Elegantna popunjenost ili ugojenost - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 21/04/2021

Elegantna popunjenost ili ugojenost

Povećana telesna težina indirektno može da dovede do razvoja jednog ili više oboljenja jer je opšta procena zdravlja otežana

Za magazin PAS piše dr vet. med. Klara Ćurčin

Evo, pri kraju je još jedan zimski san. Većina je sigurno smanjila kretanje, ali ne i redukovala količinu hrane za svog ljubimca. I tako, sad sledi buđenje, i to sa kojim gramom ili kilogramom viška. I svi se tešimo ‒ malo ćemo se sad duže šetati i višak će se „otopiti”. Nažalost, u većini slučajeva, to je pusta mašta. I tako iz godine u godinu, svaka zima doda koji procenat viška telu.

Tako se događa da, kao i većina ljudske populacije na ovoj planeti, tako i naši kućni ljubimci pate od viška telesne težine. Do 10 odsto više od predviđene težine se još uvek može tolerisati, ali 15 ili 20 ili 30 odsto već predstavlja različite kategorije ugojenosti. Tačno, 300 grama i nije neka težina – to je samo velika tabla čokolade, ali ako se to prevede u procente, to je, npr. kod jednog jorkširskog terijera, pet odsto. Dobiti pet odsto u težini nije teško, ali izgubiti te procente jeste. I tako iz godine u godinu, pet po pet odsto u seniorskoj kategoriji dovede do povećane telesne težine. A povećana telesna težina u tim godinama počinje da stvara zdravstvene probleme kao što su pojačano opterećenje zglobova, otežano disanje, pritisak u grudima i stomaku. Sve ovo posledično dovodi do smanjenog kretanja i onda se nađemo u začaranom krugu da bi trebalo smršati, ali ne znamo odakle da krenemo.

Više kila – loše zdravlje

Povećana telesna težina indirektno može dovesti do razvoja jednog ili više oboljenja jer je opšta procena zdravlja otežana. Teže je osetiti pod prstima nešto u stomaku, gde je dosta nataložene masnoće; teže je čuti srčani rad; otežano je nalaženje krvnih sudova za vađenje krvi; teže se nalaze površinski limfni čvorovi; izazovno je odraditi i neki od specijalističkih pregleda, npr. ultrazvučni pregled ili RTG snimak. Rezultat ovoga je da se neki rani stadijumi bolesti srčanih zalistaka ili bubrega, ili neka maligna oboljenja npr. limfom, mogu tek kasno otkriti ili se mogu potpuno propustiti. Povećana telesna težina povećava i stepen rizika pod anestezijom.

Povećana telesna masa je jedno od najčešćih bolesnih stanja kod kućnih ljubimaca, i smatra se da je do 35% ljubimaca teže od predviđenog. Ovo je obično posledica pogrešne ishrane u kvalitativnom i kvantitativnom smislu.

Fiziološke posledice ugojenosti su mnogobrojne. Dolazi do promena u organizmu na različitim nivoima, kao što su kombinacije upalnih procesa, zatim do promena na nivou hormonalne funkcije, koja menja telo i mehanički. Ove promene utiču i na dužinu životnog veka – dokazano je da jedinke s normalnom telesnom težinom u proseku žive dve godine duže. Ugojene životinje se smatraju manje srećnim jer im je fizička aktivnost otežana ili ograničena.

Debljina utiče i na respiratorni trakt. Kod ugojenih pasa broj udisaja u minuti se povećava čak i za jednu trećinu. Povećava se i osetljivost bronhija, što se dovodi u vezu sa češćom pojavom astme.

Povezanost između gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti ne postoji u tom obimu kao kod ljudi, ali ipak ima dokaza o tome da, usled veće telesne mase, dolazi do strukturalne promene na srcu.

Uticaj povišene telesne težine na bolesti skeleta je opšte poznat. Naime, postoji direktna uslovljenost između ugojenosti i nastanka osteoartritisa. Kod pasa sa povišenom telesnom težinom češće su povrede ligamenta kolena, kao i problem s međupršljenskim diskom.

Gojaznostmože imati uticaj i na urinarni sistem. Smatra se da je kod gojaznih pasa češće javlja kamen u mokraćnoj bešici. Takođe, imaju veće šanse da razviju neki od tumora mlečnih žlezda ili tumor mokraćne bešike.

Kad je reč o endokrinim bolestima kod pasa, gojaznost se ne smatra uzrokom, već posledicom kod hipotireoidizma ili kod Kušingove bolesti.

Šetnja kao vežba

Prednosti kretanja su dvojake: ono pozitivno utiče i na mentalno i na fizičko zdravlje jedinke. Smatra se da npr. psi koji se dovoljno kreću manje pate od osetljivosti na iznenadne zvukove. Mogućnost kretanja može biti redukovana usled različitih uzroka, npr. bolesti srca, ortopedska bol, neurološka abnormalnost, sistemska bolest. Smanjena mogućnost kretanja uz neredukovanje ishrane dovodi do povećanja telesne težine. Zato treba zapamtiti da čak i vežbe slabog intenziteta poboljšavaju zdravstveno stanje.

Na kraju, treba se podsetiti da sve masno tkivo u organizmu predstavlja jedan veliki endokrini organ. A kad se on otme kontroli, vratiti kontrolu ili je nemoguće ili zahteva izrazitu kontrolu. Zato, potrudite se malo oko kretanja vašeg ljubimca i zimi i leti, a i kontrolišite njegove obroke, da ne biste došli u neprijatnu situaciju da vas mezimac mora da drži dijetu.

Related Posts