Istraživanje: Pas saoseća sa svojim vlasnikom - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
vlasnik i pas
Od petmagazine.rs - 13/05/2020

Istraživanje: Pas saoseća sa svojim vlasnikom

Vlasnici su sa svojim psima toliko emotivno povezani da se njihovo raspoloženje prenosi na psa, pokazuje istraživanje švedskog univerziteta Linkoping.

Izvor: Index.hr/ljubimci; Foto: Shutterstock

Pokazalo se da se nivo hormona stresa, kortizola, u organizmu podudara kod vlasnika i kod psa. Dakle, ako je vlasnik pod stresom, i pas se tako oseća.

Ustanovljeno je da su psi koji su u vlasništvu osoba koje nisu pod stresom veseliji, poslušniji i spremniji na saradnju.

Osobe koje pate od anksioznosti i sklone su panici, češće imaju nemirne, plašljive i razdražljive pse. Naučnici tvrde da je pas značajan pokazatelj vlasnikovog psihofizičkog zdravlja.

Još jednu zanimljivost pokazalo je ovo istraživanje. Ako pas nije socijalizovan ili pokazuje agresivnost prema drugim psima ili ljudima, to znači da njegov vlasnik ne radi s njim, a verovatno ne brine ni o samom sebi na adekvatan način.

Pas, baš kao i bilo koji drugi kućni ljubimac, nije modni dodatak, igračka niti statusni simbol, nego biće o kojem moramo neprestano da brinemo, što je u krajnjem propisano i zakonom.

Obaveza je vlasnika da pas bude zdrav, negovan i vakcinisan. Ni na koji način ne sme da ugrožava zdravlje, mir i dobrobit drugih ljudi i životinja. To podrazumeva da vaš pas okolini ne sme da smeta lajanjem i zavijanjem.

Takođe, ne sme da prlja javne prostore (vlasnik mora da pokui sve što ostaje iza njegovog psa), niti da ugrožava sigurnost komšija i prolaznika. Druženje sa psima može biti lek za dušu i telo, ali ne može da služi za lečenje kompleksa i iskazivanje sile.