10 saveta kako da psu olakšate vrele dane - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i vrucina
Od Nikola Nedeljković - 12/06/2018

10 saveta kako da psu olakšate vrele dane

Očekuje nas pakleno leto upozoravaju meteorolozi. Vruće vam je? A zamislite kako je tek njima ispod tog (debelog) krzna, pogotovo ako je crno.

Magazin “Pas” vam daje savete kako da rashladite vašeg psa i ne dozvolite da ga vrućina slomi. A ako, ne daj bože, do toga dođe, predlažemo vam šta možete da uradite.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Psi se ne znoje

Za početak, morate da zapamtite da se psi, za razliku od nas, ne znoje. To znači da njihova termoregulacija mora da uspostavi na sasvim drugi način.

Divlji psi mogu da iskopaju rupu ili zalegnu pod drvo u debelu hladovinu, ali psi koje mi šetamo na povodcu i tako im određujemo putanju, teško podnose vrućine i stoga moramo da se potrudimo da primenimo makar ovih deset pravila kako bi im letnje dane učinili što podnošljivijim.

Ne ostavljajte psa u kolima

NIKADA, ali NIKADA ne ostavljajte psa u kolima dok je napolju vrućina. Ne samo kad je vreo dan već i kad je topao!

Sunce može da podigne temperaturu u kolima i do 20 stepeni više nego što je napolju, pa tako na spoljašnjoj temperaturi od 23 stepena, u kolima može da bude i 43! Temperatura raste rapidno čak i ako ostavite prozor otvoren.

To znači da vaš pas i za nekoliko minuta u zatvorenim kolima može da doživi toplotni ili srčani udar. Razmislite o tome svaki put pre nego izađete iz kola, pa vidite da li vam se kockanje isplati.

Dobro upoznajte rasu psa

Nek su u znatno većem riziku od pregrevanja od ostalih. To se pre svega odnosi da rase čije su njuške “spljoštene” kao što je buldog, mops, ali vrućine teško podnose i hrtovi, oni sa debelim naročito crnim krznom…

Niko od njih ne pokazuje ni na jedan način da im je pretoplo, a simptomi pregrevanja se primete tek kad već bude prekasno. Dodatno morate da vodite računa o psima koji su gojazni, štenadima, kao i starijim kučićima svih rasa.

Izbegavajte da ih vodite bilo gde u podne, a aktivnosti i vežbe praktikujte predveče ili ujutru.

Ne štedite na vodi

Ponudite psu da se napije što više vode pre nego što izađe iz kuće, ali i usput i odmah po povratku. Pas će piti više vode ako je učinite ukusnom. Ubacite u nju malo pileće supe, kašičicu neke omiljene hrane, komadić mesa, poslastice… i popiće je više.

Ipak ni tu ne preterujte. Nije neophodno da se nalije previše već da popije nešto više od uobičajene doze.

Siptomi pregrevanja kod pasa

Najčešće se gotovo ni ne vide, primete se tek kad bude kasno, zato ih tražite pre nego što dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema, a to mogu biti sledeći pokazatelji:

  • zadihanost
  • tamno ružičast, skoro crven jezik koji visi iz usta
  • suva, lepljiva usta, puna pljuvačke
  • stalno želi da legne negde
  • stalno podiže noge da bi ohladio šapice
  • jedva hoda, spotiče se i kao da hramlje
  • usporava u hodu i teže se kreće
  • povraća

Sve su ovo znakovi da je psu prevruće. Psi, međutim, neće prestati da se igraju ako su se pregrejali, radiće ono što im vi kažete, pa sve dok potpuno ne kolabiraju. Zato budite na oprezu!

Stariji psi i vrućina

Stariji psi sa oboljenjem koje se zove Laryngeal Paralysis su takođe u većem riziku da se pregreju pa čak i da dođe do smrtnih posledica. Psi koji se lakše zadišu kako bi održavali termoregulaciju i ubrzali protok vaduha kroz disajne puteve brže se i ohlade, ali oni kojima su ovi kanali zapušeni, i nivo termoregulacije im je ograničen.

Oni se obično više čuju kad dišu, poprilično su glasni, deluje kao da hrču ili su im udisaji i izdisaji veoma duboki i teški.

Kako da rashladite psa

Kada se pas pregreje, uzmite hladan peškir ili sunđer, stavite mu na stomak ili pod pazuh i na šape i naravno odmah im dajte vodu za piće. Ne koristite nikada alkohol za hladne obloge da ih rashladite, iako se ovaj blesavi savet sve češće može pročitati na internetu.

Alkohol im veoma škodi i može dovesti do teškog trovanja jer se veoma lako apsorbuje kroz proširene kapilare. A ukoliko pas ne pokazuje da mu je bolje nakon što ste sve ovo preduzeli – trk kod veterinara, svaki minut je važan.

Šetnja psa tokom leta

Ne šetajte psa po tamnim površinama i trotoarima. Oni ne pokazuju nikakve znake da im je opečena šapica, a opekotine mogu izazvati ozbiljne i trajne posledice kao što su čirevi, otvorene rane, i opasne opekotine.

U svakom slučaju, ako do toga dođe, ne preduzimajte ništa sami da ne biste izazvali infekcije već se obratite za pomoć veterinaru.

Proverite kako je napolju pre nego što izađete i ponesite sve što vam je potrebno, naročito ako se spremate na izlet ili duge šetnje. Trudite se da što više hodate u hladu i odmarajte što češće. Uostalom, koristite zdrav razum.

Ne hranite psa ni sat vremena pre ni sat posle vežbe, šetnje. Ovo će ujedno smanjiti rizike u vezi varenja.

Crni i beli psi i vrućina

Crni ili tamni psi imaju veće šanse za pregrevanje jer “upijaju” više sunčevih zraka od svetlijih pasa. Zato posebno obratite pažnju na svoje tamne kučiće i trudite se da budu u hladu koliko god je to moguće.

A za one svetlije, u svetu su počeli da prodaju i kreme sa zaštitnim faktorom, koje se stavljaju uglavnom na obrijane delove. Iznenadili ste se? Pa i njihova koža gori, zar ne?