Životni vek morskog praseta - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 27/03/2024

Životni vek morskog praseta

Morski prasići obično su poslušni, laki za rukovanje i preslatki sisari koji mogu da budu fantastični kućni ljubimci. Oni su jedan od većih vrsta glodara. Iako mogu biti sjajni kućni ljubimci, važno je izvršiti istraživanje o vrsti pre nego što jednog dovedete kući. Potrebna im je posebna ishrana, adekvatan smeštaj i zadovoljavanje svih veterinarskih i drugih potreba.

piše: petmagazine.rs

Morski prasići žive u proseku 5-7 godina, ali zabeleženo je da su neki živeli mnogo duže. U stvari, prema Ginisovoj knjizi rekorda, najstarije poznato morsko prase doživelo je skoro 15 godina! Češće, u zatočeništvu morski prasići žive u proseku 5 godina. U divljini obično žive 1-4 godine, jer su vrsta plena i žive u ponekad teškim uslovima.

Postoji više vrsta morskih prasića, ali najčešći su engleski (kratkodlaki sa glatkom dlakom), paragvajski (sa dugom dlakom) i argentinski (sa kratkom, ali grubom dlakom). Vrsta morskog praseta takođe može delimično odrediti njegovu dugovečnost. Vrsta bez dlake, nazvana mršavi zamorac, ima prosečan životni vek od 7-8 godina, dok neki morski prasići duže dlake u proseku dožive samo 4 godine.

Geni igraju ulogu u očekivanom životnom veku morskih prasića. Iako su mnogi morski prasići koji se čuvaju kao kućni ljubimci spašeni ili udomljeni, ako kupite morsko prase od odgajivača, možda ćete želeti da pitate koliko dugo morski prasići iz njihove linije obično žive. Genetika očekivanog životnog veka samo je mali deo slagalice koja će morske prasiće održati srećnim i zdravim dugo vremena.

Za većinu vlasnika kućnih ljubimaca, njihovi ljubimci su važni elementi njihovog života. Prirodno je da želite da pomognete svom ljubimcu da živi dug i kvalitetan život. Kada su u pitanju manje uobičajene životinje kao što su morski prasići, učenje o njihovom životnom veku i zdravlju je ključno da bismo ih održali zdravim i srećnim što je duže moguće.

Ovo čini morske prasiće odličnim izborom ako volite manje životinje, ali želite da provedete više godina sa svojim ljubimcem. Ali to takođe znači da su oni veća obaveza od drugih malih sisara.

Kao i kod ljudi, životni vek morskih prasića je delom posledica genetike, a delom okruženja. Iako svako morsko prase može imati neke urođene zdravstvene probleme koji ograničavaju njegov životni vek, ipak možete preduzeti korake da svom ljubimcu omogućite dug i srećan život.

Preduzmite sledeće korake

Držite kaveze čistim. Prvo i najvažnije, uvek održavajte životni prostor vašeg morskog praseta čistim. Morski prasići će mokriti na istom mestu na kom jedu i spavaju, pa je redovno menjanje piljevine važno kako bi se izbegle zarazne bolesti.

Pružite mu potrebnu negu. Mnoge vrste morskih prasića imaju duže krzno. Ovim životinjicama je potrebno najmanje nedeljno doterivanje da bi ostale zdrave i kako bi se izbeglo ućebano krzno.

Pronađite veterinara za male ili egzotične životinje. Kao i svaka druga životinja, morski prasići se mogu razboleti ili povrediti. Standardni veterinari možda nemaju specijalizovano znanje o njima, tako da je dobro pronaći veterinara za male ili egzotične životinje u vašoj blizini.

Mali kućni ljubimci

 

Uobičajene bolesti

Postoji nekoliko bolesti koje su uobičajene kod morskih prasića.

Tumori. Stariji morski prasići često dobijaju tumore i druge vrste raka kako stare. Redovno pregledajte kožu i abdomen vašeg ljubimca kako biste bili sigurni da nema kvržice i izbočine i ne oklevajte da razgovarate sa veterinarom vašeg ljubimca ako primetite nešto neobično.

Čirevi. Povremeno, morski prasići mogu dobiti čireve na nogu od prljavih kaveza ili kućišta sa žičanim dnom. Ovo je poznato kao bumblefoot. Vašem morskom prasetu će možda biti potrebni antibiotici, u zavisnosti od težine problema, a to uvek znači da morate da mu prilagodite životni prostor.

Problemi sa varenjem. Imajte u vidu da morski prasići imaju osetljiv sistem za varenje.