Ne čistite šape pasa dezinficijensom za ruke! - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas
Od petmagazine.rs - 06/10/2020

Ne čistite šape pasa dezinficijensom za ruke!

Vlasnici pasa učiniće sve da sačuvaju zdravlje svojih ljubimaca

Piše: Index.hr

Američka Agencija za hranu i lekove nedavno je na Twitteru objavila upozorenje o upotrebi sredstava za dezinfekciju ruku za pseće šape.

– Ne koristite dezinficijens za ruke za čišćenje šapa svog ljubimca. Ono može prouzrokovati trovanje ako se apsorbira kroz kožu i psima može biti loše ako poližu sredstvo, napisali su.

Prema veterinaru dr. Martiju Bejkeru, sredstvo za dezinfekciju ruku može isušiti šape psa. 

– Psi bi usled korištenja sredstava za dezinfekciju mogli imati problema s jastučićima na šapama i pregrejavanjem. Dezinficijens može povećati mogućnost od pucanja mekih jastučića i pas će biti osetljiviji tokom šetnje, pojasnio je. 

Kad psu napuknu jastučići, bakterije mogu dospeti u krvotok i uzrokovati leptospirozu, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.  Takođe je važno znati da ako pas unese čak i malu količinu sredstva za dezinfekciju ruku, rizikuje trovanje etilnim alkoholom. Ako sumnjate da se to dogodilo, obratite se veterinaru što pre.

Srećom, postoji puno načina da zaštitite svoje ljubimce. Iako sredstvo za dezinfekciju ruku nije sigurno za njihove šape, postoje dezinfekcijske maramice namenjene kućnim ljubimcima, a tu je uvek i obična voda.

Related Posts