Najtužnije oči na svetu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
baset
Od petmagazine.rs - 03/07/2020

Najtužnije oči na svetu

Baset je odgajan da živi u paru sa drugim psom iste rase. S lakoćom podjednako osvaja naklonost i dece i mladih i starih

Piše: Petmagazine.rs

Kažu da je on pas s najtužnijim očima na svetu. O njegovim ušima Šekspir je pre 400 godina zapisao da su “tako meke kao da su stvorene da skupljaju jutarnju rosu”. Njegovu vernost obožavao je otac Amerike Džordž Vašington.

Baset obožava decu

I taj pas obožava decu koja to prepoznaju i koja mu bezgranično uzvraćaju ljubav. I oni stariji kad ga vide potpuno podetinje. Zato neka vas njegov tugaljiv pogled ne zavara – on je veseo, simpatičan, drag i odan pas, mirne i dobre naravi.

Izgled

On je baset – i jedan je od najomiljenijih i najpopularnijih pasa na svetu! Baset je pas niskih nogu, s jakim šapama i kožnim borama po telu koje, kad čovek pogleda iz daljine, izgledaju poput prugastih nogavica. Bedro mu je snažno, mišićavo, čelo okruglo, s izraženim potiljkom.

Uzgajivači ove rase tvrde i ruku u vatru stavljaju da ima veoma jak ugriz, ali pošto nije zabeleženo da je ovaj pas ikada ujeo čoveka, moraćemo da im verujemo na reč. Viseće uši su mu nisko postavljene, veoma su duge i, kao što i Šekspir jednom reče, veoma meke. Krasi ga izražen podvaljak koji njegovom izgledu daje i jednu pomalo humorističnu notu.

Nije tajna da baset neće izrasti mnogo. Ova vrsta pasa raste od patuljastih 33 centimetra do maksimalnih 38, a taj tolike visine važi za Vlada Divca u kučećem svetu.

U proseku su teški od 25 do 32 kilograma, a žive oko 12 godina, što će reći 82 ljudske – kaže dugogodišnji uzgajivač baseta iz Niša Žarko Davidović. – Može biti trobojan – crno-belo-crveni ili dvobojan (braon-beli ili crno-beli).

Baset ne laje mnogo

Poznato je i to, ali nije zgoreg ponoviti, da baset spada u grupu tihih pasa. No, ume oni da zalaje, a oni koji žive s njima posvedočiće da njegov lavež može da bude toliko glasan da džangrizavog komšiju iz prizemlja u pola noći ne zamrzi da se peške popne na peti, snažno zakuca na vrata i (ne)ljubazno poruči: “Smirite tog psa, komšija, da ne bih morao ja da ga smirujem…”

Stvarno je sreća da baset retko laje. Baseti su pre svega psi koji su odgajani da žive u paru s drugim psom iste rase, bilo ženkom ili mužjakom, i zato ne vole da budu sami.

Baset ne podnosi samoću

Ni danju ni noću ne podnose samoću. Nije retkost videti jednog vlasnika na ulici kako šeta dva baseta. Vrlo su društveni, spavaju i igraju se zajedno. A nadaleko je poznato da baset podjednako uživa i u društvu ljudi, kojima je veran i privržen.

To je pas koji s lakoćom pridobija naklonost i dece, i mladih, i starih.

Evo nekoliko reči koje je o njemu napisao najpoznatiji šaptač psima Cezar Milan: “Baset spada u kategoriju blagih, dobrih pasa, ali daleko od toga da je stidljiv. Veoma je privržen vlasniku, porodici i deci. Ali ukoliko ima nesigurnog, slabog vlasnika, baset može da bude vrlo tvrdoglav, tako da mu je potreban pouzdan, istrajan vođa, koji uspešno nad njim ostvaruje autoritet. Basetu je potrebno postaviti jasna pravila ponašanja i granice koje ne sme da pređe. Dakle, kao uostalom i svi mi, i baset ima svoje bubice. Ume biti svojeglav, a tada, makar njegov vlasnik dubio na trepavicama neće moći da ga natera da uradi ono što od njega traži. Tako da je ova rasa najbolja za one koji znaju kako da budu i autoriteti i najbolji prijatelji psu.”

baset

Baset može biti izazovan za trening

Ono na šta se mnogo vlasnika žalilo jeste da ga je vraški teško naučiti da obavlja nuždu napolju, ali uz dosta strpljenja i pozitivnog treninga nije nemoguće.

Kad trenira napolju, najveći problem može biti njegov istančani lovački njuh. Čim oseti privlačan miris, baset ode za njim. Nema trika kojim bi se tada osvrnuo na komande, već će kao hipnotisan pratiti miris koji ga je opčinio. Zbog toga, savetuju uzgajivači, puštajte ga s uzice samo na bezbednom prostoru.

