Kako znamo da su srećni - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 03/03/2022

Kako znamo da su srećni

Navikli smo da mašu repom, izazivaju na igru, raduju se i skaču kada nas vide, obigravaju oko drugog psa pozivajući na razne vragolije. Pas je aktivan. Ali kako da budemo sigurni da je srećan?

Za magazin PAS piše dr vet. med Vladimir Terzin

Ako imate psa, morate biti spremni i sposobni da komunicirate sa njim. To jedini način da budete sigurni da vaš pas ima ispunjen život.

Životinje su različite i nivoi njihove komunikacije su različiti. Često zavise od okruženja u kojima se nalaze ali zavise i od odnosa ljudi prema njima, osim kada su u divljini i ispoljavaju svoje prirodno ponašanje. Nivo aktivnosti zavisi i od starosti životinje pa tako moramo biti sigurni da li je naš pas srećan ili lagano stari ali pre svega – da li je zdrav. Ove stvari su veoma usko povezane i često proizilaze jedna iz druge.

PROČITAJ JOŠ: PROMENA VREMENA – PROMENA PONAŠANJA

Upoznajte ih

Veoma često novi vlasnici šteneta u mojoj ordinaciji pitaju na koji način će prepoznati da psu nije dobro ili da je nezadovoljan ili uplašen. Moj odgovor je uvek isti – posle nedelju dana druženja sa vašim štenetom bićete potpuno sigurni kada nešto nije uredu. Kao što znate kada je beba nezadovoljna, kada je nešto boli ili ima grćčeve, tako i kod pasa novi vlasnci ubrzo nauče da tumače suptilne znakove koje šalje njihov ljubimac.

Pre svega, treba posmatrati oči. Pas koji je uplašen ima oboren pogled, pokušava da skloni glavu u stranu i veoma često drži rep pod telom. Nasuprot tome, veseo pas ima otvoren pogled, rep je u stalnom pokretu ili u mahanju i spreman je za pokret. Pas koji ima bol ili neku vrstu neprijatnosti, veoma često otvoreno gleda vlasnika u oči, tiho cvili i na taj način ukazuje da nešto nije uredu i traži pomoć. Ceo izraz ili grimasa pokazuju u kom stanju je pas. Ovde značajnu ulogu imaju i uši koje su najčešće opuštene. Ali zato uši koje pas navlači na zadnju stranu glave mogu biti signal da je pas zainteresovan za okolinu ili uplašen od nekog iznenadnog nepoznatog zvuka.

Naravno, nikada ne treba zaboraviti govor tela. Srćni i opušteni psi mirno leže ili se sporo i gipko kreću bilo da su šetnji ili su spremni za igru. Kod psa koji ima neku vstu problema sa zdravljem ili je uplašen, to stanje može pokazivati zategnutim telom, ukočenim pokretima ili isprekidanim trzajima koji se mogu zapazati na površini kože. To ujedno može biti i upozoravajući znak agresije, tj. pripreme za napad. I rep ovde igra dosta važnu ulogu jer je mahanje upravo siguran znak da je pas zadovoljan događanjima oko njega. Miran i opušten rep takođe šalje informaciju da je sve uredu.

Veoma važan test za vašeg psa je vreme koje provodi sam u svom domu. Zadovoljni i srećni psi neće uništavati nameštaj i druge stvari po kući. Uništene stvari i neprekidno lajanje veoma često pokazuju da je pas anksiozn i preplašen a takođe i nesiguran kada nije prisutan vlasnik. Takvo ponašanje se ne rešava kažnjavanjem već treba potražiti uzrok ovakve ekspresije u ponašanju. Možda je pas nesrećan ali je moguće i da je neki bol ili neka vrsta oboljenja izazvala ovakvo ponašanje.

Izlazak van kuće je takođe veoma važan pokazatelj da li je pas srećan i zdrav. Ako skače, trči u krug, srećno kratko laje, nosi svoju omiljenu igračku i jednostavno vas izaziva na igru, znači da jedva čeka da izađe i provede aktivno vreme napolju sa vama ili sa svojim drugarima u parku. Na osnovu ove vrste ponašanja bićete sigurni da je pas zdrav i srećan.

Na kraju ostaju san i hrana. Kada mu ponudite obrok i pas zainteresovano dođe i pojede porciju hrane koju ste mu ponudili, budite sigurni da je srećan i zdrav. Nekako je isto i sa snom. Ako pas pava mirno i spokojno, sigurni smo da je sve uredu. Nemiran san i odbijanje hrane su sigurni znaci da nešto nie uredu. To je i najčešći signal da bi što pre trebalo posetiti veterinara i utvrditi šta se događa.

ZAKLJUČAK

Možemo zaključiti da ne treba da imate tremu. Instiktivno ćete osetiti kada nešto sa vašim ljubimcem nije uredu. Naši njihovi životi su usko povezani i kako oni nama mogu pružiti sreću, radost i kavalitenu emociju, uzvraćajući na isti način mi faktički ulazimo u njihov svet i razumemo ga na pravi način.