Mitovi: Ne gledajte psa u oči - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
oci psa
Od petmagazine.rs - 06/05/2020

Mitovi: Ne gledajte psa u oči

Ovo je jedan od najrasprostranjenijih, najukorenjenijih i najstarijih mitova o psima. Sigurno ste se nebrojeno mnogo puta, još odmalena, našli u situaciji da vas neko strogo upozori: Ne gledaj psa u oči, tako ga izazivaš.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Argumentacija koju potežu zagovornici ove teorije je manje-više ista. Prema ovom popularnom uverenju zurenje pravo u oči, slično kao i kod ljudi, predstavlja neki oblik iskazivanja dominacije. Pas takvo zurenje, navodno, može da shvati kao izazov, ali i da se oseti nervozno, pa čak i ugroženo. U takvom raspoloženju, kažu, nije retkost ni da pas postane agresivan.

Ipak, ma koliko logično ili ne zvučala ova priča, novo istraživanje u velikoj meri pobilo je ovaj mit. Zapravo, prema studiji naučnika iz Australije, istina je sasvim drugačija − pogled pun ljubavi upućen vašem psu njemu će poslati jasan i nedvosmislen signal da ga mnogo volite.

Kad je mozak naših pasa preplavljen oksitocinom (hormon ljubavi i sreće) oni bolje čitaju naše neverbalne signale. Naučnici tvrde da nas psi tada bolje razumeju i da nas više slušaju, a ključni korak u tom razumevanju je kontakt očima.

Kad se vlasnici dugo gledaju u oči sa svojim psom, kucama se pojačano luči hormon oksitocin i tada se stvara jaka i neraskidiva veza vlasnika i psa. Ovaj hormon odgovoran je za jaku vezu majke i deteta, a australijski naučnici sada tvrde da je uzrok vezivanja i pasa i ljudi.

Pogled govori više nego 1.000 reči!