5 načina da se iskupite za to što vam je pas često sam - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas je dugo sam
Od petmagazine.rs - 08/06/2018

5 načina da se iskupite za to što vam je pas često sam

Morate na posao, pa je vaš pas često po čitav dan sam kod kuće. Kad najzad dođete s posla, između kućnih obaveza, plaćanja računa i porodice, preostaje vam premalo vremena za ljubimca. Ponekad vam se čini da je on na poslednjem mestu.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Ako je to slučaj, evo pet stvari koje možete da uradite da biste mu poboljšali kvalitet života, a sebi ublažili osećaj krivice.

Vožnja sa psom

Šta kažeš na vožnju? Naravno, super je voditi psa u duge šetnje u prirodi. Ali ako ne stižete od obaveza, ne znači da treba potpuno dag a zanemarite. On će biti srećan da ga povedete bilo gde sa sobom. Ako nemate vremena za avanturu, povedite ga na mini-put.

Neka krene s vama do „pet-frendli” prodavnice. Ili se odvezite zajedno do pet-šopa, gde ćete mu kupiti neku zanimljivu igračku. Zapravo, idite zajedno bilo kuda gde bi pas mogao da uživa. Jednostavna promena ambijenta delovaće pozitivno na vašeg psa. Ne zaboravite da je uslov da pas bude dobro socijalizovan i prijaeljski nastrojen prema drugima.

Pas i društvo

Družite se s prijateljima. Povedite psa da poseti drugare. Njegove, ne vaše. Ako ima najboljeg psećeg drugara, pružite mu priliku da se igra s njim. To će biti odlična zabava i još bolja vežba, posebno ako je reč o inače energičnom psu koji je primoran da dosta vremena provodi u kući. A vi imate priliku da se družite s drugim ljubiteljima životinja.

Kad birate drugara za svog ljubimca, birajte psa slične veličine, koji voli da se igra na sličan način. U suprotnom, dobra namera jednog psa mogla bi da bude shvaćena kao neprijateljstvo. Zato budite veoma pažljivi u odabiru.

Pet-frendli restorani

Izvedite psa na večeru. Odmorite se od kuvanja i izvedite psa na večeru. Izaberite restoran s baštom koji prihvata pse. Ako ih i nema u blizini, zašto ne biste organizovali piknik u obližnjem parku. Hrana, vaše društvo i uživanje na svežem vazduhu – za vašeg ljubimca to je het-trik.

Trening psa

Naučite nešto novo. Trenirajte svog psa. Radite na osnovama ponašanja, poput mirnog hodanja na povocu bez skakanja. Ili ga naučite nekom zanimljivom triku. Pozitivni trening pojačava vašu vezu sa psom. Kvalitetno zajedničko vreme prijaće i vama i njemu.

Vreme sa psom

Uživajte „jedan na jedan”. Jednostavno provodite vreme sa svojim psom. Ako voli da se mazi, ušuškajte se zajedno na kauču. Ili ga jednostavno mazite 15 minuta. Naučite ga da posle dugog i napornog dana dođe kod vas da biste se zajedno opustili.

Na kraju, još jedan savet – prestanite da se toliko opterećujete krivicom. Imate obaveze i račune koje morate da platite. Normalno je da morate dobar deo dana da provedete van kuće. Ako ste odsutni dužeod 8 do 10 sati razmislite da unajmite „pet-sitera” koji bi pravio društvo vašem ljubimcu. Postoji i opcija da mu obezbedite mesto u nekom od „vrtića” ili „dnevnih boravaka” za pse.

Dok god mu posvećujete dovoljno pažnje i vremena, brinete o njemu, vodite ga redovno u šetnje i kod veterinara, nemojte da brinete. Sve će biti u redu.