Iguana kao kućni ljubimac - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 28/01/2024

Iguana kao kućni ljubimac

Iguane su jedne od najpopularnijih guštera koji se biraju kao kućni ljubimci. Poreklom su iz Centralne i Južne Amerike. Međutim, one su velika obaveza i treba im visok nivo nege. Imaju stroge zahteve za ishranom i smeštajem, mogu da narastu prilično velike, žive dugo i mogu biti veoma jake. Pored toga, teško ih je ukrotiti i mogu postati agresivne ako se njima ne rukuje redovno.

piše: petmagazine.rs

Ponašanje i temperament

Iguane nikada neće biti istinski pripitomljene životinje, a mnoge od njih će pokušati da pobegnu iz svojih ograđenih prostora, pa čak i iz vašeg doma. Iguane u zatočeništvu treba redovno podizati i držati u cilju pripitomljavanja, kako bi mogle da nauče da vam veruju i da se osećaju prijatno u svom okruženju. Međutim, to može biti izazov, jer često smatraju da je ljudski kontakt neprirodan i da mu se moraju odupreti. Zato je važno da sa svojom iguanom rukujete pažljivo i strpljivo.

Bebe iguane mogu brzo da se kreću, ali odrasle iguane često postaju prilično lenje i poslušne, barem kada se ne osećaju ugroženo. Kada izađu iz kaveza, neke iguane će možda radije da se popnu na svoje vlasnike. Imaju oštre kandže, pa nosite zaštitnu odeću ako vaša iguana voli ovu aktivnost.

Smeštaj za iguanu

Iguane mogu narasti do 2 metara kada se njihov rep uključi u merenje, a obično teže oko 9 kilograma. Ova veličina često iznenađuje ljude koji počinju sa malom bebom iguane. Prema tome, akvarijum ili mali ograđeni prostor za gmizavce je veoma kratkotrajan dom za mladu iguanu.

Većina komercijalno dostupnih kaveza ne zadovoljavaju prostorne potrebe iguane. Mnogi vlasnici iguana odlučuju se za ograde napravljene po meri zajedno sa mnogim rampama, policama i granama na koje se ova vrsta koja živi na drvetu može popeti. Adekvatan prostor za jednu iguanu je dugačak oko 3 metra, širok više od 1 metra i visok 2 metra. Mnogi ljudi čak odlučuju da pretvore celu sobu ili veliki ormar u stanište svoje iguane.

Da biste održali kućište svoje iguane čistim, svaki dan uklanjajte nepojedenu hranu, izmet, oljuštenu kožu i drugi vidljivi otpad. Takođe, svakodnevno čistite sudove za hranu i vodu. Jednom nedeljno premestite svoju iguanu u privremeni kavez da biste očistili njen “dom”. Odbacite podlogu i očistite sve površine i ukrase, kao što su kamenje, sredstvom za čišćenje koje je bezbedno za kućne ljubimce. Sačekajte da se sve dobro osuši pre nego što ponovo sastavite kućište.

Toplota

Iguana je tropska životinja. Želi da se greje na 35 stepeni Celzijusovih, a njeno stanište ne bi trebalo da padne ispod 23 stepena. U stvari, iguani je potrebna temperatura oko 29 stepeni. Ovo treba pažljivo pratiti, posebno ako prilagođavate klimu čitave prostorije za njeno stanište.

Svetlost

Veliko kućište znači puno osvetljenja. Koristite UV sijalice dizajnirane za gmizavce da biste svojoj iguani obezbedili odgovarajuću izloženost svetlosti 10 do 12 sati dnevno. Ovo oponaša prednosti koje bi dobila od prirodne sunčeve svetlosti, naime obezbeđuje proizvodnju vitamina D. Sijalice sa živinom parom mogu se koristiti za velika kućišta ili prostorije, dok kompaktna fluorescentna svetla ili cevi mogu biti korisna za mala kućišta. Velike grane i police u ograđenom prostoru omogućiće vašoj iguani koja živi na drveću da se popne i uživa u ovim svetlima.

Vlažnost

Iguani treba najmanje 70% vlage u svom okruženju. Možete povećati vlažnost staništa vaše iguane dodavanjem bazena vode u ograđeni prostor. Generalno se preporučuje da prostor prskate dva puta dnevno kako biste povećali vlažnost i održali zdravu kožu.

Hrana i voda

Sveža hrana je ključ zdrave iguane. Iguane u divljini su strogi biljojedi. Izbegavaju da jedu životinjske proteine, uključujući insekte. U stvari, ishrana bogata proteinima kod njih može izazvati zdravstvene probleme, kao što je otkazivanje bubrega.

Važno je zapamtiti da iguane gutaju hranu celu bez žvakanja, tako da sve što nudite mora biti iseckano na sitne komade. Uklonite i bacite hranu koja nije pojedena u roku od 24 sata.