Ishrana: Taurin je neophodan u ishrani mačaka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka jede ribu
Od Dijana Đukić - 09/05/2019

Ishrana: Taurin je neophodan u ishrani mačaka

Ovo je jedna od esencijalnih hranljivih materija neizostavnih za pravilno funkcionisanje organizma i mačke ga moraju unositi putem hrane

Tekst: dr vet. med. Tamara Stanojević za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Taurin je aminokiselina veoma često pominjana na pakovanjima industrijske hrane, zatim kao suplement i kao potporna terapija, a u vezi sa mačkama. Taurin je još jedan dokaz da je mačka mesojed i da joj je meso u ishrani neophodno. Pa, da krenemo redom.

Esencijalan

Evo zbog čega je taurin toliko važan za mačke:

* Taurin je jedna od esencijalnih hranljivih materija neophodnih za pravilno funkcionisanje mačjeg organizma. Drugim živim bićima je takođe neophodan, i većina ga može samostalno sintetisati, za razliku od mačaka, koje taurin moraju unositi hranom. Istina, mačke mogu sintetisati taurin, ali u veoma maloj i ograničenoj količini. Razlog je nedovoljno enzima koji aktiviraju aminokiseline metionin i cistein i prevode ih u taurin, što je način nastanka taurina u organizmu drugih živih bića. Ono zbog čega je naročito važno prisustvo taurina u mačjem obroku jeste sinteza žučnih soli, važnih za proces varenja hrane. Za njihovu sintezu kod mačaka nema alternative – neophodan je taurin.

* Do devedesetih godina 20. veka kod mnogih mačaka su bivali dijagnostikovani zdravstveni problemi za koje danas znamo da su posledica nedovoljnog unošenja taurina. Mačke su hranjene uglavnom industrijskom hranom baziranom na velikom unosu žitarica ili ostacima ljudske hrane koja nije imala adekvatnu količinu taurina. Tada je utvrđena veza između koncentracije taurina u plazmi i pojave kardiomiopatije (Pion i ostali, 1987. g.) I rešenje je pronađeno – suplementacija taurinom je rešavala zdravstvene probleme, pre svega kardiomiopatiju.

* Danas mačke uglavnom nemaju zdravstvene probleme prouzrokovane deficitom taurina. Zdravstveni rizik trpe mačke čija ishrana nije izbalansirana. U poslednje vreme se kao posledica preslikavanja trendova iz ljudskog odnosa prema hrani pojavljuje vegetarijanska, čak i veganska ishrana mačaka. Ovakva hrana može biti deficitarna i potrebno je dodati taurin kao samostalni suplement ili kao kompleks s drugim vitaminima i aminokiselinama.

piletina curetina

Uloga taurina

Taurin učestvuje u mnogim procesima metabolizma, ali najznačajniju ulogu ima u metabolizmu žučnih soli, samim tim u procesu varenja, zatim u funkcionisanju oka, srčanog mišića, kao i u procesu reprodukcije. Naročito je značajno da mačke koje su na režimu smanjenja telesne težine ili imaju neki zdravstveni problem imaju kontrolisan, dovoljan unos taurina.

Posledice deficita taurina

Važna uloga taurina u funkcionisanju mišićnog i nervnog tkiva se, nažalost, vidi kada njega nema dovoljno u mačjem organizmu. Dugotrajno nedovoljno unošenje taurina hranom u određenom trenutku počinje da se manifestuje kao problem na nivou srčane funkcije, vida ili reproduktivne funkcije.

* Centralna degeneracija mrežnjače (FCRD) kod mačaka je prvi sindrom prepoznat kao posledica deficita taurina. Osnovna uloga taurina u funkcionisanju mrežnjače je u funkciji foto-receptora. Kao posledica dugotrajnog nedostatka taurina u ishrani može se registrovati ozbiljna destrukcija ovih struktura, pa čak i nepovratni gubitak vida.

