Saveti: Odluke za vlasnike pasa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i vlasnik
Od petmagazine.rs - 04/04/2019

Saveti: Odluke za vlasnike pasa

Početkom godine mnogi su „okrenuli novi list” i napravili spisak raznih odluka. Na svoju listu ove, 2019. godine, uvrstite i one odluke koje će obradovati vaše mezimce.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Evo naših predloga:

1. Neka vam tokom šetnje sa psom mobilni telefon bude u džepu. Jedino ćete tako biti zaista prisutni i provesti kvalitetno vreme sa svojim ljubimcem. Nećete se samo vi relaksirati, već će i vaš pas biti presrećan jer ima vašu nepodeljenu pažnju. Probajte, lako je.

2. Isprobajte neku novu aktivnost. Upišite ljubimca na časove agilitija, krenite zajedno na planinarenje, kupite frizbi i dobacujte se sa psom…

3. Posvetite pažnju kvalitetnoj ishrani vašeg ljubimca. Ovo ne znači nužno da ćete potrošiti mnogo novca, potrebno je samo malo truda. Ponudite svom psu ukusno povrće kao užinu ili grickalicu, pripremite mu domaći obrok dok svojoj porodici pripremate ručak, raspitajte se kakva sve kvalitetna i dobro izbalansirana hrana postoji na tržištu…

4. Pomozite nekom prihvatilištu tako što ćete donirati novac ili hranu, prijaviti se kao volonter ili kao staratelj nekog nezbrinutog kučenceta. Udomite psa ili jednostavno – ponudite se da prošetate psa starijeg komšije ili komšinice.

5. Naučite psa novoj komandi ili triku. Psi obožavaju da uče i da nam ugode, pa svog mezimca naučite nekoj korisnoj ili zabavnoj komandi. Takođe, pokažite mu neku novu igru kao što je nadvlačenje konopcem ili mu ponudite kong igračku s granulama ili poslasticama unutar nje za koje će morati da se malo pomuči.

6. Posvetite više pažnje fizičkoj aktivnosti vašeg psa, u domu i van njega. Sve više ljubimaca je gojazno jer se ne kreću dovoljno, pa ne dozvolite da i vaš pas bude deo ove neslavne statistike. Dovoljno je i da sandardnu šetnju produžite za deset minuta, ili da s prijateljem ili rođakom koji ima psa odredite jedan dan u nedelji kada ćete zajedno uživati u šetnji, a vaši mezimci u igri i trčanju.

7. Posvetite više pažnje zdravlju usta i zuba vašeg psa. Dajte mu grickalice koje čiste zube, konsultujte se s veterinarom o tome koji je najbolji način da sprečite ili lečite kamenac i plak na zubima svog mezimca.

8. Posetite neko novo mesto sa svojim psom. Bilo da je to park u drugom delu grada, šuma, izlet na planinu, u drugi grad… Psi obožavaju nova mesta, mirise i zvukove, a nema veće sreće za naše najbolje četvoronožne prijatelje od toga kada se u avanture upuste s nama, svojim vlasnicima.