Oprez: Užareni asfalt i pesak su opasni za pseće šapice - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas u setnji
Od petmagazine.rs - 17/06/2019

Oprez: Užareni asfalt i pesak su opasni za pseće šapice

Visoke temperature nisu opasne samo za ljude, već i za ljubimce. Najveća opasnost su toplotni udar i sunčanica, ali psi mogu dobiti i opekotine, baš kao i ljudi.

Izvor: Index.hr/ljubimci; Foto: Shutterstock

Neke pasmine su osetljivije na visoke temperature i izlaganje suncu. Većinom su osetljiviji psi s kratkom dlakom, ali i dugodlaki psi mogu nastradati. Najizloženija područja su njuška, oči, uši, stomak i šape.

Kao i kod ljudi, veoma je važno primetiti prve znakove da ste sa svojim ljubimcem na suncu ili u šetnji – predugo.

Prvi znak predugog izlaganja suncu je crvenilo koje nikako nije bezazleno. Ljubimci će imati potrebu da se počešu po ozleđenim mestima i time mogu pogoršati stanje i napraviti ranu te je inficirati. Crvenilo može biti znak i drugog stadijuma opekotina pa se kao posledica može javiti groznica. U tom slučaju – odmah idite veterinaru.

Ono što je takođe veoma važno je da pazite na šape. One ne mogu izgoreti na suncu, ali mogu nastradati od vrućeg asfalta ili peska. Ako je spoljašnja temperatura 30 stepeni, asfalt izložen suncu se može zagrejati i do 60 stupnjeva. Šape ljubimca možete zaštiti različitim melemima, ali ako imate izbor – izbegavajte šetnje po asfaltu i dugotrajno izlaganje suncu.

Kako biste bili sigurni da asfalt nije prevruć, možete napraviti mali test. Prislonite dlan na asfalt i držite ga deset sekundi, a ako ne možete izdržati i prevruće vam je za ruku, svakako ni vašem ljubimcu neće biti ugodno da hoda po njemu.