Šta možete učiniti ako se vaš pas boji podrezivanja noktiju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 12/02/2024

Šta možete učiniti ako se vaš pas boji podrezivanja noktiju

Zašto su dugi nokti kod pasa problem?

Strah od podrezivanja noktiju je vrlo čest problem sa kojim se suočavaju vlasnici pasa i strah može varirati od blagog do paničnog, u zavisnosti od psa. Za neke vlasnike kućnih ljubimaca, jedini način da se psu skrate nokti je skraćivanje pod anestezijom, što svakako nije dobra opcija koja se može svakodnevno koristiti, zbog opšteg zdravlja psa. Mnogi zato odustaju od pokušaja i samo dozvoljavaju da nokti psa ostanu dugi. Iako je frustracija razumljiva, ova opcija može dovesti do ogromnih zdravstvenih problema kod pasa. Zarasli nokti utiču na držanje psa, što na kraju dovodi do problema sa zglobovima, i artritisa. Takođe su skloniji cepanju i lomljenju.

piše: petmagazine.rs

Ako se vaš pas plaši podrezivanja noktiju, šta možete učiniti? Evo nekoliko ideja. Nokti nekih pasa će ostati zdrave dužine ako se redovno kreću na grubljoj površini kao što je beton.

Još jedna inovativna ideja je kreiranje “otirača” za turpijanje koji se sastoji od lista drveta prekrivenog šmirglom. Naučite svog psa kako da “briše” svoje noge o ovaj otirač. Otirači za nokte su u osnovi otirači za vrata sa grubom površinom koja blago skraćuje nokte psa svaki put kada hoda po prostirci.

Iako ove ideje mogu biti od pomoći, poželjna opcija je da možete podrezati nokte svom psu kad god vam zatreba. Efikasan plan je da uklonite sve makaze za nokte i pređete na brusilicu (ili električnu turpiju) za nokte. Mnogo je prednosti korišćenja brusilice. Ako imate veće pse, podrezivanje noktiju je teže zbog veličine, a nokti se često lome i na njima ostaju oštre ivice. Ako se pravilno koristi, brusilica može učiniti nokte glatkim. Takođe je efikasna za pse koji su jednostavno razvili jak strah od makaza.

Ne čistite šape pasa dezinficijensom za ruke!

 

Omogućite svom psu udobnost

Sledeći korak je izrada plana akcije. Imajte na umu da je ovo dug proces i da morate da radite sa nivoom udobnosti i bez stresa za vašeg psa.

Prvi korak: Prvi deo procesa uključuje navikavanje vašeg psa na dodirivanje njegovih šapa. U ovom koraku uopšte nećete koristiti turpiju. Dodirujte šape vašeg psa, pomerajte prste kroz njegove prste i na kraju tapkajte nekim predmetom po noktima. Predmet može biti bilo šta što vaš pas ne smatra zastrašujućim i koji može da napravi buku. Povežite ovo sa nečim pozitivnim, kao što je dobra poslastica, pohvala ili nešto drugo što vaš pas zaista voli. Uvek pazite na govor tela vašeg psa. Ako je pod stresom, odmah stanite i vratite se korak unazad.

Drugi korak: Kada se vaš pas učini smirenim, dodajte turpiju bez baterija. Ovo „bez baterija“ je veoma važna stavka, jer ne želite da se turpija slučajno uključi. U početku ćete je jednostavno imati u blizini tako što ćete je staviti blizu posude za hranu vašeg psa. Ako je pas uznemiren, udaljite je dok se vaš pas ne privikne na njeno prisustvo. Polako, tokom vremena, približavajte je posudi sve dok pas ne postane nezainteresovan. U ovom trenutku, dodajte baterije i uključite i isključite ih na nekoliko sekundi tokom obroka vašeg psa. Opet, radite sve u veoma malim koracima. Možete je držati uključenom samo tri sekunde – tokom obroka vašeg psa nekoliko dana. Zatim pet sekundi (nekoliko dana), zatim sedam i tako dalje.

Treći korak: Kada možete da uključite i isključite turpiju bez očiglednih signala stresa od vašeg psa, bez obzira na vreme kada je uključena, pređite na sledeći korak. Počnite da koristite turpiju, bez baterija, kao predmet kuckanja po noktima psa. Kucnite turpijom na jedan nokat, a zatim zaustavite. Ponovite sa sledećim noktom sledećeg dana. Kada svakog dana možete da dodirnete sve nokte svog psa, a da pas ne pokaže stres, možete početi da dodirujete više od jednog nokta dnevno.

Četvrti korak: Sada vratite baterije u turpiju i počnite da njome, dok je isključena, dodirujete pseći nokat. Približite je noktu, a zatim je uključite, i dodirnite nokat. Uradite ovo samo nekoliko sekundi, isključite je, dodirnite drugi put, a zatim zaustavite. Ponovite sledećeg dana za sledeći nokat, i tako dalje. Jednom kada to možete da uradite sa bilo kojim noktom i mirnim psom, možete da pređete na držanje turpije duže vreme.

Ako mislite da ovo zvuči kao dug proces, u pravu ste, ali rad na strahu od podrezivanja noktiju je zastrašujući proces za vašeg psa i uvek morate da se krećete tempom koji vašem psu odgovara. Ako idete prebrzo, možda ćete otkriti da vaš pas razvija intenzivnu negativnu reakciju na turpiju, a to je apsolutno ono što ne želite.