Uradi sam: Napravite poligon za agiliti - Pet Magazine
agiliti
Od petmagazine.rs - 12/05/2020

Uradi sam: Napravite poligon za agiliti

Nije potrebno da budete vrhunski majstor da bi vaš pas dobio sasvim pristojan prostor sa preprekama za vežbanje i trčanje.

Tekst: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Sve što vam je potrebno jeste nekoliko dasaka, cevi, drvenih stubova, eksera i šrafova i vaše ili zajedničko dvorište dobiće vrlo dobar poligon za agiliti. Ako već niste probali, trčanje sa psom i savladavanje prepreka disciplina je u kojoj uživa većina pasa. Stručnjaci kažu da psi skokovima, provlačenjem i trčanjem jačaju duh i telo, postaju otporniji na bolesti, kao i da se bolje socijalizuju. Agiliti, iako je sport za pse, lekari preporučuju i ljudima, jer ističu da se u trčanju sa psom i čovek rekreira i sagoreva negativnu energiju i višak kilograma. Sakupite materijal, alat u ruke i na posao.

Poligon

Za prepreke su vam potrebne daske i nekoliko debljih greda, ali u istu svrhu mogu da posluže i table laminata ili neke druge podne obloge. Strmu ravan ćete napraviti zakucavanjem dasaka na dva identična trougla od nešto debljih gredica. Sličan materijal potreban vam je i za podizanje rampe, nalik na gimnastičku gredu, samo sa padovima na obe strane. Naravno, ne preterujte s visinom.

Tunel

Da bi vaš ljubimac vežbao provlačenje, potreban mu je tunel prečnika koji je srazmeran njegovoj veličini. Ova vrsta prepreke u beogradskim parkovima napravljena je od grkljan-cevi, kakve mogu da se nađu na tržištu. Ukoliko vam je to prekomplikovano, pobodite komade zakrivljene tanke armature, kakve možete naći na svakom gradilištu, u obliki slova U duž ose na kojoj želite da postavite tunel. U istu svrhu mogu da posluže i montažne prečke preko kojih se razapinje šator. Preko tako napravljenog kostura raširite najlon u boji ili neki drugi sličan materijal koji će imitirati zidove tunela kroz koji će se ljubimac provlačiti.

Slalom

Spravu na kojoj će pas vežbati tehniku kretanja u „slalomu” napravićete pobadanjem više tankih drvenih stubova u zemlju i podlogu po kojoj će se ljubimac kretati. Za ovu svrhu mogu odlično da posluže držalice za baštenske alatke – vile ili grabulje – čije ćete krajeve prethodno sekirom naoštriti. One su lagane, potrajaće, i u slučaju obaranja neće povrediti ljubimca. Na sličan način mogu da posluže i drške od starih metli.

Prepone

Ovo je jedan od osnovnih rekvizita u agilitiju, čija je svrha da psa navede da se otisne i preskoči je. Za postavljanje prepona potrebne su vam plastične cevi koje mogu da se kupe u svakoj bolje snabdevenoj radnji alata i kućnih instalacija. Za ovu vrstu prepreka najbolje su kanalizacione cevi koje se zagrevanjem lako nadovezuju jedna na drugu. Sličan sistem možete da napravite i od drveta. Za sastavljanje ove vrste prepreka može sjajno da posluži stara krovna građa. Grede su, zbog težine, idealne za postolje, a od letvi ćete lako napraviti prečke za preskakanje. Predvidite unapred više nosača kako biste mogli da podešavate visinu letvice. Ukoliko letvice imaju oštre ivice, obložite ih sunđerom ili tkaninom.

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published.