Baseti su skloni gojenju

Baset mnogo voli hranu i u stanju je da stalno izvodi preslatke, neodoljive trikove  kako bi je dobio. Ali morate učiniti sve da odolite njegovom šarmu (mada je to zaista teško) i odbijete da mu date poslastice pa sve i da dubi na glavi ili izvodi trikove s kartama.

Jer baseti su podložni gojenju, koje može biti veoma opasno po njihovo zdravlje. Ova rasa se često goji jer se zbog njihovog tužnog pogleda vlasnik sažali i daje im više hrane nego što je potrebno. Zato, savet je, nikako ga ne gledajte u oči ukoliko je u blizini hrana a on je prethodno već jeo. Sve drugo može, pogled u oči – ne!

Uzgajivači savetuju da se štencima do 12 nedelja starosti, dok su onako manji od patofne, daju četiri obroka dnevno. Kad malo poraste, u periodu između tri do šest meseci, baset jede tri obroka na dan, a posle toga, pa sve do kraja života dva do četiri puta.

Posebno je važno upamtiti da nikad ne sme da jede samo jednom dnevno. Pored hrane iz pet-šopova, baseti mogu slobodno da se “dave” u džigerici, a kad je post, obavezno- riba. U obzir dolaze i voće, povrće i jogurt. Inače, baseti imaju teške kosti, pa je poželjno da im do 18 meseci ishrana bude obogaćena suplementima s kalcijumom.

I još jedna stvar: baset može da vežba ili trči tek kad sat pokaže da je prošlo 60 minuta od njegovog poslednjeg obroka.

Nega dlake baseta

Baset ima kratku, oštru dlaku na koju se ne kači prljavština, tako da ne zahteva posebnu negu. Ipak, potrebno je barem jednom nedeljno dobrano ga počešljati četkom da bi se odstranila prljavština i otpala dlaka. Nije na odmet znati da se ne linjaju previše ako se četkaju redovno.

Unutrašnjost ušiju potrebno je jednom nedeljno obrisati mekom krpom natopljenom bornom vodom. Ukoliko se to ne radi, može doći do infekcija. Takođe, uši treba čistiti i spolja jer zbog svoje veličine kupe svu prašinu s poda ili tepiha. Dobra stvar je u tome što ćete retko kad imati potrebu da usisavate kuću.

baset

Poreklo, ime i popularnost baseta

I na kraju, vratimo se na početak. Ime njegove rase potiče od francuske reči “bas”, ili kako bismo mi u Srbiji to rekli – nizak, patuljast, mali…  

S kolena na koleno se prepričava da je ova rasa prvi put prikazana na pariskoj izložbi 1863. godine. Legenda kaže da su, kad je ušetao u prostoriju, osim gospodi vlasnicima pasa u hali, fasciniranih ovom rasom, vilice popadale i izložbenim psima.

I laiku beše jasno – nova zvezda je rođena. A ta obožavanost koju je baset preko noći stekao u Francuskoj brzinom munje preselila se i u Englesku. Posebno je, pričaju, očarao one koji su želeli psa za pratnju i lov. S karakteristikama koje je posedovao, baset je u Londonu  šeretskom lakoćom pridobio naklonost uvek poslovično hladnih Engleza.

Baset je lovački pas

Ali brzo je postalo jasno da su i londonske i pariske ulice postale preuske za ovog psa. I Amerikanci su tada, a možda i malo ranije čuli za njega i poželeli da ga “usavrše”. Ova rasa brzo je preletela “preko bare”, gde su ga željno čekali i imali velike planove – Amerikaci su smislili da iskoriste sve njegove posebnosti i od njega naprave najboljeg lovačkog psa.

Tamošnji uzgajivači negovali su i razvijali njegov lovački, pratilački i izložbeni potencijal. Uz dobar treninig, baset je brzo razvijao talente i postao sposoban za samostalan lov isto kao i za lov u čoporu. Podjednako dobro je lovio u jamama i na otvorenom.

Zbog svega toga, danas baseti važe za dobre lovce na lisice, zečeve, fazane… Nekoga će ovo možda začuditi jer je poznato da su ovoj rasi refleksi spori, ali najjače oružje ove rase u lovu je savršeni, gotovo nepogrešivi njuh. Takođe, baset ne može da se, zbog kratkih nogu, pohvali da je dobar sprinter, ali njegova izdržljivost i mogućnost da dnevno pređe na desetine kilometara čine ga pravim izborom za lovce koji pešače.

Pa dobro, ne znam šta vi mislite, ali kad podvučemo crtu i dobro razmislimo – i nije loše za kućnog ljubimca imati ovo druželjubivo, lovačkim talentom nagrađeno, verno, nelajavo životinjče.

Related Posts