Mejn kun: Nežni džinovi - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 07/02/2019

Mejn kun: Nežni džinovi

Mejn kun ima narav mačeta tokom čitavog života,nežna je, dobroćudna i pomalo luckasta mačka. Obožava decu, „pričljiva“ je i razigrana. U Americi su ovo radne mačke koje love miševe, a neretko i – zečeve

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Mejn kun (maine coon) je jedna od najstarijih vrsta mačaka u Severnoj Americi. To je zvanična mačka države Mejn, pa je zato i zovu „rakun iz Mejna“. Najviše današnjih odgajivača veruje da je vrsta nastala parenjem kratkodlakih domaćih mačaka koje su ranije živele na američkom tlu i dugodlakih mačaka tipa angora koje su brodovima na tlo Amerike doneli Vikinzi.

Kako bismo na pravi način upoznali ovu prelepu mačku koja je poslednjih godina sve popularnija i u našoj zemlji, u pomoć smo pozvali Natašu Kovačević iz Subotice, vlasnicu odgajivačnice „PanonHunters“.  

Karakteristike

– Sve namački mejn kun ukazuje na njenu prilagodljivost surovoj, hladnoj klimi. Krzno je teško, sjajno, vodootporno, i duže po trbuhu i okovratniku. Kako dlaka pada ravno, njeno održavanje je veoma lako. Dovoljno je četkati je jedanput do dva puta nedeljno. Rep je dug, dobro odlakan, širok u bazi. Uši su velike, odlakanih ušnih školjki, a poželjno je da imaju i dlačice na ušima (lynxtips). Šape su velike, okrugle i služe kao obuća za sneg. Oči su krupne, a brada izražena. Sve ove osobine mejn kun mačku čine izuzetnim lovcem. Zanimljivo je da se razvija veoma sporo, kako fizički tako i psihički– potpuni razvoj dostiže tek sa navršene tri godine.

Boje

Kad je reč o bojama, naša sagovornica kaže da su uglavnom dozvoljene sve boje krzna.

– To su crna, plava, crvena, bela, kornjačevina… Sve osim čokoladne i lila. Kad je reč o desenima (pattern), imamo mramorast iliclassic, blotched; tigrast ili mackerel i tačkast ili spotted. Nije dozvoljen pointed, kakav naprimer ima sijamska mačka. Boje očiju takođe mogu biti različite: zelene, bakarne, zlatne…Plave oči i oči različitih boja može imati beli mejn kun. Ne postoji standard kad je reč o uklapanju boje krzna i očiju.

Narav

Mejn kun ima narav mačeta tokom čitavog života. On je nežan, dobroćudan i pomalo luckast div, objašnjava Nataša Kovačević.

– Glas ove mačke je u potpunom neskladu s krupnom građom – zvonki zvuk prati njegove svakodnevne aktivnosti. Mejn kun je orijentisan prema ljudima, ali nije previše zavisan. On obožava da se druži s vlasnikom i da mu pomaže u raznim svakodnevnim aktivnostima. To nije mačka koja rado sedi u krilu, mada neki pojedinci uživaju u tome. Ona može da bude vaš prijatelj, saputnik i ortak, ali teško može da bude vaša beba.

Naša sagovornica ističe da je mejn kun generalno opuštena i smirena mačka. Zanimljivo je to da mužjaci ostaju „klovnovi“ čitavog života, dok su ženke nešto ozbiljnije.

– Vole da se igraju i odlično se slažu s drugim mačkama i psima. Vole decu, i s njima su naročito nežni i pažljivi. Idealno je da se ovoj mački omogući da istražuje u sigurnom dvorištu jer joj je to omiljena aktivnost. U Americi je to radna mačka koja lovi miševe, ali vlasnike može iznenaditi i većim plenom, na primer – zecom!

Popularnost

Mejn kun je postao popularan kako zbog svog fascinantnog izgleda, tako i zbog mogućnosti da se prilagodi jednako životu u stanu, kao i kući s obezbeđenim dvorištem.

– On je vezan za dom i uvek mu je udoban. Paradoksalno veličini, ova mačka će često sebi naći maleno mesto – najčešće će se zavući u fioku, ali rado leškari i drema na krevetu, ili uživa ispružen na terasi. Sposoban je da hoda na povocu. U odnosu na mnoge druge rase, može dugo da ostane sam i dočekaće vas srećan na vratima kad se umorni vratite s posla. Decu obožava, i omiljena soba u domu mu je dečja. Vezuje se za decu čim ih upozna i njihova je dadilja.

Kako kaže naša sagovornica, mejn kun nema gen za alergiju i astmu, a još jedna sjajna osobina ovih velikih mačaka je što nikad neće napasti čoveka.

– Takođe, veoma je otporna mačka, kako na toplotu, tako i na hladnoću. Ali, ono što ljude ipak najviše privlači jeste njegova predivna narav i temperament mačeta, koji je u neskladu s robusnošću, a to mejn kuna čini neodoljivim.

