Burmila: Razigrana, pametna i – trapava maca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
burmila macka
Od petmagazine.rs - 02/03/2019

Burmila: Razigrana, pametna i – trapava maca

Tamo gde priroda umeša svoje prste – nastaju čuda! Baš tako je rasa burmila nastala kao „posledica” slučajnog parenja burmanske i persijske činčila mačke (poznate po smaragdnozelenim očima) u Engleskoj 1981. godine.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

U leglu su rođena četiri potpuno crna mačeta kratke i guste dlake i odgajivač je odmah uvideo koliko bi ove prelepe mace mogle biti atraktivne. I tako je počeo uzgoj burmila – maca sa prelepim zelenim očima koje malo koga ostavljaju ravnodušnim.

Temperament

Burmile su prijateljski nastrojene mace, veoma privržene i nežne, ali i avanturističkog duha i razigrane. Ipak, umeju biti pomalo trapave, pa je savet da se u kući u kojoj živi burmila ne drže lomljive stvari (vaze, činije, lampe) na mestima gde ih ona može dohvatiti šapama. Ove mace ostaju razigrane i u starijem dobu. Iako su lude za svojim vlasnicima i veoma su im privržene, nisu previše zahtevne. Ali čim je neko krilo slobodno –  mačka ove rase će u njega uskočiti.

burmila macka, burmila

Izgled i nega

Njihovo ovalno lice i zelene oči (koje mogu biti u svim nijansama zelene – od svetlih do smaragdnih) ostavljaju bez daha sve koji ih ugledaju prvi put. Uši su im blago povijene unapred, a telo im je vitko. Spadaju u mačke srednje veličine. Krzno burmile je sjajno, kratko i gusto, i dovoljno ga je četkati svega jedanput nedeljno kako bi se uklonila mrtva dlaka. Tamniji vrhovi dlake (otprilike jedna osmina dlake) odaju utisak da se burmile presijavaju. Mace ove rase mogu biti crne, braon, krem, lilac, sive (plave), čokoladne, riđe ili u bojama kornjačevine (trobojke). Takođe, burmile mogu biti kratkodlake i dugodlake. Od 3,5 do 4,5 kg teže ove mace. Životni vek ovih maca je oko 15 godina.

Voli decu

Burmila je pažljiva i nežna, pa će uživati u domu s mališanima, kao i s prijateljski nastrojenim psima. Veoma je inteligentna, te će lako i brzo naučiti trikove i obožavaće interaktivne igračke.