Egipatska mau mačka: Maca koja u trku dostiže brzinu od 48 km! - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 14/02/2022

Egipatska mau mačka: Maca koja u trku dostiže brzinu od 48 km!

Ova maca nosi titulu najbrže u mačjem svetu jer pri trčanju dostiže brzinu od neverovatnih 48 kilometara na čas

Piše: petmagazine

Reč “mau“ na egipatskom jeziku znači mačka, a žitelji ove zemlje tvrde da je bila obožavana još u vreme faraona i da su se na drevnim papirusima iz 1550. godine pre nove ere nalaze mačke s tufnama na krznu. Postoje takođe i podaci da su mau mačke mumificirane u Egiptu nakon smrti.

Ipak, poslednjih decenija vlada oštra polemika među felinolozima da li su ove mačke zaista poreklom iz Egipta s obzirom na to da su ispitivanja DNK pokazala da mau mačke zapravo imaju evropsko i severnoameričko poreklo, odnosno, da su u bliskoj vezi s mačkama rase mejn kun, korat i američkom truskom angorom.

Istorijski podaci pokazuju da je rasu spasila ruska princeza Natali Trubetskaja koja je tokom pedesetih godina prošlog veka bila u egzilu u Italiji. Emigrirala je u Njujork 1965. godine i sa sobom povela tri mau mačke, i tako omogućila opstanak rase i njen dalji razvoj na tlu SAD. Kao rasa, egipatska mau mačka priznata je 1968. godine.

Ove prelepe mace potomci su divlje afričke mačke i smatraju se precima svih modernih domaćih, mačaka. Na prvi pogled egipatski mau deluje divlje, kao da je ukrštan s nekim divljim vrstama, ali ovo je zapravo jedina mačka na svetu s prirodno “tufnastim“ krznom. Zanimljivo je to što se tufne, odnosno tačke, pojavljuju samo na vrhovima dlake.

Odlikuje je veoma kompaktno i mišićavo telo, ali su njeni pokreti i hod elegantni i graciozni. Zadnje noge su joj duže nego prednje, dajući tako utisak da stoji na prstima. Posebna je i zbog velike sličnosti s gepardom – mau je najbrža maca na svetu. Ima višak kože koja je naborana na stomaku i može da se “razvuče“, od boka ka zadnjim nogama, što joj omogućava da više protegne noge prilikom trčanja i bude pokretljivija. Zabeleženo je da ova prelepa maca u trku dostiže brzinu od 48 kilometara na sat!

Odličan je porodični mezimac, jer obožava društvo ljudi. Voli decu i odlično se slaže s drugim mačkama i prijateljski nastrojenim psima. Druželjubiva je i lojalna, ipak oprezna prema strancima. Voli i zahteva svoj lični prostor. Poprilično je posesivna kad je reč o igračkama. Razigrana je i obožava da juri, hvata, vreba, da skače i da se pentra. Veoma je inteligentna. Voli vodu, pa će često kvasiti šape i brčkati se. Mau ne voli da je dugo sama.

Često se oglašava melodičnim mjaukanjem, a njeni vlasnici kažu da mau ume da cvrkuće, i da se glasno smeje. Za mau mačke specifično je i to da, poput pasa, kad su srećne mašu repom.

Sve mau mačke imaju krupne, veoma ekspresivne zelene oči oko kojih imaju prirodni “ajlajner“ – okvir crne boje. Na krznu između očiju imaju tamniju dlaku koja formira slovo M ili, kako bi rekli u Egiptu – oblik skarabej bube. Karakteriše ih i tamna crta koja se proteže od glave niz kičmu do repa.

Spadaju u veoma zdrave rase i životni vek im je od 15 do čak 20 godina. S obzirom na to da su kratkodlake, nije potrebno mnogo napora oko nege njihovog krzna jer se malo linjaju (samo u sezoni).