Polarni psi i vrućina - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i vrucina
Od petmagazine.rs - 17/06/2020

Polarni psi i vrućina

Ovaj jun je neočekivano kišovit, ali vreli letnji dani su pred nama. Nije sasvim tačno da haskiji, aljaski malamuti, sibirski samojedi i psi slični njima leto i visoke temperature doživljavaju kao pakao. Većina polarnih rasa pasa koje žive u našim krajevima u osnovi je adaptirana na kontinentalnu klimu i sa letnjim žegama se sasvim uspešno bori. To, međutim, ne znači da tokom letnjih žaropeka ne bi trebalo posebnu pažnju posvetiti njihovom rashlađivanju.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Vlasnici koji u domu imaju polarne pse uglavnom su saglasni da iako im je zima u genima, sasvim dobro izlaze na kraj i sa balkanskim žegama. Doduše, niko ne dovodi pod sumnju da ovim rasama vrućina nije idealna sredina i da u njoj ne uživaju.

Polarne rase u šetnji

Tokom boravka napolju polarni psi imaju običaj da kopaju rupe, tragaju za vlažnim mestima, kao i da biraju debelu hladovinu za predah. U najtoplijem delu dana skloni su lenjosti i dremki, da bi sa dolaskom večeri i blažim osveženjem već bili spremni za akciju na otvorenom. Kako je reč o aktivnim psima kojima su potrebne kilometarske šetnje, pravo vreme za izlazak napolje jeste rano jutro. Ponašanje vašeg ljubimca u to vreme neće se razlikovati ni po čemu u odnosu na druge delove godine.

Pas i vrućina

Letnja iskušenja kojim su izloženi polarni psi stručnjaci ne razlikuju drastično u odnosu na probleme koji u vreme vrućina tište ostale pse, naročito dugodlake. Njihovi saveti svode se na izbegavanje šetnji u vreme najviših dnevnih temperatura, kao i obezbeđivanje dovoljne količine sveže vode, koja mora uvek da bude pred očima ljubimca. Kako je reč o psima izuzetno visoke inteligencije i pronicljivosti, ne treba imati nikakve sumnje da će učiniti sve da pronađu način da se rashlade i osveže, bez obzira koliko im vremenske prilike bile neprijatne. Većina ljubimaca ovih pasmina u letnjim danima voli osveženja vodom, pa blaga kupanja sigurno neće biti na odmet.

Ishrana pasa tokom leta

Među najvažnijim savetima za letnje dane su i preporuke vezane za ishranu. Dežurna je preporuka da pokušate da im pronađete pravu količinu i tajming hranjenja. Nemojte da se čudite ako se haskiji ili malamuti u danima žege sami opredele za dijetu i prorede uobičajene obroke. Polarni psi obično nisu preterano proždrljivi i sami znaju da procene koja količina hrane im je potrebna.