15 rasa pasa koji ne vole da su sami kod kuće - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 26/02/2019

15 rasa pasa koji ne vole da su sami kod kuće

Naravno da nijedan pas nije srećan kad je sam i kad vlasnici dugo rade. Međutim, neke pasmine su osetljivije na samoću i dosadu, naročito oni psi kojima je potrebno dosta fizičke aktivnosti na otvorenom tokom dana.

Tekst: magazin Pas, Foto: Shuttesrtock

Ukoliko tek planirate da izaberete ljubimca, ovo su saveti koji će vam sigurno biti korisni. Ako radite od devet do pet, možda ovi psi nisu idealan izbor ako nemate ograđeno, prostrano dvorište u kom mogu da borave. A ako ste već vlasnici ovih energičnih i razigranih pasmina, imajte na umu da bi ih trebalo izvoditi najmanje dva do tri puta dnevno, kako ne bi patili i imali problema u ponašanju.

Evo koji psi ne vole osmočasovni radni dan svojih vlasnika:

Veliki pirinejski planinski pas

prinijeski planinski pas

Ovi nežni divovi uzgojeni su da budu veoma aktivni, da u francuskim planinama štite stada od divljih životinja. Njihova genetika je takva da im je potrebno mnogo kretanja, pa „zatočeništvo“ u stanu tokom osam sati zaista nije humano za ove prelepe pse.

Mađarski komondor

madjarski komondor

Ovi psi raskošne dlake nalik dredovima (veoma liče na pulija, ali su to dve različite rase) nikako ne vole lenjost i izležavanje. Nekada su bili vredni radni psi i potrebno im je nekoliko dugih šetnji tokom dana.

Anadolski pastirski pas

anadolski ovcar

Turski radni pas koji je u planinama štitio stada od napada vukova i medveda nikako nije pas koji će uživati u stanu, naročito ako je veći deo dana sam. Ovaj pas će čak i noću istraživati i čuvati svoju porodicu. Zanimljivo je da uvek pronađu mesto u domu u kome su mu svi članovi porodice (čopora) na oku.

Border koli

border koli, najpametniji pas, ajnstajn medju psima

Jedna od najpametnijih rasa pasa na svetu ne voli da bude sama. Ukoliko nemaju dosta fizičke i mentalne stimulacije tokom dana, biće nervozni i potišteni, a to je greh za ovako razigrane i radoznale pametnice.

Tibetanski mastif

tibetanski mastif, skupi psi

Najpre, da naglasimo: ova pasmina nije za svakoga. Potreban im je iskusan, strpljiv i odlučan vlasnik. Bili su zaštitnici nomadskih plemena i čuvari njihovih životinja. Ukoliko mu se ne pruži dovoljno fizičke aktivnosti tokom dana, noću će neprekidno lajati. A njihov lavež snažan je koliko i njihovo telo, verujte nam na reč.

Goniči rakuna (coonhound)

gonic rakuna

Odgojeni su da love noću i taj instikt se zadržao do danas. Uz mnogo fizičke aktivnosti tokom dana, nužno je da ga naučite da spava kad i vi inače će i noću biti budan i tražiti igru i razonodu.

Klamber španijel

klamber spanijel

Iako je velika spavalica, to ne znači da mu tokom dana ne bi trebalo obezbediti duge šetnje i istrčavanje. Veoma je aktivan pas i ne voli da je dugo kod kuće.

Nemački kratkodlaki ptičar

nemacki kratkodlaki pticar

Voli dugo da spava, ali čim se probudi željan je igre, trčanja i šetnje. Potrebna su mu dva do tri aktivna i poduža izlaska iz kuće tokom dana.

Belgijski malinoa

malinoa, belgijski ovcar

Pas čuvar koji tokom dana ne miruje. Tokom noći redovno će proveravati vrata i prozore, i budi se s prvim zracima sunca. Uživaju u šetnji, trčanju i igri, kao i mentalnoj stimulaciji.Nikako ga ne bi trebalo satima ostavljati u četiri zida.

Maremano abruceški pastirski pas (marema)

Maremano abruceški pastirski pas (marema) 

Pas za farmu, uzgojen da čuva stoku i naviknut na prelaženje desetina kilometara tokom dana. Nije pas za stan i zahteva vlasnika koji ima iskustva s ovom rasom. Neophodno mu je prostrano dvorište i dosta fizičke aktivnosti.

Belgijski ovčar

belgijski ovcar

Kao što mu ime kaže, veoma je aktivan i traži vežbu. Ukoliko nemate dvorište, neophodne su mu bar tri šetnje dnevno u trajanju od najmanje pola sata.

Kuvas

kuvas

Nikako ne vole samoću i zatvoren prostor. Ove miljenike mađarskog plemstva teško da možete držati u stanu bez redovnih i dugih šetnji. Idealno bi bilo da radite od kuće, pa da ga s vremena na vreme možete izvesti.

Vižla

madjarska vizla

Ovaj mađarski pas pravi je sportista i atleta. Potrebno mu je mnogo vežbe i fizičke aktivnosti, ne voli samoću i uživa napolju.

Kavkaski ovčar

kavkaski ovcar

Ovaj divovski radni pas nikako nije izbor za život u stanu. Aktivni su i tokom noći, a ne samo danju, a kako su decenijama bili radni psi, aktivnost je prva reč koja ih opisuje. U Sovjetskom savezu bili su pomoćnici čuvara zatvora.

Jermenski gampr

jermenski gampr

Pas čuvar stada, najlepše se oseća u prostranom dvorištu. U genima mu je da bude budan tokom noći, naročito u periodu od četiri do osam ujutro. Veoma aktivan pas koji se može prilagoditi životu u stanu, ali samo ako se redovno izvodi i trenira.