Promena vremena - promena ponašanja - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka
Od petmagazine.rs - 15/09/2021

Promena vremena – promena ponašanja

Meteropatski problemi nisu samo vezani za ljude. Naši organizmi, a tako i mačiji, u suštini rade na istom principu pa s toga mogu imati i iste propratne efkte kod bolesti ali i kod promene vremena

Za magazin PAS piše dr vet. med Vladimir Terzin

Kada dolazi do promena u atmosferi, pogotovu sa promenom spoljašnjeg pritisaka, naše telo koje je većinom fluid (voda), reaguje na ove promene. One su kod nekih organizama izraženije, kod drugih manje izražene ali nikako nisu za zanemarivanje. Pogotovu ako organizam ima neka hronična oboljenja koje se kod promene vremena mogu pogoršavati a nekada dati i ozbiljne simptome koji zahtevaju lečenje.

Mačji svet je, to se mora priznati, mnogo zagonetniji i naizgled komplikovaniji od sveta pasa. Dok pseća raspoloženja možete relativno lako da tumačite, mačke je mnogo teže “pročitati“. Nemaju izrazite promene koje se mogu tumačiti kao mimika lica niti se posebno oglašavaju, pogotovo ne preglasno. Međutim, savremena nauka i te kako tvrdi da je njihov život prepun emocija i promena u raspoloženju, samo su te promene skrivenije i lako mogu izmaći oku neveštog posmatrača.

Promene

Naravno, ono što možemo odmah primetiti odnosi se pre svega na metabolizam koji pri promenama vremena počinje da se menja. Ovakve promene su mnogo izraženije kod mačaka koje izlaze napolje jer je njihovo telo podložnije osećaju promene u spoljašnjoj sredini. Sklone su smanjenoj aktivnosti, više spavaju ali i manje jedu tako da i pre neke meteorološke promene možete biti sigurni da ona dolazi. Zanimljivo je da se ovakva promena mnogo teže zapaža kod kućnih mačaka jer su temperaturne promene mnogo slabije izražene u njihovoj okolini, kao i promene svetla. Takođe se može zapaziti i smanjeno uzimanje hrane, pa se tako kod maca koje imaju problem sa varenjem može javiti i učestalije povraćanje zbog pojave jačeg lučenja kiseline. I inače, ovi hronični problemi sa sisitemom za varenje uvek se intenziviraju pri vremenskim promenama. Ako znamo da naša maca ima problem sa hroničnim gastritisom ili sa poremećajima varenja, možemo biti spremni na ovo i moguće je uz konsultaciju sa vetrinarom dati preventivno lekove koji će sprečiti pojavu ovakvih simptoma.

Reuma

Nikako ne smemo zaboraviti da sa dolaskom promene atmosferskih i vremenskih uslova dolazi i do izraženije pojave reumatskih oboljenja koja takođe u velikoj meri mogu ograničiti njihovo kretanje i usporiti  metabolizam zbog izraženih bolova i manjka aktivnosti. Kod takvih stanja potrebno je odmah delovati odgovarajućim lekovima. Mačke sa promenema u zglobovima mogu biti veoma nervozne i u periodu intenzivnih bolova čak i izraženo agresivne. Nikako ne treba zaboraviti da ih tada moramo ostaviti na miru. Dobro je i omogućiti im mesto na kome mogu da se ugreju. Čim se pojavi zrak sunca koji dopire kroz prozor, mačka će odmah leći na to mesto i provesti nepomično sve vreme koliko je sunce na tom mestu. Ovo može biti i jedan vid ranog upozorenja da mačka pati od reumatskih problema, pa je potrebno odvesti je kod veterinara da bi se uspostavila adekvatna terapija.

Promena ponašanja

Tu su i poremećaji koji se mogu tumačiti kao depresija usled promene vremena. Na primer, mačke koje su navikle da nuždu obavljaju napolju veoma će se teško prilagoditi kućnom toaletu. Kod takvih poremećaja potrebno je pre svega pokazati puno strpljenja dok se mačka ne prilagodi novonastaloj situaciji. Ovakav vid depresije se može manifestovati i promenama navika u ishrani. One mogu dugo odbijati hranu, stalno tražeči nešto drugo što može da izgleda kao izvoljevanje. Međutim, ovakvo ponašanje je samo traženje veće pažnje i kontakta s vlasnikom. Mačka na ovaj način traži više ljubavi i više pažnje.

Sve ove promene je potrebno pravilno tumačiti i potrebno je pomoći mački da se oslobodi jesenjeg stresa. U tim prelaznim periodima morate im pokazati više pažnje pre svega kroz kontakte s njima i kroz različite vrste animiranja koje će im odvući pažnju od trenutnog stanja depresije.

Morate se više igrati s njima, pomalo im ugađati u ishrani i omogućiti im što više vremena u odmoru koji neće biti remećen preteranom bukom.

Uvek se posavetujte sa veterinarom jer znaci promene ponašanja mogu biti uzrokavani i bolestima

Mačkama koje nisu više u tolikom kontaktu sa spoljnom sredinom treba omogućiti dovoljno trave koja se može kupiti u svakom pet-šopu. Ako ne mogu da pređu na ovakvu vrstu trave, potrebno im je davati paste koje pomažu izbacivanje dlake zbog pojačanog linjanja.

Related Posts