Antiparazitske ogrlice kod mačaka: da ili ne - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 22/05/2023

Antiparazitske ogrlice kod mačaka: da ili ne

Antiparazitska ogrlica je jedna od opcija za kontrolu spoljašnjih parazita kod mačaka. U nastavku pročitajte koje su to prednosti, nedostaci, ali i alternative korišćenju ovih ogrlica.

piše:petmagazine.rs

Prednosti antiparazitskih ogrlica

Antiparazitske ogrlice mogu efikasno štititi mačke od buva, krpelja i drugih insekata koji mogu prenositi bolesti. One mogu biti praktičan način da se smanji rizik od infestacija i infekcija.

Ogrlice često pružaju dugotrajnu zaštitu, što znači da nije potrebno često ponovno tretiranje. Ovo može biti praktično za vlasnike mačaka.

Stavljanje antiparazitske ogrlice na mačku je relativno jednostavan postupak i ne zahteva redovne aplikacije ili primanje oralnih lekova.

Nedostaci antiparazitskih ogrlica

Neke mačke mogu pokazivati nepoželjne reakcije na hemikalije prisutne u antiparazitskim ogrlicama, kao što su iritacija kože, alergijske reakcije ili neurološki simptomi. Važno je pratiti reakciju mačke na ogrlicu i konsultovati se sa veterinarom u slučaju bilo kakvih problema.

Ogrlice mogu ometati slobodno kretanje mačaka, posebno ako su dugačke ili ukrašene. To može biti neprijatno za mačku i ograničiti njenu prirodnu pokretljivost.

Antiparazitske ogrlice mogu biti efikasne u kontroli spoljašnjih parazita, ali ne pružaju potpunu zaštitu. One se uglavnom fokusiraju na vratnu regiju, dok drugi delovi tela mačke mogu ostati podložni napadima parazita.

Da li se antiparazitska ogrlica sme staviti mačkama koje izlaze napolje?

Pre upotrebe antiparazitske ogrlice kod mačke koja izlazi napolje, važno je konsultovati se sa veterinarom. Mačke koje provode vreme napolju mogu biti izložene većem riziku od parazitskih infestacija. Veterinar će proceniti rizik i preporučiti najbolji tretman za kontrolu spoljašnjih parazita kod takvih mačaka. Uz to, mogu i da prouzrokuju povrede mace, jer mace veoma lako mogu da se zaglave ukoliko na sebi imaju ogrlicu.

Zato su bolja varijanta spot on-ovi (ampule) koje se nanose direktno na kožu mačke, tako što se razmakne dlaka mačke. Ampule se aplikuju između lopatica ili duž kičme zavisno od proizvođača, ili recimo tablete (ukusni zalogajčići) koji trenutno predstavljaju najefikasniju zaštitu kako od buva tako i od krpelja, koje za mačke u našoj zemlji još nisu registrovane. Osim toga, sprejevi protiv buva se najviše preporučuju za buve kod mačića mlađih od 2 meseca, jer su najbezbedniji.