Sve blagodeti bundeve za mačke - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
bundeva
Od petmagazine.rs - 16/03/2019

Sve blagodeti bundeve za mačke

Decenijama se u ishranu pasa i mačaka bundeva dodaje kako bi sprečila opstipaciju ili dijareju

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Iako, prema rečima stručnjaka, do danas nije iznet nijedan egzaktni naučni dokaz o blagotvornom uticaju bundeve na zdravlje mačaka (i pasa), najveći broj veterinara i vlasnika potvrdiće da ona zaista pomaže kod problema sa stomakom (nadutost, opstipacija, dijareja).

Vlakna

Iskustva su pokazala da dodavanje svega jedne kašike pirea od bundeve ili konzervirane bundeve u jedan obrok vaše mačke tokom dana doprinosi tome da njen gastrointestinalni trakt bude zdraviji. Tajna je u vlaknima, kojima je bundeva krcata, jer ona održavaju creva u normali. U slučaju opstipacije (zatvora), bundeva će pokrenuti creva i podstaći defekaciju, dok će ta ista vlakna s druge strane dovesti do prestanka dijareje (jer „skupljaju” višak vode).

Napravite pire

Ipak, stručnjaci napominju da mačkama nikako ne dajete bundevu koju koristimo kao nadev za pitu bundevaru, već isključivo pire bundeve ili konzerviranu bundevu, očišćenu od pulpe, koja kod ljubimaca može dovesti do problema sa stomakom. Ako je kupujete konzerviranu, obavezno na pakovanju proverite da je organska i bez šećera i drugih dodataka.

Pire možete napraviti i sami. Očistite parče bundeve od kore i semenki, isecite ga na kockice i kuvajte 15 do 20 minuta. Kada komadići postanu mekani, ispasirajte ih ili ubacite u blender i dobićete zdrav i ukusan pire za vašu mačku.

Dlakavekuglice i gojaznost

Mnogi tvrde i da bundeva doprinosi izbacivanju dlake i sprečava njeno nakupljanje u stomaku mezimca, što je čest problem kod mačaka jer one nekoliko puta tokom dana lizanjem održavaju svoje krzno čistim. To može dovesti do formiranja „dlakavih” kuglica u crevima koje mogu izazvati začepljenje i prestanak normalnog funkcionisanja creva. Takođe, veruje se i da bundeva može biti odličan saveznik u borbi protiv viška kilograma. Savetuje se da, ako je vaša mačka gojazna, četvrtinu (25 odsto) dnevnog unosa hrane zamenite bundevom i kilogrami će početi da se tope.

Hrana

Poslednjih nekoliko godina i u našoj zemlji možete pronaći vlažnu hranu za mace koja sadrži bundevu, ili pire bundeve možete dodati u regularni obrok vaše mačke. Nakon konsultacije s veterinarom, mački možete davati i suplemente na bazi bundeve.

Činjenice

* Bundeva je voće a ne povrće, kako se to često misli

* Bogata je vlaknima (podstiču probavu) i vitaminom C (snažan antioksidans)

* Ima više kalijuma od banane (osnažuje mišiće i doprinosi zdravlju nervnog i kardiovaskularnog sistema)

* Sadrži dosta beta-karotena (izvor vitamina A, ima antikancerogeno dejstvo, poboljšava zdravlje srca i podiže imunitet)

* Jedna kašika bundeve u konzervi ima svega oko 20 kalorija, 94 odsto vode i jedan procenat vlakana, dok kašika konzervirane mačje hrane ima oko 80 odsto vode i manje od jedan posto vlakana

* Otvorena konzerva bundeve može u frižideru stajati najduže pet dana

Savet +

U posudu za led sipajte smešu konzervirane bundeve i malo vode. Zamrznite i s vremena na vreme dajte mački ovu ukusnu poslasticu, odleđenu i ne mnogo hladnu.