Da li imate stidljivog psa? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas se plasi
Od petmagazine.rs - 10/05/2020

Da li imate stidljivog psa?

Svaki pas, ljubimac ili ulični, može naučiti da veruje i ljudima i da se ne plaši, samo mu je potrebno malo vremena.

Izvor: magazin „Pas“; Foto: Shutterstock

Bilo da ste usvojili psa sa ulice ili iz prihvatilišta, ili želite da se sprijateljite sa uličnim psom kojeg hranite u komšiluku, veliki izazov može njihova stidljivost, strah ili nepoverljivost prema ljudima. Ipak, važno je znati da je sve što vam je potrebno – strpljenje.

Stidljivost

Za one pse koji su povučeni i stidljivi najbolje je da uvek imaju mogućnost da odu i budu na mestu koje smatraju bezbednim i sigurnim. Bilo da je to ispod kreveta u spavaćoj sobi, ili u improvizovanoj kućici ili skrovištu ako je reč o uličnom psu. Poštujte njihovu želju da se udalje i dajte im vremena da vam sami priđu i da se oslobode. Pričajte s njima, dajte im hranu, poslastice, vodu… ali to činite tako da budete na odstojanju i date im mogućnost da vas ne shvate kao pretnju, već da znaju da imaju izbor. Maženje nije opcija dok vam pas sam ne priđe i ne stavi vam do znanja da mu je takva interakcija prijatna.

Igračke

Psi obožavaju da se igraju, mada sa plašljivim psom to isprva može biti izazov. Ponudite mu nekoliko različitih igračaka i neka izabere onu koja mu se najviše dopada. Dajte mu vremena da se oslobodi i budite pažljivi. Psima sa ulice potrebno je vreme da nauče da se igraju i da nauče da budu psi. Samo ne odustajte, pas će zavoleti igru i igračke.

Krećite se opušteno

Nemojte stajati i zuriti u svog psa sve vreme (ili onog uličnog), već se normalno krećite, čak ga malo i zaobilazite. Nametanje interakcije neki psi mogu shvatiti kao pritisak. Pustite da pas u kući krene za vama i da vas prati u uobičajenoj rutini po stanu, ali ne obraćajte mnogo pažnje na njega dok se ne oslobodi. Na ulici, neka pas krene za vama i šetajte zajedno, ali opet bez primoravanja psa na interakciju.

Prihvatanje

Vaš pas ili kuca iz komšiluka zasigurno će se s vremenom osloboditi, ali imajte na umu da će možda uvek biti manje društveni od drugih pasa. I psi imaju ličnost i razlikuju se. Neki nikada  ne zavole maženje. Poštujte njegov temperament i karakter, budite nežni i prilagodite mu se.