7 znakova koji pokazuju da vašem psu treba više kretanja - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas skace
Od petmagazine.rs - 10/06/2019

7 znakova koji pokazuju da vašem psu treba više kretanja

Svaki pas voli šetnju i svakom je psu potrebna fizička aktivnost, ali potrebe ipak variraju od pasmine do pasmine. Takođe, unutar iste vrste postoje razlike i potrebe svakog psa su individualne.

Izvor: Index.hr/ljubimci, Foto: Shutterstock

Ako mislite da se vaš ljubimac dovoljno kreće, a primetite neke od ovih znakova, budite sigurni da niste u pravu te da su potrebne promene i više aktivnosti.

Prekomerna težina

Svakako jedan od najočitijih znakova da vaš ljubimac ne dobija dovoljno fizičke aktivnosti je višak kilograma. Gojazni psi trebaju manji unos hrane i više vežbe, jer je održavanje zdrave telesne težine veoma važno za zdravlje vašeg psa. Baš kao i kod ljudi, gojaznost kod pasa uzrokuje širok spektar zdravstvenih problema.

Destruktivno ponašanje

Većina destruktivnih ponašanja događa se kada je psu dosadno. Umoran pas ujedno je i dobar pas, a pas kojem je dosadno će svoju energiju potrošiti na pogrešannačin – na vašem kauču, cipelama i drugim dragocenim stvarima.

Opsesivno lajanje

Mnogi psi lajanje koriste kao odličan način da pokažu da im je dosadno, posebno kada im vlasnici nisu kod kuće. Psi na puno načina komuniciraju s nama, a neprestano lajanje sjajan je način kako da dobiju našu pažnju. Drugim rečima, vaš ljubimac vam poručuje da je vreme za igru i/ili šetnju.

Gruba igra

Imate li psa koji se jednostavno ne zna igrati lepo? I to bi mogao biti znak da on ima dodatnu energiju, koju negde mora da potroši, a tada je samokontrola nepoznat pojam.

Nemir

Svaki pas koji ne dobija dovoljno fizičke stimulacije biće vrlo nemiran. Nedostatak fizičke aktivnosti jednako je nepovoljan za njegov um, kao i za telo.

Povlačenje povoca

Povlačenje povoca nije uvek loše ponašanje već može biti i znak da vaš pas treba više aktivnosti, odnosno bržu šetnju ili čak trčanje. Nemojte zanemarivati takve znakove.

Traženje pažnje

Neki psi ometaju svoje vlasnike s vremena na vreme, dok im neki psi neprestano dosađuju. Bilo da pritom zuri u vas, gura njuškicu u krilo, laje ili samo besciljno luta, pas koji aktivno traži pažnju vlasnika tokom celog dana, ne vežba dovoljno.