Psi koji ne vole samoću - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 25/01/2019

Psi koji ne vole samoću

Naravno da nijedan pas nije srećan kada je sam i kada vlasnici dugo rade. Međutim, neke pasmine su osetljivije na samoću i dosadu, naročito oni psi kojima je potrebno dosta fizičke aktivnosti na otvorenom tokom dana.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Ukoliko tek planirate da izaberete ljubimca, ovo su podaci koji će vam biti korisni. Ako radite od 9 do 5, možda ovi psi nisu idealan izbor za vas.

Evo koji psi ne vole osmočasovni radni dan svojih vlasnika:

Veliki pirinejski planinski pas – Ovi nežni divovi uzgojeni su da budu veoma aktivni, da u francuskim planinama štite stada od divljih životinja. Njihova genetika je takva da im je potrebno mnogo kretanja pa „zatočeništvo“ u stanu tokom osam sati zaista nije humano za ove pse.

Mađarski komondor – Ovi psi raskošne dlake nalik dredovima (veoma liče na pulija, ali su to dve različite rase) nikako ne vole lenjost i izležavanje. Nekada su bili vredni radni psi i potrebno im je nekoliko dugih šetnji tokom dana.

komondor

Anadolski pastirski pas – Turski radni pas koji je u planinama štitio stada od napada vukova i medveda nikako nije pas koji će uživati u stanu, naročito ako je veći deo dana sam. Ovaj pas će čak i noću istraživati i čuvati svoju porodicu i zanimljivo je da uvek pronađu mesto u domu u kom su u svi članovi porodice (čopora) na oku.

Border koli – Jedna od najpametniji rasa pasa na svetu ne voli da bude sama. Ukoliko nemaju dosta fizičke i mentalne stimulacije tokom dana biće nervozni i potišteni, a to je greh za ovako razigrane i radoznale pametnice.

border koli

Tibetanski mastif – Ova pasmina najpre nije za svakoga. Potreban im je iskusan, strpljiv i odlučan vlasnik. Bili su zaštitnici nomadskih plemena i čuvari njihovih životinja. Ukoliko mu se ne pruži dovoljno fizičke aktivnosti tokom dana, noću će neprekidno lajati. A njihov lavež snažan je koliko i njihovo telo, verujte nam na reč.

Goniči rakuna (coonhound) – Odgojeni su da love noću i taj instikt se zadržao do danas. Uz mnogo fizičke aktivnosti tokom dana, nužno je da ga naučite da spava kad i vi inače će noću biti budan.

Klamber španijel – Iako je velika spavalica, to ne znači da mu tokom dana ne bi trebalo obezbediti duge šetnje i istrčavanje. Veoma je aktivan pas.

klamber španijel

Nemački kratkodlaki ptičar – Voli dugo da spava, ali čim se probudi željan je igre, trčanja i šetnje. Potrebna su mu dva do tri aktivna i poduža izlaska iz kuće tokom dana.

Malinoa – Pas čuvar koji tokom dana ne miruje. Tokom noći redovno će proveravati vrata i prozore, i bude se s prvim zracima sunca. Uživaju u šetnji, trčanju i igri, kao i mentalnoj stimulaciji.

malinoa

Maremano Abruceški pastirski pas (marema) – Pas za farmu, uzgojen da čuva stoku i tokom dana naviknut na prelaženje desetina kilometara. Nije pas za stan i zahteva vlasnika koji ima iskustva sa ovom rasom. Neophodno mu je prostrano dvorište i dosta fizičke aktivnosti.

Belgijski ovčar – Kao što mu ime kaže, veoma je aktivan i traži vežbu. Ukoliko nemate dvorište neophodne su mu bar tri šetnje dnevno u trajanju od najmanje pola sata.

Kuvas – Nikako ne vole samoću i zatvoren prostor. Ove miljenike mađarskog plemstva teško da možete držati u stanu bez redovnih i dugih šetnji.

kuvas

Vižla – Ovaj mađarski pas pravi je sportista i atleta. Potrebno im je mnogo vežbe i fizičke aktivnosti i ne vole samoću.

Kavkaski ovčar – Ovaj divovski radni pas nikako nije izbor za život u stanu. Aktivni su i tokom noći, a ne samo danju, a kako su decenijama bili radni psi, aktivnost je prva reč koja ih opisuje. U Sovjetskom savezu bili su pomoćnici čuvara zatvora.

Jermenski gampr – Pas čuvar stada, najlepše se oseća u prostranom dvorištu. U genima mu je da bude budan tokom noći, naročito u periodu od 4 do 8 ujutru. Veoma aktivan pas koji se može prilagoditi životu u stanu ali samo ako se redovno izvodi i trenira.