Da li čitate deklaracije na hrani za ljubimce? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
hrana za pse
Od Dijana Đukić - 15/08/2019

Da li čitate deklaracije na hrani za ljubimce?

Kada naučite da rastumačite deklaracije na pakovanjima hrane, bićete još bolji vlasnik – odgovoran i savestan, koji svom mezimcu pruža samo najbolje

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Kada na tržištu postoji toliko različitih vrsta hrana za pse, ne čudi što se mnogi vlasnici dvoume koju da izaberu za svog mezimca. I ne samo da postoje različite vrste, već i mnogobrojni proizvođači (domaći i strani), različiti ukusi, kombinacije namirnica i sastojaka, različite gramaže i pakovanja… Zato i ne čudi što mnogi vlasnici, kada stanu ispred dugačkog rafa u pet-šopu, ne znaju gde pre da pogledaju. Mnogi ne znaju ni šta da traže kada je reč o odnosu sastojaka, a razlog je u tome što ne znaju kako da čitaju deklaracije.

Najbolji savet u odabiru hrane za vašeg mezimca daće vam vaš veterinar, ali veoma je korisno da i sami znate da na osnovu deklaracije prepoznate koja je to hrana kvalitetna, izbalansirana spram potreba vašeg psa, s najboljim odnosom sastojaka, dodataka i nutrijenata. Odakle potiču namirnice koje su korišćene u proizvodnji, jednako je važan podatak. Samo uz kvalitetnu hranu od štenećeg do starijeg doba, vaš ljubimac biće zdrav, srećan i dugovečan.

Zato vam u ovom broju magazina „Pas” pomažemo da bolje razumete deklaracije na pakovanjima hrane, postanete pravi znalac i tako ujedno i odgovoran vlasnik koji svom mezimcu pruža samo najbolje.

VRSTE HRANE

Na pakovanjima hrane najčešće nalazimo naziv Super premium ili Grain free. Postoje i takozvane veterinarske hrane za pse, odnosno one namenjene psima sa određenim zdravstvenim problemima. Ukazaćemo na neke od generalnih manjkavosti pojedinih kategorija.

Super premium hrana najčešće sadrži jeftino mesno brašno, meso uglavnom nije na prvom mestu na popisu sastojaka, ima visoki udeo žitarica, veliki broj veštačkih dodataka i probiotika, a biološka vrednost sastojaka je upitna.

Grain free hrana ima malo ili nimalo svežeg mesa, jeftinu biljnu zamenu za proteine (mahunarke), jeftine ugljene hidrate visokog glikemijskog indeksa (podjednako loše kao i neke žitarice), veliki broj veštačkih dodataka i probiotika, a biološka vrednost sastojaka je upitna.

Veterinarske dijete imaju visoki udeo žitarica, neusklađeni su izvori proteina i masnoća, sadrže veliki broj veštačkih sastojaka, laboratorijski „rastavljane” sastojke (smanjene molekule), a biološka vrednost sastojaka je upitna.

KO PROIZVODI HRANU

Ako na pakovanju hrane piše „napravljeno za”, „proizvedeno za”, „distribuira” ili „distribuira pod licencom”, reč je o marketinškom brendu, i to znači da kompanija koja je vlasnik brenda nije zapravo proizvela hranu, već je samo nudi na tržištu.

Ako na pakovanju piše „napravio” ili „proizveo”, pronašli ste autentičnu hranu za ljubimce. Kompanija koja je vlasnik brenda hrane za ljubimce je ista kompanija koja je i proizvela samu hranu.

SVEŽI SASTOJCI

Najnagrađivanije hrane za pse i mačke u poslednjih 25 godina u svetu su one kanadskog proizvođača Champion Petfoods Acana i Orijen. Prvi i osnovni princip kod ovih hrana je njihova biološka adekvatnost koja se ogleda u količini, svežini i raznolikosti svežeg mesa. Ove hrane ne sadrže sastojke sa visokim procentom ugljenih hidrata, proteine iz povrća, veštačke aditive kao ni ostale sastojke koje majka priroda nije namenila životinjama u ishrani.

U pripremi hrana Acana i Orijen koristi se isključivo meso netovljenih, prirodno hranjenih domaćih životinja, jaja domaćih koka nosilja, riba iz hladnih voda Kanade, voće i povrće sa kanadskih farmi. Sve meso koje se koristi za izradu hrane je sveže ili trenutno brzo zaleđeno, pri čemu se čuvaju svi hranljivi sastojci (za razliku od termički obrađenog mesa).

PROCENAT MESA

Orijen hrana za pse i mačke napravljena je od regionalnih sastojaka i sadrži 85–90% mesa, od čega je 2/3 sveže ili sveže smrznuto meso (sadrži šest i više vrsta mesa).

Acana hrana za pse i mačke napravljena je od regionalnih sastojaka i sadrži 50–75% mesa, od čega 1/3–1/2 čini sveže ili sveže smrznuto meso (sadrži jednu do pet vrsta mesa).

