Kako da usrećite svog ljubimca? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
srecan pas, pas i vlasnik
Od Nikola Nedeljković - 10/03/2019

Kako da usrećite svog ljubimca?

Evo naših predloga kako da svojim mezimcima “izmamite osmeh na lice”

Tekst: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Zakažite vreme za igru. Psi obožavaju igru. Tačno je da svi imamo sve manje vremena, ali možemo da nađemo deset minuta dnevno za kratku sesiju bacanja lopte ili štapa, ili za igru sa skrivanjem poslastica po kući. Zajedničko vreme učvrstiće vaš odnos, ali i doprineti da se i vi dobro osećate.

Uvek koristite srećan, prijateljski glas kad dozivate svog psa. Da li se vi rado odazivate kad vas neko pozove ljutitim glasom? Naravno da ne.

Budite dosledni. Zamislite koliko je zbunjujuća ova scena: kad dođete kući pas skoči na vas, a vi ga ignorišete ili čak nesvesno nagradite. Međutim, kad vaša mama dođe, vi se ljutite kad pas skoči na nju. Zbunjujuće? Možete da se kladite. Psi žele da nam udovolje. Pomozimo im tako što ćemo biti dosledni.

Držite se rasporeda. Psi su robovi navike. Poštovanje rasporeda čini ih srećnim. Takođe, hrana je jedno od njihovih najvećih zadovoljstava, potrudite se da ga hranite redovno i dobro.

Ostavite telefon. Svi mi ovo ponekad radimo – dok smo u društvu psa, bilo u šetnji, dnevnoj sobi ili u parku, sva naša pažnja usmerena je na telefon. Pokušajte da telefon ostavite kod kuće ili barem isključite tonove tokom šetnje.

Uverite se da pas dovoljno vežba. Mnogi problemi s ponašanjem su rezultat dosade. Postarajte se da pas dobro protegne noge, oslobodi se viška energije i promuva se u spoljašnjem svetu. Ni vi ne biste voleli da ste zatvoreni u kući po čitav dan.

Uverite se da pas ima nekoliko udobnih i prijatnih mesta na kojima može da se opusti, gde je ušuškan i zaštićen od članova porodice i buke. Psi provode veliki deo dana spavajući, pa se postarajte da imaju mesto na kome mogu da se odmore nesmetano. To se posebno odnosi na starije ljubimce.