Standard

Mejn kun je velika mačka, pravougaonog oblika glave i tela, s velikim ušima, širokim grudima, mišićavima telom i dugim repom. Snažna muskulatura i građa daje ovoj mački robusni izgled.
Glava: srednje veličine pravougaonog oblika, u profilu lagano konkavna (ulegnuta), čelo nežno zaobljeno. Obrazi istaknutih jagodičnih kostiju, lice/nos srednje dužine, provougaonog oblika njuške s naznačenim prelazom između njuške i obraza. Brada snažna i stvara vertikalnu liniju između nosa i gornje usne.
Uši: velike, široke na osnovi i blago zašiljenog vrha. Poželjni su čuperci dlake na vrhu uha i čuperci dlake u unutrašnjosti uha. Visoko su smeštene na glavi, lagano nagnute prema napred. Razmak između ušiju mora biti jedna širina uha u osnovi.
Oči: velike i razmaknute, ovalne, izgledaju okrugle kad su jako otvorene, lagano ukošene prema spoljnom delu uha. Dozvoljene su sve boje, poželjna je jasna boja očiju.
Telo: dugačko, veliko, robusno, snažne koštane strukture, mišićavo, širokih grudi, skladno, pravougaonog oblika, snažan mišićav vrat.
Noge: srednje dužine, mišićave, čine pravougaonik s telom. Šape su velike i okrugle s čupercima dlake između prstiju.
Rep: dugačak barem toliko koliko i telo od ramena do korena repa, širok u korenu, sužava se prema vrhu, odlakan dugim lepršajućim krznom.
Krzno: prilagođeno svakom vremenu, kraće na glavi, duže na ostalim delovima tela, s „gaćicama” na zadnjim nogama i dugim grubim krznom na stomaku. Poželjno je da mačka ima ovratnik. Krzno je ravno i svilenkasto, potkrzno je mekano i nežno prekriveno grubom i ravnom dlakom. Priznate boje su: bela, crna, plava, crvena, krem, kornjačevine; srebrna, plava, dimnaste; s uzorkom i kombinacije s belim. Nisu priznate: čokoladne, lila, boje cimeta, fawn (boja jelena) i s oznakama.
Mejn kun mora biti uvek dobro uravnotežen i u dobroj kondiciji. Mužjaci su veći od ženki, a krzno je uvek raskošnije zimi.
Greške: neskladne proporcije, malene, sitne mačke, okrugla glava, ravan profil, pregib na nosu, zaobljena njuška, nežna brada, izbočena donja vilica, prenisko smeštene uši, bademaste oči, nežna građa tela, zbijeno telo, duge ukočene noge, kratak rep, kratko krzno, manjak duge dlake na stomaku, jednolična kratka dlaka na telu, manjak potkrzna.

Ishrana

Većina odgajivača preporučuje kvalitetnu suvu hranu, kao i piletinu, ćuretinu, ribu.

– Važno je napomenuti da mejn kun obožava vodu, pa bi mu uvek trebalo osigurati mnogo sveže vode jer voli da se igra s njom i rado umače šape u posudu.

Zdravlje
Mejn kun potiče od relativno malog broja mačaka, odnosno male baze (foundation), tako da su svi primerci u manjoj ili većoj meri srodni.

Kod ovih mačaka se izbegava incest jer dovodi do povećanog rizika od genetskih bolesti. Dužnost uzgajivača je da odgovorno pristupi odabiru i proveri linije koje će uvrstiti u uzgojni program.

Naša sagovornica ističe da su najčešće bolesti:
• Hip Dysplasia (HD) – bolest kukova
• Hypertrophic Cardomyophaty (HCM) –bolest srca
• Polycistic Kidney Desease (PKD) – bolest bubrega
• FIP (Feline Infectious Peritonitis) – groznica uzrokovana korona (Corona) virusom
• FIV (Feline Immunodeficiency Virus) – AIDS, mačja sida
• FeLV (Feline Leukemia Virus) – leukemija

U brojkama

7-13 kilograma teški su mužjaci

4-7 kilograma teže ženke

170 centimetara uvis može da skoči odrastao mejn kun

Mejn kun je jedna od najdugovečnijih mačaka. U dobrim uslovima može da živi i više od 15 godina

Da li znate… da mejn kun voli mala, mračna mesta za spavanje. To je najverovatnije posledica života njihovih predaka na brodovima


Odgajivačnica „PanonHunters”

Prvi mejn kun u dom Nataše Kovačević stigao je 2002.godine.

– Zaljubila sam se na prvi pogled i zavisnost je počela! Na teritoriji bivše Jugoslavije nije bilo puno primeraka, te sam odlučila da pokušam da napravim promenu, kako u izgledu, tako i u zdravlju ove prelepe rase, što je najvažnije. Cilj je bio smanjiti srodnost i time poboljšati zdravlje novim linijama, početi testiranja, a isto tako uvesti ekstreman izgled koji podrazumeva unapređenje veličine, wild look (tada je bio popularan „slatki“ izraz lica), velike uši i dug rep, što je tada bio veliki problem rase.U to vreme se Maine Coon kupovao na preporuku i početak je bio zaista težak. Počele su mnoge izložbe i ušla sam u felinologiju, u taj nov, čaroban svet. Kao početnik sam imala sreće, te sam dobila pomoć starijih odgajivača iz inostranstva i želja mi je bila da dokažem da i na ovim prostorima felinologija može da postoji. Posle toliko godina i dalje učim, jer uzgoj nije posao, uzgoj jestrast za unapređenjem i očuvanjem karakteristika rase.Nisam masovni odgajivač, i legla imam maksimalno tri puta godišnje. Uz mačiće sam od njihovog rođenja i najvažnije mi je da odu zdravi i socijalizovani u nove domove i usreće nove vlasnike. Trenutno imam četiri odrasla mejn kuna i mačiće, ali naravno, uvek stiže podmladak i sveža krv, tako da uskoro možete očekivati još veće i još nežnije mačke sa severa Bačke. Info: Viraga Balaža 7 (Subotica), 069/122-13-03, www.panoncoon.com, [email protected], FB/Panoncoon PanonHunters Maine Coons