Egzota: Umiljata plišana igračka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 18/04/2022

Egzota: Umiljata plišana igračka

Ove preslatke cica-mace su sjajan izbor za osobe koje žele mirnog, umiljatog i privrženog mezimca, koji će uvek biti u njihovoj blizini

Piše: petmagazine

Ako ste pomislili da na fotografijama vidite plišanu igračku, varate se. Ovo je prava cica-maca, a reč je o rasi po imenu egzota, odnosno egzotičnoj kratkodlakoj mački. Nije greška ni reći da su egzote kratkodlake persijske mace. Upravo zbog svog izgleda, tačnije zbog toga što neodoljivo podsećaju na pufnaste plišane igračke, ove mace su se prošle godine našle na drugom mestu najpopularnijih rasa u Evropi. I ne samo zbog izgleda, razume se, već i zbog svoje predivne naravi.

egzota macka

Poreklo

Egzote su relativno novija rasa mačaka, s obzirom na to da su nastale pre oko 50 godina u Sjedinjenim Američkim Državama, gde već više od 30 godina slove za najpopularniju rasu. Nega persijskih maca zbog njihove duge i svilene dlake zahteva mnogo pažnje i vremena, pa su odgajivači poželeli da naprave macu sa sličnim karakterom, ali kraće dlake. Prema podacima, ukrstili su persijsku i američku kratkodlaku mačku, a veruje se da su i ruska plava i burmanska maca umešale šape u nastanak ove simpatične rase.

Mazne i privržene

Ove cica-mace su sjajan izbor za osobe koje žele mirnog, umiljatog i privrženog mezimca, koji će uvek biti u njihovoj blizini. Naravno, kao i sve mačke, i egzota voli da se igra, ali je njen nivo aktivnosti umeren i radije će s vama leškariti na kauču i uživati u maženju i češkanju. Egzote spadaju u jedne od najprivrženijih rasa mačaka na svetu.

egzota

Temperament

Obožavaju igračke s pecaljkom i u stanju su da neprekidno love perca i miševe na baterije, ali kada se izigraju, većinu dana provešće leškareći. Razigranost su nasledile od američkih kratkodlakih mačaka, koje su poznate kao veoma živahne i kao atlete. Egzote su izrazito inteligentne mace, a i radoznale. Veoma su prilagodljive i odličan su izbor za sve porodice – one s malom decom i one sa starijom, za samce, kao i za domaćinstva u kojima žive i druge životinje.

15 godina im je prosečan životni vek, i teže od 4,5 do 9 kilograma

Ove mace komuniciraju svojim krupnim okicama i oglašavaju se umilnim glasićem. Tihe su, blage naravi, nežne i veoma umiljate. Egzote su dobroćudna bića, ležernog karaktera i lako se uklapaju u svako društvo. Ipak, prema strancima umeju biti stidljive, te im je potrebno vremena da se naviknu na nove ljude i prihvate ih.

Okruglaste

Okruglo je izraz kojim se najbolje opisuju ove preslatke mace, jer imaju krupne oči, bucmastu glavicu i okruglasto, “nabijeno” telo. Egzote spadaju u brahiocefalične rase, koje odlikuju kraće kosti lobanje, mali zatupast nos i krupne oči. Trebalo bi im svakodnevno čistiti nabore oko nosića i očiju kako bi se sprečile infekcije kože.

Zdravlje

Mace brahiocefaličnog tipa češće obolevaju od kardiorespiratornih problema u odnosu na ostale. Egzote i persijske mace češće imaju problem i sa očima, a razlog je krupno oko u odnosu na veličinu glave i plića orbita, zbog čega su njihove očne jabučice više izbačene, pa su sklonije povredama rožnjače. Zatim, dešava se da prilikom sna kapci ne prekrivaju u potpunosti celu očnu jabučicu, pa se javlja suvo oko i razni konjunktivitisi. Suzenje očiju zahteva redovnu higijenu (čišćenje) kako ne bi došlo do facijalnog dermatitisa (dirty face syndrome) koji ponekad zahteva i lečenje antibioticima.

macka egzota

Nega dlake

Njihova dlaka javlja se u istim varijetetima kao i kod persijske mačke, odnosno u svim mogućim bojama ili šarama. Malo se linjaju i nega njihovog krzna ne zahteva mnogo vremena, te su zato poznate i kao „persijanke za one koji nemaju vremena”. Dovoljno ih je četkati jedanput nedeljno i njihovo krzno biće zdravo i sjajno. Interesantno je da ove mace imaju više dlake i gušće krzno od drugih kratkodlakih rasa.

Spavanje

Ako vaša maca egzota ne spava s vama u krevetu ‒ nemojte to shvatiti lično, kažu stručnjaci. Zbog toga što imaju gusto krzno i ne vole vrućinu, ove mace radije spavaju na mestima koja su hladnija i prijatnija, poput pločica u kuhinji ili u kupatilu. Imajte ovo na umu tokom letnjih meseci i rashlađujte svoj životni prostor kako bi i vašem mezimcu bilo prijatno.