Kalifornija: Kućni ljubimci će tokom razvoda biti tretirani kao deca  - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
groblje za vlasnike i ljubimce
Od petmagazine.rs - 08/10/2018

Kalifornija: Kućni ljubimci će tokom razvoda biti tretirani kao deca 

U skladu s novim zakonom Kalifornije sudovi će u ovoj saveznoj američkoj državi prilikom razvoda morati da odlučuju o kućnim ljubimcima na isti način na koji donose odluke o tome ko će dobiti starateljstvo nad decom.

 

Izvor: Blic.rs, Foto: Shutterstock

Dosad su psi, mačke, i drugi kućni ljubimci u Kaliforniji bili smatrani delom porodične imovine i pri deobi imovine status životinja nije bio ništa bolji od statusa nekog komada nameštaja. Međutim, to se od 1. oktobra promenilo usvajanjem novog zakona.

Prema ovom zakonu će se kućni ljubimci i dalje smatrati zajedničkom imovinom, ali će sudija imati pravo da pri odluči kome će pripasti uzme u obzir faktore poput onih ko ih hrani i čuva, vodi veterinaru ili u šetnju, navodi “Njujork tajms”.

Ukoliko sudija bude smatrao da je najbolje da obe strane vode brigu o kućnom ljubimcu, može da donese odluku o zajedničkom starateljstvu nad životinjom, isto kao nad detetom.
Kalifornija nije jedina, mnoge države su ranije već donele zakone kojima su životinje dobile pred sudom pravni status poput ljudi.

Aljaska je prošle godine usvojila odredbu prema kojoj kućni ljubimci i deca imaju jednak pravni status. U Francuskoj je recimo još pre četiri godine, zahvaljujući peticiji koju je potpisalo više od 700.000 ljudi, odlučeno se kućni ljubimci više ne smatraju samo imovinom. Parlament je zato glasao da se promeni zakon iz 1804. godine po kom ljubimci imaju status “pokretnog dobra”. U pitanju je mera kojom će životinje biti bolje zaštićene od određenih oblika okrutnosti.

U Srbiji, kao i u većem delu sveta, kućni ljubimci i dalje imaju status imovine, odnosno pokretnih stvari.

– Pitanje podele kućnih ljubimaca tokom brakorazvodne parnice u našem pravu nije posebno regulisano Porodičnim zakonom, već se kućni ljubimac tretira kao pokretna stvar. U slučaju brakorazvodne parnice primenjuju se opšta pravila imovinskog prava i postojanje prava svojine supružnika na ljubimcu zavisi od toga da li je on nabavljen pre zaključenja braka ili tokom braka, kao i od osnova sticanja – objašnjava beogradski advokat Miloš Z. Bajić.

Ljubimac nabavljen pre zaključenja braka predstavlja posebnu imovinu supružnika koji ga je nabavio bez obzira da li je reč o kupovini, poklonu ili slično i u tom slučaju nije predmet podele pri razvodu, objašnjava naš sagovornik. Ukoliko je ljubimac stečen tokom braka, on može biti posebna, ali i zajednička svojina supružnika, što zavisi od toga da li je nabavljen uz nadokandu ili ne.

– Ljubimac stečen tokom braka bez naknade, na primer poklonom ili nasledstvom, posebna je imovina supružnika kojem je poklonjen. U zajedničkoj svojini je kada je stečen uz nadoknadu, odnosno kupovinom. Tada supružnik koji tvrdi da ima posebno pravo svojine na ljubimcu to mora i da dokaže tako što će priložiti dokaz da je ljubimac plaćen novcem iz njegove posebne imovine. S druge strane, ukoliko je ljubimac stečen u braku uz naknadu, ali ne iz posebne imovine supružnika, nad njim će postojati zajednička svojina. U ovom slučaju ljubimac bi bio predmet podele u brakorazvodnoj parnici – kaže naš sagovornik i dodaje da se u sudskoj praksi sudije najčešće vode time da ljubimci ne treba da se sele. Najbolje bi dakle bilo da se supružnici sami dogovore kome će pripasti ljubimac, jer ako se oni ne dogovore, odluku će doneti sudija koji će pritom odlučivati kao da se ne radi o živom biću već imovini.

Verovatno bi najbolje bilo kada bi se i u Srbiji promenio zakon jer svi znamo da životinje nisu imovina, već živa bića i da tako i treba da se ophodimo prema njima. A kada je reč o njihovoj vrednosti – ona je nemerljiva kad se uzme u obzir bezuslovna ljubav koju nam pružaju.

Kada bi životinje dobile pravni status, time bi se takođe otvorio prostor i za donošenja zakona na osnovu koga bi nasilje prema životinjama bilo pravednije kažnjavano.