Portugalski podengo - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
podengo
Od petmagazine.rs - 15/09/2020

Portugalski podengo

Ovi neobični psi potiču iz Portugalije i veoma su živahni, agilni, razigrani, uvek u toku s dešavanjima u svojoj okolini i izrazito su inteligentni

Piše: Petmagazine.rs

Inteligentni i samostalni

Nisu uvek laki za treniranje s obzirom na to da su veoma pametni i nezavisni, ali malo više strpljenja i upornosti prilikom treninga i vaspitavanja vlasnicima će višestruko uzvratiti ljubavlju i nežnošću. Iako umeju da se odmetnu i otrče za svojim čulima, lako ih je motivisati i trenirati kada je vlasnik iskusan i dosledan. Obožavaju svoju ljudsku porodicu, ali prema nepoznatim osobama umeju biti sumnjičavi. Osim u Portugaliji, veoma su popularni i u Sjedinjenim Američkim Državama, u koje su stigli početkom devedesetih godina prošlog veka i gde su izvrsni takmičari u agilitiju, pratioci lovaca i nepogrešiva njuškala u takmičenjima u praćenju traga.

Dolaze u dva “pakovanja

Postoje dve vrste ove rase, odnosno nalazimo ih u dve “veličine” – srednji (podengo medio) i veliki (podengo grande). Veliki pripadnici ove pasmine su izvrsni lovci na jelene, dok su se srednji specijalizovali za lov na zečeve. Takođe, imaju dva tipa dlake – mekanu ili oštru. Kao posebna rasa u Portugaliji je razvijen i patuljasti podengo (podengo pequeno).

podengo

Poreklo

Neretko ovu rasu opisuju pridevom primitivna, zato što se njihov izgled vekovima nije menjao niti “ulepšavao”. Često se kaže i da ova pasmina više liči na mešanca, ali istina je da je ova rasa na Iberijskom poluostrvu prisutna već hiljadama godina. Kako pokazuju spisi u jednoj lisabonskoj katedrali, psi koji su prema opisu veoma slični podengu na prostor Portugalije stigli su čak 700. godine pre Hrista. Ovo je jedna od autohtonih portugalskih rasa, priznata je i ima tu čast da krasi grb portugalskog kinološkog društva.

Izgled

Najupečatljivija karakteristika ovog psa jesu velike, visoko podignute trouglaste uši koje govore dosta o njegovom karakteru – njemu ništa ne može da promakne. Psi ove rase imaju tople i prijateljske bademaste oči, koje kao da gledaju u dušu svakoga ko se nađe spram njih. Visine su od 40 do 56 cm (srednji) i od 56 do 70 cm (veliki). Teže od 16 do 20 kilograma (srednji) i od 20 do 39 kilograma (veliki). Oštrodlaki primerci ove rase više se linjaju, te ih je potrebno četkati svakodnevno kako bi se uklonila mrtva dlaka. Oni s mekanom dlakom moraju se četkati jedanput ili dvaput nedeljno.

Razigran i aktivan

Podengo je veoma razigran pas koji obožava da zabavlja i zasmejava svoje ljude. Psi ove pasmine se veoma lako zabave i sami tako što jurcaju, love sitne životinje, a najviše vole da se trkaju i jure s drugim psima. Izrazito su inteligentni i veoma brzo uče komande i trikove. S obzirom na to da su osim u lovu izvrsni i kao psi čuvari, prema strancima neće biti tako prijateljski nastrojeni i uvek će ih dočekati sumnjičavo, dok ih ne upoznaju.

Manje životinje će posmatrati kao plen, juriti ih i loviti. Inače su prema članovima svoje ljudske porodice veoma tolerantni, strpljivi i učiniće sve da im ugode i ispune svaku njihovu želju. Spadaju u aktivne pse (srednji više nego veliki) i obožavaju da se igraju, trče, da pohađaju časove agilitija ili praćenja traga.

Related Posts