Van Dam spasio čivavu kojoj je pretila smrt - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
van dam
Od petmagazine.rs - 27/10/2020

Van Dam spasio čivavu kojoj je pretila smrt

Slavni glumac Žan-Klod van Dam spasio je od sigurne smrti ženku koja je iz Bugarske u Norvešku poslata s lažnim pasošem, ponosno je objavilo udruženje za zaštitu životinja

Izvor: N1

– Zove se Raja i nije mogla da bude registrovana u Norveškoj zbog lažnog psaoša. Norveška je zapretila da će je eutanazovati u utorak ako je Sofija ne preuzme natrag, objasnio je član udruženja “Četiri šape” (Vier Pfoten).

Norveški kupac je pokrenuo onlajn peticiju koja je privukla pažnju belgijskog glumca.

– Za svoj rođendan sam zamolio bugarske vlasti da promene odluku. Ne možemo dozvoliti eutanaziju čivave, rekao je Žan-Klod van Dam u video poruci na društvenim mrežama.

Bugarska, koja se pozivala na stroga pravila Evropske unije prema kojima je zabranjen ulazak živih životinja s lažnim dokumentima, napravila je izuzetak, prihvativši povratak Raje.

– Treba čestitati bugarskim vlastima na fleksibilnosti, ali oni moraju da sprovode strožu kontrolu ilegalnog uzgoja i mreža trgovine životinjama, naveli su iz udruženja “Četiri šape”.

Istakli su da su brojne zemlje centralne i istočne Europe poput Slovačke, Mađarske i Bugarske napravile unosan posao od uzgoja rasnih pasa koje prodaju zapadnim zemljama.

U Norveškoj je cena čivave deset puta viša od one uzgojene u Bugarskoj, ali u slabo kontrolisanim uslovima, i često s falsifikovanim dokumentima.

Rajine putešestvije podsećaju na avanture krave Plenke, koja je postala slavna nakon što je u maju 2018. slučajno iz Bugarske prešla u Srbiju.

Pošto je izašla iz EU pretila joj je smrt, ali se izvukla zahvaljujući kampanji u kojoj je učestvovao i Pol Makartni.

Related Posts