Najčešći problemi sa šapama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pseca sapa
Od petmagazine.rs - 18/03/2020

Najčešći problemi sa šapama

Upalne promene na šapicama nazivamo pododermatitis. Ovaj se problem javlja poprilično često, a posledice nisu nimalo naivne. Najčešće su zahvaćene prednje šapice, a posebno su tome skloni buldozi, bokseri i mopsevi te oni psi koji inače pate od alergija.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Bolesna koža je otečena, crvena, ponekad je natečena i cela šapa. Bolestan pas stalno liže šapicu, što dovodi do dodatne iritacije kože i otpadanja dlake. U zavisnosti od stepena upale i propratne boli javlja se i šepanje.

Interdigitalne ciste, koje izgledaju kao gnojni mehuri među prstima, nastaju kao posledica upalnog procesa, i na  dodir su tvrde, obično su okrugle, crvene i bez dlake. Mogu biti prisutne na  samo jednom mestu (obično je tada uzrok strano telo koje uđe u šapicu) ili u svim interdigitalnim prostorima na sve četiri šape.

U cistama često nađemo gnoj i radi li se o takvom procesu, cista će pući (ili je veterinari otvore) i gnoj iscuri napolje, ali kanal se vrlo brzo zatvori i proces kreće ispočetka ako nismo odstranili uzrok upale. Radi se o kompleksnom, hroničnom oboljenju  čije je lečenje ponekad frustrirajuće i za psa i za veterinara (jasno i za vlasnika).

Kada je uzrok lokalni faktor kao što je strano telo, trauma ili lokalna iritacija, onda je lečenje relativno jednostavno i uspešno. Uzroci ovog problema su različiti iako promene, bez obzira na uzrok, izgledaju jednako. Šape su izložene mnogim štetnim uticajima okoline i to prednje šapice više nego zadnje. Među prstima se mogu nakupiti zrnca peska, grumeni zemlje, kamenje, sve to dobro slepljeno s dlakom. Upala može nastati leti, nakon hodanja po vrućem kamenju na plaži, kao i nakon kontakta sa različitim tvarima koje su iritantne za kožu (hemijska sredstva, cement u prahu).

sapa psa

Inhalacijski antigeni (atopija) takođe mogu izazvati interdigitalni dermatitis. Prvi korak u lečenju je isključivanje nekih oboljenja koja mogu dovesti do pojave ovakvih kožnih promena. U našem podneblju često nastaju zbog nesretnih travki – strelica (lastavica, kako ih već ko zove), ali je to obično u proletnjim i letnjim mesecima.

Osim trave, bilo koje drugo strano telo (iverak, urastanje dlaka) koje se zabode među prstiće uzrokovaće nastanak apcesa.

Osim stranog tela, uzrok može biti i gljivična infekcija (retko, ali i na to treba posumnjati posebno ako antibiotska terapija nema efekta), zatim demodikoza (pododermatitis se može javiti nakon prebolele generalizovane demodikoze), sekundarna infekcija bakterijama zbog atopije. Bakterijska infekcija ovih cisti je uvek sekundarna.

Osim navedenog mogući su i psihogeni dermatitisi – psi koji konstantno ližu šape bez nekog pravog uzroka (dosada, temperamentni psi  – ovo često viđamo kod pudli, terijera, nemačkih ovčara).

Među prstima može nastati i prava dermoidna cista – kožna invaginacija u kojoj nađemo dlake i gnoj. Ponekad uzrok leži u nekoj sistemskoj bolesti kao na primer kod oboljenja štitnjače.