Uradi sam: Napravite poligon za agiliti - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
agiliti
Od petmagazine.rs - 12/05/2020

Uradi sam: Napravite poligon za agiliti

Nije potrebno da budete vrhunski majstor da bi vaš pas dobio sasvim pristojan prostor sa preprekama za vežbanje i trčanje.

Tekst: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Sve što vam je potrebno jeste nekoliko dasaka, cevi, drvenih stubova, eksera i šrafova i vaše ili zajedničko dvorište dobiće vrlo dobar poligon za agiliti. Ako već niste probali, trčanje sa psom i savladavanje prepreka disciplina je u kojoj uživa većina pasa. Stručnjaci kažu da psi skokovima, provlačenjem i trčanjem jačaju duh i telo, postaju otporniji na bolesti, kao i da se bolje socijalizuju. Agiliti, iako je sport za pse, lekari preporučuju i ljudima, jer ističu da se u trčanju sa psom i čovek rekreira i sagoreva negativnu energiju i višak kilograma. Sakupite materijal, alat u ruke i na posao.

Poligon

Za prepreke su vam potrebne daske i nekoliko debljih greda, ali u istu svrhu mogu da posluže i table laminata ili neke druge podne obloge. Strmu ravan ćete napraviti zakucavanjem dasaka na dva identična trougla od nešto debljih gredica. Sličan materijal potreban vam je i za podizanje rampe, nalik na gimnastičku gredu, samo sa padovima na obe strane. Naravno, ne preterujte s visinom.

Tunel

Da bi vaš ljubimac vežbao provlačenje, potreban mu je tunel prečnika koji je srazmeran njegovoj veličini. Ova vrsta prepreke u beogradskim parkovima napravljena je od grkljan-cevi, kakve mogu da se nađu na tržištu. Ukoliko vam je to prekomplikovano, pobodite komade zakrivljene tanke armature, kakve možete naći na svakom gradilištu, u obliki slova U duž ose na kojoj želite da postavite tunel. U istu svrhu mogu da posluže i montažne prečke preko kojih se razapinje šator. Preko tako napravljenog kostura raširite najlon u boji ili neki drugi sličan materijal koji će imitirati zidove tunela kroz koji će se ljubimac provlačiti.

Slalom

Spravu na kojoj će pas vežbati tehniku kretanja u „slalomu” napravićete pobadanjem više tankih drvenih stubova u zemlju i podlogu po kojoj će se ljubimac kretati. Za ovu svrhu mogu odlično da posluže držalice za baštenske alatke – vile ili grabulje – čije ćete krajeve prethodno sekirom naoštriti. One su lagane, potrajaće, i u slučaju obaranja neće povrediti ljubimca. Na sličan način mogu da posluže i drške od starih metli.

Prepone

Ovo je jedan od osnovnih rekvizita u agilitiju, čija je svrha da psa navede da se otisne i preskoči je. Za postavljanje prepona potrebne su vam plastične cevi koje mogu da se kupe u svakoj bolje snabdevenoj radnji alata i kućnih instalacija. Za ovu vrstu prepreka najbolje su kanalizacione cevi koje se zagrevanjem lako nadovezuju jedna na drugu. Sličan sistem možete da napravite i od drveta. Za sastavljanje ove vrste prepreka može sjajno da posluži stara krovna građa. Grede su, zbog težine, idealne za postolje, a od letvi ćete lako napraviti prečke za preskakanje. Predvidite unapred više nosača kako biste mogli da podešavate visinu letvice. Ukoliko letvice imaju oštre ivice, obložite ih sunđerom ili tkaninom.