Igra prirode - lažna trudnoća - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 25/04/2023

Igra prirode – lažna trudnoća

Iako je problem lažne trudnoće česta pojava kod pasa i prilično se retko javlja kod mačaka, ipak prioda i sa ovim problemom može ponekad da se poigra i u mačjoj populaciji.

Za magazin MAČKA piše dr vet med Klara Ćurčić

Lažna trudnoća može da se desi kod odrasle nesterilisane mačke. Posle ulaska u fazu teranja dolazi do produkcije i oslobađanja jane ćelije, ovulacije, ali pri ovom događaju mačka se ne upari sa mužjakom ili se upari ali ne ostane gravidna. Tada ženka proizvodi više hormona koji održava graviditet – progesterone, i ovaj hormon daje “informaciju” telu da je gravidna. Mačka se u ovom slučaju ponaša isto kao da je gravidna jer su promene na telu iste, jedino materica nema plodove u sebi.

Simptomi koje možete da primetite:

– pojačan apetit i rast telesne težine

– promena ponašanja u vidu pronalaska novih mesta za odmor i spavanje kao potencijalno mesto za porođaj, postaje manje aktivna i opreznija pri kretanju

– povećavanje mlečnih žlezda i bradavica

Dijagnoza

Postavljanje dijagnoze je prilično otežano zbog dužine trajanja graviditeta. Dijagnostika se radi vizuelno sa ultrazvučnim pregledom, posle 28 dana kada se uočava proširenej materice kao brojanica, ili sa rtg snimkom, posle 45 dana kada su kosti ploda senzitvni a rtg zrake.

Sada se sigurno pitate, šta da radite kada uvidite ove simptome? Terapija obično nije neophodna prilikom pojave lažne trudnoće mačaka. Obično, simptomi nestanu za 6-8 sedmica kada ženka počne da se sprema za novi ciklus teranja.

U slučaju da se ovo ponovo desi tokom sledećeg teranja, zbog povišenog nivoa progesterone u krvotoku i njegovog uticaja na organizam, mačka postaje sklona tzv. piometri tj. upali materice. Zato je potrebno da obratite pažnju. Ova posledica disbalansa hormona može bit i opasna po život i obično se završava sa hitnom operacijom uz visoki rizik.

Zaključak

Iako je retka pojava kod mačaka, lažnu trudnoću bi trebalo ozbiljno shvatiti, kao potencijalnu opasnost po život. Jedina preventiva za ovo je da na vreme sterilišete svoju ženkicu ako ste rešeni da je ne parite.

Takođe, obratite pažnju zato što, ponekad, lažna trudnoća ne može da se razlikuje od mamarne hiperplazije, koja se javlja kod mladih ženki, i isto je povezana sa hormonskim disbalansom posle teranja. Ova bolest se zove još fibroadematozna mamarna hiperplazija i karakterizije je rapidno uvećanje mamarnih kompleksa. Jedini način razlikovanja je biopsija i histopatološki nalaz. Zato, da ne bi imali neprijatnosti ovog tipa, toplo preporučujem da ako imate mladu mačku ženskog pola, niste je do sada sterilisali, zakažite pregled kod veterinara radi konsultacije i odluke šta ćete raditi i kao izgleda teranje i šta vas čeka posle. Ili jednostavno da se dogovorite oko sterilizacije.