Da li znate koji psi najčešće grizu? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas grize
Od Dijana Đukić - 04/06/2019

Da li znate koji psi najčešće grizu?

Rašireno je verovanje da su najagresivnije i najopasnije rase bulterijer, pitbul, stafordski terijer, doberman i rotvajleri, ali, istraživanje američkih naučnika je pokazalo nešto drugačije podatke.

Izvor: B92.net/ljubimac, Foto: Shutterstock

Naime, najopasniji su – mali psi.

Istraživanje objavljeno u časopisu Applied Animal Behavior Science, koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Pensilvaniji u saradnji sa čak 6.000 vlasnika pasa, pokazalo je da su od 33 pasmine koje su istraživane dokazano najagresivniji – jazavičari.

Prema navodima, svaki peti jazavičar ugrizao je ili pokušao ugristi nepoznatu osobu, podjednak broj napao je druge pse, a svaki dvanaesti napao je svog vlasnika. Na drugom je mestu čivava, a na trećem džek rasel terijer.

Najmanje su agresivni baset, zlatni retriver, labrador, sibirski haski i engleski kratkodlaki hrt. Psi klasifikovani kao bul terijer i rotvajler napadaju prosečno ili ispod prosečno često.

Naučnici kažu da zvanični statistički podaci o ugrizima pasa nisu relevantni, jer se većina ugriza ne prijavljuje. Ako vas ugrize veći pas, veća je verovatnoća da ćete potražiti lekarsku pomoć, ali to nipošto ne znači da te pasmine najviše grizu.

Napominje se i da se o napadima takozvanih opasnih pasa najviše priča i piše u medijima, zbog toga što su veći i jači, pa njihovi napadi imaju opasnije posledice od napada malih pasa.