomalo trapavo. Rezervisana je prema strancima. Česte su mezimice na farmama gde nemilosrdno love glodare. Privržene su svojoj porodici. Postoje podaci da je rasa nastala čak davne 1800. godine, a zvanično je priznata 1903. Veoma je inteligentna, pa je često nazivaju i psom u mačjem telu. Razigrana je i živahna. Veruje se da bolje od svih drugih rasa mačaka razume ljudske govorne komande. Ova maca zvanični je simbol ostrva Man.

Kumrik

Takođe nastala na ostrvu Man kao dugodlaka varijanta manks mačke (spontanom mutacijom gena), a kao posebna rasa priznata je 1979. godine. „Debeljuškasta je i okrugla“ mačka srednje veličine. Baš kao i manks, ni ova maca nema rep. Odlični su skakači i budite sigurni da će se s neverovatnom lakoćom popeti na najvišu tačku u stanu kako bi istraživale okolinu. Veoma su radoznale i inteligentne, a veština s kojom se služe šapama za svaku je pohvalu. Brzo će naučiti da otvaraju vrata, fioke… Iako tihe, često će mjaukati i razgovarati. Stvaraju čvrste veze sa svojom ljudskom porodicom. Slažu se s decom i drugim životinjama. Ne vole samoću, pa ih ne bi trebalo ostavljati dugo same. One su poput psa čuvara u mačjem svetu – reagovaće na svaki zvuk i skakaće u vašu odbranu. Ali, najviše će uživati u krilu.

Burmila

Ova rasa nastala je relativno skoro – 1981. godine, i to ukrštanjem persijske činčile i burmanskih rasa mačaka. Kao rasa je priznata tri godine kasnije. Zanimljivo je da su roditelji prve burmila mačke koji su čekali na parenje s mačkama svoje vrste, u dve odvojene prostorije u jednom engleskom domu, uspele da dođu jedna do druge i dobiju svoje prvo leglo. Ovo su mačke srednje veličine, snažnog i mišićavog tela. Imaju krzno srebrnkastog odsjaja, a dlaka im može biti kratka ili srednje dužine. Ovo je tiha i nezavisna mačka koja obožava svog vlasnika. Do kraja života ostaje mače – razigrano i veselo. Odlično se slaže s mališanima i drugim životinjama. Trebalo bi je četkati jedanput nedeljno.  

Havana

Ne, ova maca nije s Kube, već je rasa nastala 1950. godine u Ujedinjenom Kraljevstvu, kad su ljubitelji mačaka uparili sijamsku sa domaćom, crnom kratkodlakom mačkom. Ima prelepo tamnobraon krzno i prodorne zelene oči. Veoma je elegantna i inteligentna mačka. Mnogi veruju da je ime dobila po boji kubanskih cigara. Radoznala je i stalno će istraživati prostor u kome živi, i reagovati na svaki šum. Vezana je za svoju porodicu i uživa u domu. Traži dosta pažnje i nežnosti, a zauzvrat – vraća vam trostruko, jer obožava ljude. Šapicom će vas opomenuti da bi trebalo da obratite pažnju na nju. Odlično se slaže s drugim mačkama, psima i decom.

Azijska malajan mačka

Iako nosi ime najvećeg kontinenta, azijska mačka uzgojena je u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prvo leglo ove mačke rođeno je 1981. godine. Ima mišićavo, kompaktno telo, veoma meku, svilenkastu dlaku. Primerci s dugom dlakom nose ime tifani (još uvek nije priznata kao zasebna rasa). Veoma su privržene vlasniku, pune ljubavi, ali kao njihovi rođaci – burmanske mačke, obožavaju da istražuju i imaju jak karakter. Odlične su saputnice ako volite da putujete, jer im vožnja u transporteru prija. Glasne su i vole da „pričaju“. Zahtevne su – morate im pružiti pažnju, maziti ih, igrati se s njima. Vole ljude, prijateljski su nastrojene i, iako živahne, većinu dana žele da su blizu vas ili u vašem krilu. Nisu dobar izbor ako živite u prometnoj i bučnoj ulici, jer ne vole glasne zvukove. Četkajte ih jedanput nedeljno. Zbog anatomije glave mnogi primerci rase hrču dok spavaju.

Nekoliko reči o Ujedinjenom Kraljevstvu

  • Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske ima četiri sastavna entiteta – Engleska, Vels, Škotska i Severna Irska
  • Glavni grad London najveća je urbana zona u Evropskoj Uniji
  • Antički Londinium su osnovali Rimljani 43. godine nove ere u močvarnom području na estuaru reke Temze, na čijem mestu danas leži najuže poslovno jezgro modernog grada (Siti)
  • Sa preko 300 različitih nacionalnosti koje žive na području današnjeg grada, London važi za jednu od najkosmopolitskijih sredina u Evropi
  • Prema popisu iz 2011. na području Šireg Londona živelo je 8.278.251 stanovnika, ili 12,5% celokupne populacije UK
  • Posle Njujorka, London je najvažniji finansijski centar na planeti, poznat i po nezvaničnoj tituli svetske kulturne prestonice

Brojke

30-40 % stanovnika UK ima mačku za ljubimca

64 miliona stanovnika ima Ujedinjeno Kraljevstvo

Lokacija

Ujedinjeno Kraljevstvo se nalazi na severozapadu Evrope. Ima kopnenu granicu s Republikom Irskom, okruženo je Severnim morem, kanalom Lamanš (Engleski kanal), Irskim morem i Atlantskim okeanom. Prostire se na površini od 243.610 kvadratnih kilometara.

Da li znate… da je na referendumu o izlasku iz EU od važećih 93,2% glasova za Bregzit glasalo 51,8% glasača

Metro

London ima najveću i najstariju podzemnu železnicu na svetu. Otvorena je 1863. godine, ima 394 kilometara pruga i svaki dan preveze 2,7 miliona putnika