Psi postaju alergični jer ih previše mazimo i pazimo? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
ljubav
Od petmagazine.rs - 17/09/2020

Psi postaju alergični jer ih previše mazimo i pazimo?

Bilo da je reč o igračkama, poslasticama ili zagrljajima – ljudi žele da svojim psima podare sve i da ih razmaze

Izvor: Index.hr

Novo istraživanje otkrilo je da je veća verovatnoća da će maženi i paženi psi patiti od alergija koje mogu uzrokovati zdravstvene probleme. 

Istraživanje koje su proveli veterinari otkrilo je da oko 20% od osam miliona pasa u Velikoj Britaniji ima alergije koje su posledica kvalitenog životnog stila. Neki od okidača za razvoj alergija su vreme koje psi provode u zatvorenom prostoru, sedenje na sofama i jedenje ljudske hrane.  Stručnjaci su upozorili da su alergijama posebno podložni labradori i jorkširski terijeri.  – Alergije su odgovorne za neke od najčešćih tegoba kao što su iritacija kože i problemi s očima i ušima, kaže dr. Dan O’Neill.

Njegovo istraživanje došlo je do podatka da 2,56 miliona pasa u Velikoj Britaniji pati od upalnih procesa, a oko 1,6 miliona slučajeva se povezuje s alergijskim reakcijama. 

Veruje se da imunološki sastav psa postaje osetljiv ako je odrasta u čistoj kući, a ovo istraživanje ide u prilog toj tezi. 

– Neki faktori iz okruženja takođe su alergeni za pse – grinje u jastucima. Što više borave s ljudima, to su psi izloženiji alergenima. Mnoge rase su nastale da budu na otvorenom, a sada žive u zatvorenom. Iako im je zbog toga možda ugodno i toplo, nije dobro jer dovodi do razvoja alergija, pojasnio je O’Neill za The Times.

Related Posts