Papagaj kao cimer? Da, moguće je - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i papagaj u stanu
Od petmagazine.rs - 02/07/2020

Papagaj kao cimer? Da, moguće je

Ako imate papagaja i želite da u dom dovedete i mačku, ili obrnuto, postoje načini da ovaj suživot bude prihvatljiv i – bezbedan. Za pticu, razume se.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Domaće mačke poznate su kao nemilosrdni lovci na ptice, te na prvi pogled pomisao da za ljubimce možete imati i papagaja i mačku može delovati neverovatno. Ali to ipak nije nemoguće.

Kavez za papagaja i mačka

Prvi korak u ovom entuzijastičnom poduhvatu jeste da odaberete prikladan kavez. Birajte onaj koji je dovoljno težak i stabilan kako mačka ne bi mogla da ga prevrne. Bolje je da stoji na podlozi umesto da ga okačite da negde visi.

Neka bude prostran i dovoljno širok tako da mačka, čak i ako uspe da mu priđe, ne može šapama da dohvati središte kaveza u kojem boravi ptica, niti da joj ikako priđe. 

Vratanca kaveza za papagaja

Veoma je važno da bravica na vratancima kaveza bude nešto komplikovanija nego na običnom kavezu, kod kojeg se samo priljubi. Postoje i kavezi sa malim katancima, te uvek birajte one koji se ne mogu baš lako otvoriti. Mačke imaju veoma spretne šape, a mogu se poslužiti i zubima da otvore vratanca, a to nikako ne želimo.

Čvrsta brava važna je i kako ptica ne bi pobegla iz kaveza jer i ona snažnim udarcima kljunom može da probije vrata i izleti (to se jedanput dogodilo i autoru ovog teksta). Možete potražiti (ili ih sami napraviti ako ste vešti) čvrsta vratanca, a ne ona s rešetkama poput samog kaveza, radi maksimalne bezbednosti.

Prorezi na kavezu za pticu

Prilikom odabira kaveza za pticu, vodite računa i o tome koliki je razmak između žica na kavezu. Trebalo bi da budu dovoljno široki da ptica može da osmatra okolinu, ali ipak ne toliko da mačka može kroz njih da proturi svoje vešte šape.

Najbolje je da prostor između žica bude između 1,3 i 1,9 centimetara. Takođe, vodite računa i o materijalu od kojeg je izrađen kavez – opredelite se za metalni jer su otporniji i čvršći, a plastične izbegavajte.

papagaj u kavezu

Mesta za skrivanje

Svom papagaju nabavite kućice u koje može da se sakrije kada poželi da ima malo mira i tišine ili kad se oseti ugroženo. Kavez nikada nemojte držati na prometnom mestu u kući, jer će tada vaš ptičji mezimac stalno biti pod stresom. Najbolje mesto za kavez je u uglu mirne sobe koji će vašoj ptici dati osećaj bezbednog, ušuškanog gnezda.

Prekrivajte kavez za papagaja tokom noći

Tokom noći prekrivajte kavez, i to prirodnim tkaninama – pamučnim ili lanenim, kako bi vazduh mogao neometano da struji. Prekrivač će blokirati svetlo koje može smetati vašem papagaju, i on će se osećati sigurno i moći će mirno da se odmara i da spava.

Prekrivač mora biti takve teksture i debljine da sprečava prodor svetlosti, a imajte na umu i da bi trebalo da se pere u mašini, jer će zasigurno skupljati prašinu.

Kada niste kod kuće

Sve i da je vaša mačka potpuno nezainteresovana za pticu, uvek kada izlazite iz kuće, zatvorite vrata prostorije u kojoj boravi papagaj. Sprečite svaku mogućnost njihove interakcije bez nadzora. Ako imate nasrtljivu mačku, koja nikako ne odustaje od napada na kavez, onda je jedino rešenje da joj potpuno zabranite ulazak u sobu u kojoj je papagaj.

Zabavite mačku

Omogućite vašoj mački da ima dovoljno zabave i stimulacije u domu kako bi joj kavez bio potpuno nezanimljiv. Penjalice, grebalice, udobno mesto kraj prozora ili na nekom uzvišenju, pazl činija sa hranom, „kong” igračka, pecaljke, loptice, miševi na baterije… Ako se dovoljno igra, manja je verovatnoća da će je zanimati ptica u kavezu.

Savet +

* Dobar izbor može biti da kavez tokom proleća i leta držite na terasi, naročito ako maca ne izlazi tako često napolje. Ako imate zastakljenu terasu, savršeno!

* Neki stručnjaci savetuju da upoznate mezimce, kako bi mačka shvatila da je ptica prijatelj, a ne hrana. Naravno, ovo uradite samo ako vidite da je vaš papagaj opušten a ne pod stresom kada ugleda mačku. Ako ptica deluje radoznalo i pita se kakvo je to biće, dopustite mački da priđe kavezu.

* Posvetite dovoljno vremena i pažnje i jednom i drugom mezimcu. Svaki od njih je ravnopravni član porodice i ne bi trebalo da se osećaju zapostavljeno.