Britanska kratkodlaka: Mačka iz zemlje čuda - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
bitanska kratkodlaka macka
Od petmagazine.rs - 25/04/2018

Britanska kratkodlaka: Mačka iz zemlje čuda

Mirne, uravnotežene i prijateljske naravi, ova mačka je jedna od najpopularnijih mačjih rasa na svetu. I možda niste znali, baš jedan britanski kratkodlaki mačak poslužio je kao inspiracija za ilustraciju zagonetnog Češirskog mačka iz „Alise u zemlji čuda“.

Tekst: Le PETit, Foto: Shutterstock

Britanska kratkodlaka (British Shorthair) uz persijsku, sijamsku i abisinsku jedna je od najstarijih priznatih rasa mačaka.

Poreklo britanske kratkodlake mačke

Legenda o britankama kaže da su Cezar i njegove legije još u prvom veku naše ere doneli domestifikovane mačke iz Egipta u Veliku Britaniju, da sačuvaju useve od glodara.

Tokom vekova, ovi mačji došljaci su se mešali s ostrvskim divljim mačkama i njihovi potomci su se razvijali izolovano od svojih kopnenih rođaka. Vremenom su im se razvile osobene karakteristike: krupna i robusna građa, i kratko ali vrlo gusto krzno koje je uslovila klima na ostrvu. Od tih maca je nastala današnja britanska kratkodlaka rasa.

Plava boja mačke

Godine 1871, u Kristal Palasu u Londonu, održana je prva zabeležena izložba mačaka na svetu i tom prilikom je probranoj publici iz visokog društva prvi put predstavljena britanska kratkodlaka mačka, prirodno plave (sive) boje.

Od tada su britanke jedna od najpoznatijih evropskih rasa. Posle Drugog svetskog rata britanke se osim u plavoj pojavljuju i u mnogim drugim bojama i šarama, a izvedena je i dugodlaka varijanta britanke – British Longhair.

Dlaka britanske kratkodlake mačke

Gusto, veoma mekano, skoro plišano krzno britanki uvek zadržava svoje osnovne karakteristike: krzneni pokrivač im je odlična zaštita od hladne i vlažne klime kakva je u Velikoj Britaniji.

Kvalitet i čvrstina dlake su izuzetno važni kod ovih maca – kad se prođe prstima kroz dlaku ona treba da ostane da stoji, ne sme da padne. Najstarija priznata boja krzna kod britanki je plava.

Boje britanske kratkodlake mačke

Vremenom i ukrštanjem nastale su i mnoge druge boje – crna, narandžasta, krem, čokoladna, cimet, lilak, kao i razne kolorne kombinacije i šare – od jednobojnih, dvobojnih, trobojnih, kolorpoint (poput sijamki) i one uvek imaju plave oči, tigrastih do zlatno ili srebrno osenčenih. Jedna od najpopularnijih šara je silver tabby, kod nas popularno nazvana Whiskas maca.

Mačka debeljuca

Britanska kratkodlaka mačka je krupna mačka, debeljuca. Telo je lepih proporcija, masivno i snažno. Glava joj je savršeno okrugla. Britanke imaju punačke obraze, kratak vrat i snažne grudi i ramena. Butkice su im zanosno popunjene, a rep je debeo i okruglast.

Maca smajli

Britanke krase velike, okrugle oči. Boja očiju kod većine kolornih varijanti je u nijansama od toplonarandžaste do bakra, dok srebrne i zlatne varijante (silver tabby, silver shaded, gold shaded, chinchilla) imaju narandžaste/bakarne, zelene i tirkizne oči. Jedna od karakterističnih odlika britanske mačke jeste njen nasmejan izraz lica – mačka izgleda kao smajli simbol, što je veoma zabavno za svakoga ko je vidi prvi put.

Dugovečne mačke

Mlade britanske kratkodlake mace su otporne i brzo rastu, ali fizički i psihički se potpuno razviju tek sa tri do pet godina. Zato što tako sporo sazrevaju, britanke dugo vremena zadržavaju odličnu fizičku formu, a očekivani životni vek im je duži nego kod drugih mačaka.

Temperament britanske kratkodlake mačke

Britanke su vesele, uvek spremne za igru. Čak i ako vlasnik nema vremena da se pridruži svojoj maci u igri, snaći će se ona već sama. Razigranost joj ne manjka čak i kad odraste. I pored krupne građe, to je mačka koja je izuzetno spretna, čak je i izvrstan lovac.

Britanske kratkodlake mačke su mirne, uravnotežene, prijateljske naravi, što ih čini jednom od najpopularnijih mačjih rasa. Po temperamentu spadaju u umereno aktivne.

Ponašanje britanske kratkodlake mačke

Britanke su mace koje vas slede po kući, prate svaki vaš korak, a čim sednete smestiće se pored vas. S obzirom na njihovu druželjubivost, otvorenost i nenametljivost izvrsno se slažu s ostalim ljubimcima, malom decom kao i sa svim članovima porodice.

Ponašaju se kao ravnopravni članovi porodice, te će rado lenčariti uz vlasnika gledajući televizijski program – crtaće ili kakav sportski prenos. Nauče se brzo svakom kućnom redu i pravilima i zaista su odlični kućni ljubimci.

Češirski mačak

U popularnoj kulturi svuda su prisutne, počevši još od prvog izdanja romana „Alisa u zemlji čuda“ gde je kao model za ilustraciju zagonetnog Češirskog mačka poslužio upravo jedan britanski kratkodlaki mačkonja.

Češirski mačak je slika i prilika kompleksnog karaktera britanskih maca – ako vam se dopadao neuhvatljivi prugasti mačor sa širokim osmehom iz „Alise“, dopašće vam se i britanska maca!

Da postoji takmičenje najluckastijih mačaka, Češirski mačak bi svakako zauzeo prvo mesto. Tajanstveni, misteriozni mačak Alisi pomaže koliko joj i odmaže. Prugasti mačak sa širokim osmehom ima sposobnost da nestane kad poželi i da se ponovo stvori, što vas ili preplaši ili veoma zabavi“ – Luis Kerol, Alisa u zemlji čuda

Mačke TV zvezde

Mnoge britanke su postale čuvene po ulogama u filmovima i reklamama. Međutim, iako se britanske silver tabby mace popularno nazivaju Whiskas mace, istina je da u tim reklamama zapravo igraju američke kratkodlake mačke (american shorthair) – prekookeanske rođake koje veoma podsećaju na britanke. Koje god rase bile, mace u toj šari su zaista prelepe.

Odgajivačnice britanskih kratkodlakih mačaka 

U Srbiji postoje veoma dobre i odgovorne odgajivačnice ovih otmenih maca, registrovane pri WCF (World Cat Federation), a to su: Andonini u Subotici, Naissus Legend u Nišu, Sibnib u Kruševcu, Winner Land u Novim Karlovcima, a u Beogradu Iskrisimo, Puppy Win i Ralette.

Britanska kratkodlaka mačka u brojkama

7 kilograma je prosečna težina ovih mačaka

7-9 kg teže mužjaci

4-6 kg teške su ženke

14-20 godina im je životni vek

Da li znate…. da su britanske mačke veoma poslušne i da se lako mogu trenirati