* Proširenja srčanog mišića (DCM) karakteriše smanjena kontraktilnost srčanog mišića i proširenje sve četiri srčane komore, a nakon dužeg vremena dolazi do trajnog poremećaja srčanog rada. Studija bazirana na 21 kliničkom slučaju DCM pokazala je uticaj koncentracije taurina u organizmu na pojavu, a zatim i na povlačenje simptoma bolesti. Mačkama je dva puta dnevno davano po 500 miligrama taurina i svi klinički simptomi su se povukli za dve nedelje. Poboljšanje zdravstvenog stanja mačaka je bilo skoro drastično, i ehokardiogram je za četiri nedelje imao normalan izgled. Danas mačke uglavnom imaju proširenje srčanog mišića iz drugih razloga, tako da suplementacija taurinom pomaže, ali nema tako brz efekat oporavljanja. Problem DCM ostaje kao hroničan.

* Zabeleženo je da mačke s niskim nivoom taurina imaju probleme tokom graviditeta. Uloga taurina u reprodukciji je u vezi sa intrauterinim razvojem mačića. Dolazi do pobačaja, rađa se mali broj mačića s manjom težinom ili slabovitalnih. Ove mame mačke nemaju dovoljno taurina u mleku, tako da i to ima negativan uticaj na razvoj beba.

Poželjna količina taurina

Koliko taurina mačka treba da unese? Odgovor je u širokom rasponu vrednosti jer zavisi od nivoa i tipa proteina i vlakana koje mačka unosi ishranom i od načina proizvodnje i pripreme hrane. Neke vrste proteina i vlakana (pirinčane mekinje) blokiraju apsorpciju taurina, zatim visoka temperatura i kuvanje smanjuju koncentraciju taurina u obroku, a kada je u pitanju sirova hrana, tu deo taurina biva razložen od strane bakterija

Prema preporukama NRC i AAFCO (referentnih američkih institucija za hranu za kućne ljubimce), industrijska hrana za mačke trebalo bi da ima minimalno 1.000 mg/kg taurina u suvoj hrani, a 2.000 mg/kg u konzerviranoj.

Okvirno, mačka bi dnevno trebalo da unese oko 25 miligrama taurina. Potreban joj je redovan dnevni izvor taurina jer ga ne skladišti, a deo se i gubi zbog njegovog učešća u procesu varenja fecesom.

losos

Namirnice bogate taurinom

Taurin se nalazi u životinjskim tkivima, tako da su ona njegov primarni nutritivni izvor. Meso svih vrsta životinja, a posebno džigerica – svinjska, jagnjeća i živinska – sadrži visoke koncentracije taurina.

Živinska mesa sadrže visoku koncentraciju taurina, i najviše ga ima u ćurećem mesu -2.318 mg, ali najveću koncentraciju taurina ćemo naći u morskim organizmima – uvek više od 1.000 mg/kg suve materije. Losos sadrzi 4.401 mg, a skuša čak 9.295 mg taurina u kilogramu suve materije.

Taurin osim u nekim morskim biljkama nećemo naći u biljnom svetu. Istraživanjima se nije došlo do merljivih količina taurina u biljkama koje se koriste kao sastojci mačjeg obroka. Tako ishrana mačke hranom koja se velikim delom sastoji od žitarica i različitih biljnih sastojaka ne obezbeđuje dovoljnu količinu taurina i predstavlja ozbiljan rizik za razvoj bolesti.

* UC Davis study reported in the “Journal of Animal Physiology” in 2003(Taurine concentrations in animal feed ingredients; cooking influences taurine content By A. R. Spitze, D. L. Wong, Q. R. Rogersand, A. J. Fascetti).

Dilema vlasnika

Ako su vlasnici u dilemi da li je hrana koju daju mački dovoljno kvalitetna i da li sadrži dovoljnu količinu taurina ako se mačka hrani kuvanom ili svežom hranom, trebalo bi se konsultovati sa veterinarom. Dobro rešenje je dodavanje taurina, bilo u vidu kapsula ili paste. Unos veće količine taurina ne bi trebalo da plaši vlasnike, jer ga mačka neće skladištiti.