Gmizavci - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 12/02/2024

Gmizavci

Neki ljudi ih vole, drugi ih se plaše. Bez obzira na to, većina bi se složila da su veoma interesantni za posmatranje. Gmizavci mogu da budu fascinantni kućni ljubimci, ako ste ljubitelji istih. Bilo da skaču, penju se ili puze, imaju noge ili ne, postoji gmizavac za svakoga ko je zaintrigiran ovim životinjama. S toliko gmizavaca od kojih možete izabrati savršenog za vas, ako razmišljate o gmizavcu kao kućnom ljubimcu, odakle da počnete?

piše: petmagazine.rs

Pre donošenja odluke o tome, morate uzeti u obzir nekoliko aspekata i napraviti značajnu razliku između gmizavaca, i ljubimaca poput pasa i maca. Najpre, morate shvatiti da gmizavci (ili reptili) nisu kućni ljubimci, već divlje životinje, i u skladu a tim, veoma mali broj njih može da se navikne na suživot sa ljudima. Neki mogu da se socijalizuj i ne pokazuju agresivnost prema čoveku, čak i uživaju u njegovom prisustvu. Oni preferiraju život u zatvorenom prostoru, to jest u svom terarijumu, i potrebno je da ih što je manje dodirujete i smetate im. Edukujte se o vrsti reptila koju želite kao kućnog ljubimca, obezbedite mu adekvatne uslove, i učinite da vaš gmizavac sa vama uživa.

Bradati zmaj ili bradata agama

Više su socijalizovani od drugih gmizavaca, ali im je potreban veliki terarijum i puno svetlosti, što donosi značajne finansiske izdatke. Srednje su veličine, žute/braon/narandžaste do crvene boje. Dobili su ime po svojoj sposobnosti da naduvaju kožu preko grla kada su ljuti ili pod stresom. Temperatura u zoni za grejanje treba da bude 32-40 stepeni, a u hladnoj zoni 25 stepeni.

Treba ih hraniti cvrčcima, brašnastim crvima, malim miševima, plus raznim seckanim povrćem kao što su kelj, žuta tikva, tikvice i iseckana šargarepa. Bradate agame se mogu pripitomiti da budu prilično poslušne i druželjubive, i mogu da žive u proseku od 7-10 godina.

Leopard gekon

Gekoni su sitne životinje. Imaju malo telo i veliku glavu i oči. Dužine su oko 20 centimetara, a ime su dobili po žutoj koži prekrivenoj smeđim prugama koje blede kako stare. Kada su u kući, žive u zagrejanim staklenim terarijumima sa stenama na koje se penju. Za njegov život potreban je veći terarijum od 80x40x30 cm. Podloga mora da bude od peska, treseta ili granuliranog šljunka. Gekoni imaju široke prste na kojima se nalaze kožni nabori (lamele) sa donje strane. Temperature bi trebalo da budu u rasponu od 32 stepena u zoni za grejanje do niskih 25 stepeni u hladnijem delu rezervoara.

Iako su noćni gušteri, leopard gekoni koji žive u zatvorenom prostoru i koji nikada nisu izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, zdraviji su kada su izloženi nekim UV-A/UV-B zracima iz ultraljubičaste sijalice. Treba ih redovno hraniti cvrčcima, uz povremene brašnaste crve i voštane crve (plus malog miša, ako su dovoljno veliki da ga pojedu). Da bi se obezbedila bolja ishrana gekona, insekti koji im se nude treba da budu hranjeni hranom koja sadrži vitamine i posipani kalcijumom u prahu pre nego što se daju. Leopard gekonima je potrebna plitka posuda u kojoj se mogu brčkati i važno je obezbediti kutiju za skrivanje koja sadrži mahovinu ili vermikulit, da bi se obezbedila dovoljno visoka vlažnost da omogući normalno osipanje kože. Ovi nežni gušteri žive u proseku 8-10 godina i često ih predstavljaju kao odlične kućne ljubimce za porodice.

Loptasti piton

Jedna od najpopularnijih vrsta pitona u svetu i kod nas je loptasti piton. Ove zmije su dobile ime jer se sklupčaju u čvrste loptice kada su nervozne, sa glavom uvučenom u centar. One su radoznale, nežne zmije, koje uglavnom narastu do 120-150cm. U divljini jedu vodozemce, druge zmije, ptice i male sisare i obično ne jedu miševe koji su hranili pitone u zatočeništvu. Stoga, mnogi pitoni mogu biti izbirljivi u jelu koji se opiru da jedu nedeljama ili mesecima, ponekad. U početku se mogu smestiti u staklene rezervoare od 10-20 galona sa poklopcima, da bi sprečili bekstvo, i sa granama na koje se mogu penjati.

Proizvodi od usitnjenog papira najbolje se koriste za posteljinu. Potreban im je trupac ili kartonska kutija okrenuta naopako u koju će se sakriti. Rezervoari moraju biti zagrejani da bi se obezbedila zona za kupanje od 40 stepeni, hladnija zona od 26-29 stepeni i ukupna temperatura od oko 25 stepeni noću. Dok su loptasti pitoni noćni gmizavci, mnogi su zdraviji kada su svakodnevno izloženi svetlu punog spektra. Nisu posebno aktivne zmije, noćna su vrsta, a dnevne sate u prirodi provode skriveni. Moraju imati plitku posudu sa vodom u kojoj se mogu brčkati i treba ih svakodnevno prskati vodom, tako da vlažnost u rezervoaru bude 60-70%.

Iguana kao kućni ljubimac

 

Loptaste pitone hranite samo prethodno ubijenim glodarima (nikada živim, ili ih plen može ugristi). Mlade zmije se mogu hraniti malim miševima, a odrasli mogu jesti odrasle miševe ili male pacove. Loptasti pitoni se mogu ukrotiti, ali ih nikad ne treba dirati odmah nakon jela, jer su to trenuci kada zmije mogu biti mrzovoljne. Ako se pravilno o njima brine, loptasti pitoni mogu biti sjajni kućni ljubimci koji mogu da žive 20-30 godina.

Umesto zaključka
Kada u vaš dom stigne novi član – reptil, ovakve i slične tekstove shvatite kao informativne i  obavezno posetite veterinara da ga pregleda. Uverite se da pravilno brinete o njemu, kako bi bio zdrav i srećan. Zapamtite, mnogi gmizavci su toliko dugovečni da ako se vodi adekvatno računa o njihovoj dobrobiti, mogu i da vas nadžive!