Žene bolje spavaju kada krevet dele sa psom umesto s partnerom - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas u krevetu
Od petmagazine.rs - 21/04/2019

Žene bolje spavaju kada krevet dele sa psom umesto s partnerom

Miškarci, žao nam je, ali za ženu je bolje da je ON u krevetu umesto vas.

Izvor: Index.hr/ljubimci, Blic.rs, Foto: Shutterstock

Svi znamo koliko je san bitan i koliko je važno da spavamo dovoljno, a prema najnovijim studijama, čini se da bi se žene mogle bolje naspavati ako krevet dele sa psom, umesto sa partnerom.

Tako barem kaže studija doktorke Kristi L. Hofman, profesorke na katedri za ponašanje životinja, ekologiju i konzervaciju na Kanisius koledžu u Bafalu, i njenog tima naučnika.

Oni su ispitali 962 odrasle žene u Americi i otkrili da su žene koje su spavale sa psom (ili psima) u proseku bolje spavale u odnosu na žene koje su spavale sa muškarcem. Takođe su otkrili da žene koje dele krevet i sa psom i s muškarcem, smatraju da im ljubimci manje remete san, a istovremeno im pružaju veći osećaj sigurnosti i udobnosti.

Poređenja radi, utvrđeno je da su mačke jednako ometajuće kao i ljudi, ali ne pružaju isti osećaj sigurnosti kao pas ili čovek. Međutim, mačke bi mogle biti prikladnije za noćne ptice, jer je otkriveno da vlasnici pasa odlaze u krevet i ustaju ranije od vlasnika mačaka.

Međutim, dr Hofman želela je da naglasi da pas možda nije najbolje rešenje za svakoga. U razgovoru za Broadli rekla je da je “ključna reč ovde percepcija, pošto se ova studija temelji na pojedincima koji sami izveštavaju o tome kako osećaju da je njihov san pod uticajima, a važno je napomenuti i da se temelji na ukupnim podacima i proseku odgovora, tako da nabavljanje psa neće rešiti svačije probleme sa snom.

Dr Hofman kaže da se nada kako će u budućnosti proučiti i učinak psa na spavanje s muškarcima.