Kvalitetnom hranom protiv “dlakavih” kuglica - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 15/08/2018

Kvalitetnom hranom protiv “dlakavih” kuglica

Prilikom održavanja higijene, zbog hrapave strukture mačjeg jezika, dlake se „hvataju“ za jezik i završavaju u stomaku ili tankom crevu, i sa želudačnom sluzi formiraju kuglice

 

Izvor i foto: Mars, Objavljeno u magazinu Mačka

Kad govorimo o funkcionalnoj kompletnoj gotovoj hrani za odrasle mačke, svakako treba istaći značaj dve formule koje su od izuzetne važnosti – formula za izbacivanje kuglica od dlaka i formula za zdravlje urinarnog trakta, odnosno mokraćnog sistema

Bezoari

Čvrsta masa koja nastaje u stomaku nakupljanjem stalno ponovljenog progutanog materijala nosi naziv bezoari, i oni se mogu sastojati od različitih supstanci. Trihobezoari predstavljaju čvrstu masu koja se sastoji od dlaka, a takođe su poznati i kao hairball ili furball odnosno loptice od dlake (krznene loptice).

Fitobezoari predstavljaju čvrstu masu koja se sastoji od biljnih vlakana. Bezoari se pojavljuju kod mačaka, zečeva, ljudi, pacova… a zanimljivo je da se kod pasa ne javljaju.

Zašto se javljaju

Mnogi vlasnici ili budući vlasnici mačaka postaviće pitanje: „Zašto se javljaju kuglice od dlaka?“ Lizanje dlake, odnosno svakodnevna higijena koja je mačkama veoma važna, jedna je od neophodnih aktivnosti koja im pomaže da održe krzno u dobrom stanju. Ipak, zbog hrapave strukture njihovog jezika, neke dlake se hvataju za jezik, mačke ih gutaju i tako završavaju u stomaku ili tankom crevu, i sa želudačnom sluzi formiraju kuglice.

Ovoj pojavi doprinose i neki drugi faktori, poput alergije na buve ili problemi s kožom kad se mačke intenzivnije ližu ili grizu, zatim loša motorika creva, nedostatak dijetalnih vlakana u ishrani, stres, dosada, duga ili gusta dlaka…

Kašljanje i povraćanje

Mačka onda prirodno pokušava da izbaci dlaku kašljanjem ili povraćanjem ili traži da jede travu dok loptice ne izađu iz stomaka. To je prirodno ponašanje, međutim, može biti prilično uznemirujuće i za vlasnika i za ljubimca.

Kuglice od dlake su problem koji se javlja kod oko 40 odsto mačaka. U retkim slučajevima dlake se mogu nakupiti i u crevima i izazvati začepljenje odnosno opstrukciju, kad je neophodna intervencija veterinara i hirurško uklanjanje.

Kod dugodlakih mačaka se očekuje da imaju češću pojavu kuglica od dlaka, međutim, proučavanja pokazuju da sve mačke mogu patiti od ovog problema.

Kako sprečiti nakupljanje dlake

Format hrane, učestalost hranjenja ili ponašanje u vezi s održavanjem higijene mogu biti faktori koji takođe doprinose pojavi ovih problema.

Postoji nekoliko metoda za koje se smatra da pomažu u sprečavanju nakupljanja kuglica od dlake:

Redovno četkanje krzna je veoma važno. Nežno četkanje masira kožu, pospešuje cirkulaciju, pomaže u uklanjanju mrtvih dlaka i daje vlasniku mogućnost da proveri ima li nekih nepravilnosti na koži i na dlaci.

Podržavanje zdravlja kože i krzna kroz adekvatnu ishranu i formule za zdravlje kože i krzna izuzetno su značajni, jer se na taj način smanjuje broj opalih, a time i progutanih dlaka. U tu svrhu korisno deluju esencijalne masne kiseline, naročito linolna, linoleinska i arahidonska kiselina, kao i cink i vitamini.

Važno je i stimulisanje peristaltike creva putem regulisanja hranjenja. Važno je stimulisati grickajuće ponašanje u ishrani kod mačaka, odnosno, mezimci bi trebalo da jedu veći broj manjih obroka tokom dana i noći.

Modifikovanje ishrane može takođe uticati na funkcionisanje stomaka kako bi se pospešila pasaža dlaka kroz digestivni sistem. Dodavanje određenih dijetalnih vlakana poput celuloze dokazano pomaže pokretljivosti creva i nežnom pomeranju dlake kroz crevni sistem. Dijetalna vlakna poput pulpe šećerne repe koja predstavljaju kombinaciju fermentabilnih i nefermentabilnih vlakana podržavaju zdravu sredinu u debelom crevu. Ova vlakna pomažu prolazak sadržaja kroz creva i resorpciju hranljivih materija, što za krajnji rezultat ima dobar kvalitet izmeta.

Za sintetičke preparate poput podmazujućih sredstava kao što je parafinski vosak takođe se smatra da pomažu pasažu dlaka. Međutim, njihova upotreba mora biti pažljivo razmotrena, s obzirom na to da prekomerno doziranje može dovesti do dijareje ili smanjene apsorpcije nekih važnih nutrijenata.

Kupujte kvalitetnu hranu

Ukoliko želite da svoju macu hranite kvalitetnom kompletnom gotovom hranom za odrasle mačke i da sprečite pojavu kuglica od dlaka u njenom digestivnom traktu, koristite funkcionalnu suvu gotovu hranu za mace koja sadrži formulu za izbacivanje bezoara. Ovakva hrana zasnovana je na posebnoj mešavini biljnih vlakana koja pomažu u sprečavanju nakupljanja dlaka u stomaku mačaka.