KUHINJE

Opremljene vrhunskim tehnologijama za preradu sveže hrane, nagrađivane NorthStar kuhinje nalaze se u centru dinamične poljoprivredne zajednice u Alberti, što daje pristup specijalizovanim farmerima s kojima Champion Petfoods sklapa partnerstva i tako promoviše misiju svežih regionalnih sastojaka. Nadgleda se svaki detalj pripreme hrane, od porekla sastojaka, svakog postupka kuvanja, kvalitet i sigurnost procesa spremanja hrane.

Savet +

Ako želite da se vaš ljubimac hrani zdravo:

* Vaš ljubimac je mesojed – pogledajte koliko mesa ima u hrani koju jede.

* Mislite da vaš ljubimac voli žitarice – pogledajte na deklaraciji hrane koju jede koje su navedene i u kom procentu.

* Mislite li da je mnogo dodataka (vitamina, minerala i drugih dodataka ishrani) dobro za vašeg mezimca? Veštački dodaci su sintetizovani i dodati u hranu – nisu prirodni, slabo su iskoristljivi i niske su biološke vrednosti.

VODIČ ZA VLASNIKE     

Na deklaraciji se nalazi:

*OPIS PROIZVODA – kome je hrana namenjena (pas, mačka), veličina pasmine, za koje je životno doba ili je za sve uzraste, aktivnost (light ili za aktivne) ili za neka posebna stanja. 

*SASTOJCI  – pojedinačni ili grupisani, koje su namirnice korišćene u proizvodnji hrane.

1. Sveže meso – izvor proteina imenom (piletina, jagnjetina, govedina…) u procentu. Dehidrirano meso – izvor proteina  (piletina, jagnjetina, losos, govedina…) u procentu. Potom, životinjski nusproizvodi, dehidrirani proteini živine, životinjsko brašno, koštano brašno, proizvodi od jaja, izolat biljnih proteina, proteini iz krompira, sojino brašno.

2. Žitarice, voće, povrće – izvor ugljenih hidrata, naveden imenom – sveža cela bundeva, sveža šargarepa, sveži kelj, sveže cele jabuke, zob, kukuruz, pšenica, krompir, pirinač, batat, dehidrirani grašak, tapioka skrob.

3. Masti i ulja – pileća mast, goveđi loj, ulje haringe, životinjske masti, sojino ulje, biljno ulje.

4. Pojačivači ukusa – liofilizovana jagnjeća jetra, liofilizovana goveđa jetra, hidrolizat životinjskih proteina, aroma pileće jetre.

5. Botaničko bilje – imenom koje (lavanda, kurkuma, koren sleza), sveže, dozrelo na suncu, ekstrakti bilja.

6. Dodaci (po kilogramu): veštački dodaci, vitamini, minerali, aminokiseline, probiotik.

*ANALITIČKI SASTAV je hranljiva vrednost (iskoristljivost) sastojaka upotrebljenih pri proizvodnji hrane. Određuje se u laboratoriji analizom. Iskazuje se u procentima.  

1. Belančevine (proteini) – navedene su u ukupnom procentu iz mesa, dehidriranog mesa, biljnih belančevina i slično (svarljivo i nesvarljivo), pogledati iz kojih sastojaka potiču.

2. Masti – izvor energije, masnih kiselina, pogledati iz kojih sastojaka potiču.

3. Vlakna – umeren sadržaj (voće, povrće),  povoljno utiču na probavu, izvor prebiotika. 

4. Sirovi pepeo – udeo mineralnih sastojaka u hrani. Više od 10% pokazuje da su upotrebljeni sastojci lošeg kvaliteta. Pogledati u mesne sastojke (mesno, koštano brašno i slično).

5. Odnos kalcijuma i fosfora – prema Američkoj asocijaciji za kontrolu hrane (AAFCO) propisani maksimalni odnos je 2,5% : 1,6%.

6. Vlažnost – pokazuje količinu suvih sastojaka u hrani (suva hrana do 15% vlage, vlažna 70% i više)

7. Omega 3, omega 6, DHA, EPA, glukozamin, hondroitin, vitamini, minerali i elementi u tragovima, aminokiseline. Sačuvani su u kvalitetnim sastojcima i laganom termičkom obradom hrane.

8. Ugljeni hidrati – zakonski ne moraju biti navedeni. Analitički sastav je 100 – proteini  – masti – vlakna – vlaga  = ugljeni hidrati (do 30% , maksimalno 40%).

* UPUTSTVO ZA HRANJENJE – u gramima za ceo dan;  prema uzrastu, težini, aktivnosti; Najčešće dva  puta na dan s razmakom od 12 sati (ili drugačije). Kod mnogih su date okvirne vrednosti.

* NETO TEŽINA PROIZVODA

* ROK TRAJANJA

* IME I ADRESA PROIZVOĐAČA I UVOZNIKA, zemlja porekla (Made by, Produced by).

* Deklaracija je javna isprava. Zakonom je propisano šta je sve potrebno navesti na deklaraciji i na pakovanjima.