Trening: Igre za srećnijeg psa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas sa loptom
Od petmagazine.rs - 03/03/2020

Trening: Igre za srećnijeg psa

Našim psima, ma koliko danas bili prisilno „ulenjeni“ ne prija dokoličarski život. Osim uobičajenih naredbi kojima uglavnom učimo svoje pse, zašto ne biste učinili „učenje“ zanimljivijim za obe strane i osmislili svoje igre.

 Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Premeštanje s kreveta na fotelju, s fotelje na jastuk, siguran obrok, po neka šetnja, dremka i sve u krug. Zvuči kao san, posebno ukoliko je vaša realnost ceo dan na poslu ili u školi – ali, taj san je privlačan samo u teoriji. Praksa bi vas ubzo dovela do mrzovolje i nezadovoljstva, depresije i sve veće pasivnosti i nezainteresovanosti. Ni vaš pas se ne oseća drugačije.

Mentalna stimulacija

Kao i ljudski, i mozak pasa zahteva stimulaciju i podložan je propadanju i oboljenjima. Stepen sličnosti u promenama na mozgu uzrokovanih starenjem ili bolestima poput Alchajmerove, dovoljno je visok da se zahvaljujući promenama kod pasa mogu izvoditi zaključci i o promenama na čovečjem mozgu. Pa, kako svoj mozak „trenirate“ aktivnostima kao što je igranje šaha, rešavanje ukrštenih reči ili gledanje kvizova, uposlite ga dodatno i osmislite aktivnosti kojima ćete stimulisati i mozak svog ljubimca.

Aktivnost

Većina rasa je stvorena da bude aktivna i da pomaže čoveku bilo u različitim vidovima lova, bilo u čuvanju stoke ili kao zaštita. I malim, salonskim psima potrebno je da budu aktivni i da upotrebe svoj mozak za nešto više od davanja na znanje da bi se rado poslužili i vašim ručkom.

Sem sopstvene pasivnosti, nema razloga da ne postanete „učitelj“ psu i obogatite zajedničko vreme. Svakako, niko od vas ne očekuje da se zbog svog primarno lovačkog ili ovčarskog psa okrenete lovu ili da kupite stado. Postoje i drugi načini na koje ćete i fizički i mentalno stimulisati svog ljubimca, istovremeno jačajući vezu s njim.

Evo nekih predloga:

POTRAGA – vaš pas sigurno ima svoju omiljenu igračku ili poslasticu,  sakrijte je negde u kući i pustite psa da je traži. Prvi put (ili onoliko puta koliko je potrebno) sklonite objekat tako da on vidi gde ste ga pomerili, ali ne dajte da krene za njim pre nego što mu date dozvolu. Kad pas „pronađe“ svoju metu, jasno mu stavite do znanja da je učinio nešto dobro (naglašeno ga hvalite, mazite, iskoristite uobičajen arsenal nagrada). Kad ste sigurni da je shvatio igru, usložnjavajte zadatak, postepeno tražeći skrivenija mesta, kako u kući, tako i napolju.

„ŠIBICARENJE“ – znate kako igra izgleda u osnovi. Ni kad je igrate sa psom nije mnogo drugačija. Uzmite dve kutije i komadić poslastice koju ćete sakriti ispod jedne od kutija. Bitno je da pas vidi trenutak „sakrivanja“ hrane, kako bi znao gde da je traži. Podignite kutiju onoliko puta koliko je potrebno da pas shvati da je ideja da i sam posegne za njom kako bi došao do nagrade. Nakon prvog uspešnog pokušaja, ponovite igru još desetak puta da biste bili sigurni da je naučena. Kasnije možete da, umesto ispod uobičajene kutije, poslasticu stavite ispod druge. Ukoliko pas pokaže staro mesto, nemojte mu davati nagradu sve dok ne otkrije tačno rešenje. Pokušajte s naizmeničnim sakrivanjem. Ako se pokaže da oboje uživate u ovoj igri, zašto ne biste probali da rotirate kutije, baš kao pravi profesionalci. Nekada će pas koristiti čulo vida, nekada njuh – na njemu je izbor, a što je više čula uključeno, to bolje za njega.

„VRUĆE-HLADNO“ – iako nije složena, ova igra zahteva nešto više strpljenja, ali može biti zabavna i nagrađujuća i za vas kada shvatite da ste uspešno naučili psa novom triku. Bilo bi dobro da nabavite kliker za obuku pasa. Ne košta puno, a može biti korisno pomagalo. Ako niste čuli za kliker, radi se o spravici za dresuru, a ime je dobila po zvuku koji proizvodite njome. Funkcioniše po principu Pavlovljevog zvona (suptilnija verzija). Svako poželjno ponašanje nagradite hranom ili na način na koji ste navikli svog psa, ali nagrađivanje treba da ide u paru sa zvukom klikera kako bi pas naučio da asocira zvuk s pozitivnim potkrepljenjem. Vratimo se na igru i spremimo kliker. Smislite šta biste voleli da vaš pas nauči da izvede – možda da zatvori vrata ili da vam donese neki predmet. Spremite kesu s poslasticama i neka pas vidi da je imate. Ignorišite ga ako pokuša da je uzme. Svaki put kad krene u pravcu cilja glasno uzviknite „vruće“ i bacite mu nagradu uz zvuk klikera. Ako počne da se udaljava, tiho recite „hladno“. Nagradite svako ponovno približavanje cilju, sve dok pas ne uradi ono što ste zamislili. Ponovite igru dok pas ne nauči da povezuje reč „vruće“ sa zadatkom.

SKUPLJANJE IGRAČAKA – vrlo korisna igra, i to na više načina – manje posla za vas, više stimulacije za psa. I ovde kliker može da bude dobra pomoć. Imenujte igračku koju želite da skloni, i nagradite psa uz zvuk klikera svaki put kad se približi ciljanoj igrački, zatim kad je uzme, kad je stavi u blizini kutije. Kao i u prethodnoj igri, nagrađuje se svako približavanje, sve dok pas ne nauči da ubaci igračku u kutiju. Možete postepeno povećati broj igračaka. Za psa je mentalno stimulišuća i igra sa drugim psima, vožnja automobilom, šetnja nepoznatim stazama, kao i svaka nova naredba koju nauči. Ne bi bilo loše da pre nego što počne da skuplja igračke i dodaje vam stvari, nauči osnovne komande. Krenite od jednostavnog ka složenom i imajte strpljenja. U većini slučajeva, neuspeh neće imati veze s inteligencijom psa, već s time koliko ste vi dobar učitelj.

Ne zaboravite da je u zdravom telu zdrav duh, pa malo produžite šetnje, učite ga da hvata loptu ili frizbi, istrčavajte ga. Samo imajte na umu da fizičke potrebe bišona nisu iste kao potrebe ovčara. Upoznajte rasu. Pokažite mu svoju ljubav, ali ne tako što ćete ga „štedeti“ i razmaziti, već time što ćete mu posvetiti pažnju, čak i kad vam nije do igre i do aktivnosti. I, zapamtite, nisu psi lenji, nego mi.