Da li se plaše mraka? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
dve mačke
Od petmagazine.rs - 24/01/2022

Da li se plaše mraka?

Pripitomljene mačke uprkos tome što su dobro uhranjene, takođe imaju želju za lovom i spremno će vrebati ptice i male sisare u svom okruženju

Izvor: NovostiMagazin

Međutim, postoje neki vlasnici mačaka koji tvrde da njihove ljubimice imaju averziju prema mraku.

PROČITAJ JOŠ: EGZOTA: UMILJATA PLIŠANA IGRAČKA

Da li mačke vole ili ne vole mrak?

Da, mačke vole mrak, ali budući da svaka od njih ima svoju jedinstvenu ličnost, to se ne može sa 100% sigurnošću tvrditi za sve mačke ovog sveta. Osim toga budući da su se pripitomljene mačke prilagodile rasporedu života i spavanja svojih vlasnika, teško je zapravo i utvrditi da li vole mrak. Mačke su najaktivnije u zoru i u sumrak. Potpuno su budne kada nastupi zora, i budući da odlično vide u mraku, to im daje mogućnost da se snalaze u prostoru bez imalo dnevne svetlosti. Stručnjaci tvrde da mačke koje ne vole mrak, njega zapravo vezuju za neko traumatično iskustvo iz prošlosti, poput napada psa iz noćne zasede.

Iako mačke imaju superioran noćni vid, ipak im je potrebno malo svetla da bi jasno videle u mraku. Većina mačaka može dobro da vidi u mraku, međutim ako pate od nekih fizioloških problema ta sposobnost im je ograničena, i to može da dovede do straha od mraka.