Trening: Igra kao nagrada - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
trening psa
Od petmagazine.rs - 12/04/2023

Trening: Igra kao nagrada

Psi koji se često igraju sa svojim vlasnicima postižu bolje rezultate u vežbama poslušnosti od onih pasa koji se ne igraju tako često, pokazuju istraživanja

Piše: petmagazine.r s

Iako se najčešće tokom vaspitavanja, treninga i učenja komandi kao nagrada koristi hrana, vlasnici sve više uviđaju da i igra može biti odličan način pohvale za pse. U naučnoj studiji iz 2015. godine ustanovljeno je da psi interakciju sa svojim voljenim ljudima smatraju velikom nagradom, i oni kuce koje se često igraju sa svojim vlasnicima postižu bolje rezultate u vežbama poslušnosti od onih pasa koji se ne igraju tako često. Na temelju ovih saznanja, stručnjaci za ponašanje pasa savetuju vlasnicima da igru češće uključuju kao pohvalu i nagradu.

Inicirajte igru

Razigrani psi će vam sami staviti do znanja kada im je do igre i zabave. Najčešće će to učiniti tako što će vam doneti lopticu ili će stati ispred vas i lajati kao poziv da se prihvatite loptice ili konopca. Međutim, ponekad i sami započnite igru i ponudite psu njegovu omiljenu igračku. 

Nadvlačenje konopca

Iako se dugo smatralo da ova igra nije poželjna, utvrđeno je da je zapravo odličan način da psi nauče šta se sme, a šta ne, i da im se izgradi samopouzdanje. Takođe, nadvlačenje konopca je odličan način da se pas oslobodi viška energije i da mišiće drži aktivnim. Još od kada je štene, naučite ga da pusti konopac kada mu izgovorite komandu „pusti”, i naviknite ga da će kao nagradu kada ponovi ono čemu ga učite i posluša vas dobiti partiju ove zabavne igre. Ukoliko pas prekrši dogovor, vlasnik bi trebalo da pusti konopac i prekine igru i tako psu stavi do znanja da nema igre ako ne sluša, savetuju treneri. Prednost ove igre je i kontrola nad psom kada je veoma uzbuđen, jer ako ste psa pravilno vaspitali, on će uvek pustiti konopac na vaš znak, čak i kada je najviše uzbuđen, jer zna da će ga opet dobiti natrag.

Ponašanje

Studija iz 2003. godine pokazala je da psi koji se redovno igraju sa svojim vlasnicima nisu skloni nepoželjnom ponašanju kao što je lajanje i cviljenje kada ostanu sami kod kuće. Igra kao zabava blagotvorno utiče i na ljude i na pse, i to je kod pasa pokazalo snimanje magnetnom rezonancom. U mozgu psa aktivirali su se centri za zadovoljstvo kada ih je vlasnik pozivao na igru, dok je kod ljudi, žena preciznije, zabeleženo „skakanje” nivoa oksitocina. Verovali ili ne, ali čak za 58 odsto poraslo je lučenje hormona sreće kod žena tokom igre sa ljubimcima.

Samo pozitivno

Studija iz 2015. godine pokazala je i da se kod pasa vrednost igre znatno smanjuje ako ih vlasnik opominje i grdi tokom nje. Imajte na umu da je igra zabavna aktivnost, i nemojte grditi svog psa ako se nekada zanese. Naprotiv, nagradite ga za dobru partiju potezanja konopca ili za svaku vraćenu lopticu, i imaćete ljubimca koji je mnogo interaktivniji i poslušniji. Kazna i grdnja nikada nisu dobar vid treninga.