Ljubimci pomažu da „topimo” kalorije - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i vlasnik
Od petmagazine.rs - 04/04/2019

Ljubimci pomažu da „topimo” kalorije

Predstavljamo vam rezultate istraživanja koji nam mogu biti od velike pomoći u gubljenju kalorija. A pomoć stiže – od naših mezimaca .

Tekst: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Ako ste tokom zime dobili koji centimetar viška u predelu struka, a niste ludi za trčanjem i lenji ste za teretanu i kućne vežbe, ništa ne brinite. Ako imate psa – višak kilograma nestaće za nekoliko dana.

Evo koliko kalorija ćete gubiti tokom druženja, šetnje i igre s vašim mezimcem:

Šetnja (120 kalorija za 30 minuta)

Koliko ćete vremena provesti u šetnji sa psom, zavisi pre svega od toga koliko je vaš pas aktivan, kao i od kraja u kom živite (da li u blizini imate prostora za šetnju – šumu, kej, parkove, livadu, živite u kući s prostranim dvorištem ili živite u centru grada). Bilo kako bilo, vlasnici pasa prosečno u šetnji s psom provedu dva puta po 15 minuta tokom dana, tako da ćete svakog dana sigurno sagoreti minimalno 120 kalorija.

Planinska ili šetnja šumom (220 kalorija za 30 minuta)

Ako volite planinu i svog mezimca vodite sa sobom, ne samo da će i on uživati u „pentranju” i hodanju prirodom, već ćete i vi gubiti kalorije. I kilograme. Ukoliko se odlučite za neki ozbiljniji uspon, trošićete čak i do 300 kalorija dok se penjete ka vrhu ili istražujete šumu.

Igranje (200 kalorija za 30 minuta)

Dobacivanje loptom, štapom ili frizbijem brzo i lako sagoreva kalorije. Ali naravno, ovo ne znači da stojite u mestu i da vaš pas uradi sav posao. Trčite s njim i za njim, neka vas pas juri, iskoristite boravak napolju za ozbiljnu fizičku aktivnost. Bićete preporođeni, vaš pas će uživati, a vi ćete ujedno gubiti kalorije.

Nadvlačenje konopca (50 kalorija za 20 minuta)

Nema psa koji ne obožava da se s vama „nateže” oko konopca, omiljene igračke, trake…. I vaš pas će uživati, a vi se potrudite da ne odustanete, već se ozbiljno nadmećite s mezimcem ko je jači.

Kupanje psa (50 kalorija za 20 minuta)

Možda o tome i ne razmišljate, ali kupanje psa je odlična fizička aktivnost i sjajan način da izgubite kalorije. A rezultat – čist, paperjast i srećan pas. A vama – tanji struk. Idealno.