Agiliti: Balans između vlasnika i psa  - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 19/04/2023

Agiliti: Balans između vlasnika i psa 

Agiliti je idealan način da se pas fizički i mentalno stimuliše, da se usavršava komunikacija i odnos između psa i vodiča, kao i da se razvijaju koordinacija i agilnost psa

Tekst Dunja Božić
Foto Privatna arhiva

Agiliti je jedan od najbrže rastućih psećih sportova jer je uzbudljiv, izazovan i veoma zabavan. To je neverovatna vežba kako za vašeg psa, tako i za vas. Osim toga, uzbudljivo je gledati kako vaš pas spretno i brzo puzi kroz tunele, plete se oko stubova i skače kroz gume.

Osnivači agiliti kluba “Zen Dog klub“, a naše sagovornice Natalija Ćelić i Mirjana Grbić, kažu da osim što će se na jednom ovakvom treningu vaš ljubimac dobro zabaviti i razdrmati svaki mišić, korist ćete imati i vi i to u vidu zbližavanja, te uspostavljanja neraskidive veze sa ljubimcem. 

– Agiliti zajednica je trenutno bazirana u Beogradu, i svi članovi rade veoma vredno na popularizaciji ovog sporta, te svaki klub može da se kontaktira putem instagram stranice, kažu Natalija i Mirjana. – U pitanju je jedna danas već dosta popularna sportska disciplina koja se bavi treniranjem pasa i prikazom njihovih sposobnosti kroz izvođenje raznih veština i zadataka na stazi koja se naziva “agility staza”. U ovom sportu, pas i vodič timski rade zajedno kako bi prešli stazu sa preprekama u što kraćem vremenu.

Na ovaj način pas se fizički i mentalno stimuliše?

– Agiliti je idealan način da se pas fizički i mentalno stimulira, da se usavršava komunikacija i odnos između psa i vodiča, kao i da se razvijaju koordinacija i agilnost psa. Takođe, agiliti je izuzetno zabavan sport kako za pse tako i za vodiče, te često predstavlja društveni događaj u kojem učestvuju brojni ljubitelji pasa, kažu naše sagovornice.

Ukratko, agiliti je dinamičan i zabavan sport koji donosi mnogo koristi za psa i vodiča, a program treninga je dizajniran tako da svaki pas može da učestvuje, bez obzira na veličinu ili rasu.

– Tako je. Ali, zahteva redovan trening, koji prvenstveno pospešuje odnos vlasnika i psa, a samim tim i veštine i tehnike samog sporta. Treninzi se vode sistemski, po planu i programu. Treneri uče vlasnike kako da što uspešnije usmeravaju pse, krenuvši od osnovnih prepreka do onih komplikovanijih koje iziskuju strpljenje i istrajnost. Pas mora da ima najmanje 7 meseci da bi mogao da počne sa agiliti treninzima, zbog telesnog razvoja. Do tada štenci mogu da uče osnovnu poslušnost kao i trikove koji pomažu u budućem treningu. Ključ uspešnog treninga je pozitivna motivacija pasa, kao i činjenica da je suština sporta zabava.

Postoje li takmičenja u agilitiju? Kako to izgleda, koja su pravila i koji psi mogu da se takmiče? 

– Agiliti, kao i svaki drugi sport, može da bude rekreativnog i profesionalnog karaktera. Postoje takmičenja na državnom nivou, kao i međunarodna. Takođe, imate i Evropsko i Svetsko prvenstvo. Na samom takmičenju se ocenjuje, kako mu samo ime kaže, agilnost, odnosno spretnost psa, kao i brzina. Sudija postavlja raspored prepreka na teren i pored svake prepreke postavlja broj, na taj način pravi skicu odnosno parkur, koji je na svakom takmičenju drugačiji. Postoje 3 glavne kategorije: A1, A2 i A3, koje određuju težinu parkura, kao i 4 kategorije po visini – small, medium, intermediate, large. Zanimljivo je da vodiči imaju samo 8 minuta da nauče parkur. Prilikom same trke, na terenu su sudija, vodič i pas. Tokom trke pas je slobodan, a vodiču nije dozvoljeno da dodiruje psa i prepreke, takođe nisu dozvoljene poslastice niti igračke koje bi bile nagrada u ovom slučaju. Dozvoljeni su samo verbalni i vizuelni signali. Suština uspešne trke je da sinhronizovanim trčanjem hendler i pas pređu prepereke bez greške u najkraćem mogućem roku. Takođe, napomenula bih da postoje 2 vrste trka – agiliti i “jumping”, u kojem nema zonskih prepreka. Na takmičenjima mogu da učestvuju psi koji koji imaju minimum 18 meseci.

Kako vlasnik može da proceni da je njegovo pas dobar kandidat za agiliti?

– Svaki zdrav pas, stariji od 7 meseci može da trenira agiliti. Međutim, postoji nekoliko faktora koje treba razmotriti pre nego što pas počne sa treninzima, uključujući zdravstveno stanje, fizičku sposobnost, temperament i nivo poslušnosti psa. Preporučuje se da se pre početka obuke za agiliti obavi veterinarski pregled kako bi se utvrdilo da li je pas u dobroj fizičkoj formi i bez zdravstvenih problema koji bi mogli biti pogoršani aktivnošću u agilitiju. Takođe, pas treba biti poslušan i da je već savladao komande kao što su “sedi”, “lezi” i “čekaj” i  “dođi”, pošto su one od ključne važnosti za uspeh u agilitiju. Treba razmotriti motivaciju i entuzijazam psa za ovu vrstu aktivnosti kako bi se osiguralo da pas uživa u ovom programu i da se razvija u uspešnog agiliti takmičara.