Zašto ih fascinira kupatilo? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 13/12/2018

Zašto ih fascinira kupatilo?

Svim vlasnicima mačaka dobro je poznata ta situacija. Krenete u toalet, a dotada nezainteresovana mačka potrči za vama i uvuče se u kupatilo pre nego što zatvorite vrata.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock


Zatim se udobno smesti i ne trepćući zuri u vas. Ako vam je neprijatno, pa krznenu ljubimicu izbacite napolje i zatvorite vrata, nećete imati mira od mjaukanja i grebanja po vratima. Pitanje zašto je to tako i otkud opsesija mačaka kupatilom, do danas je ostalo bez odgovora.


Naučnici kažu da bismo za tačan odgovor na njega morali da nađemo način da zavirimo u neumorne mačje umove, ali da je neizvesno da li bismo i tamo pronašli odgovore.


Istraživačica mačaka Mikel Delgado s Kalifornijskog univerziteta Dejvis kaže da naučnici nemaju konkretan odgovor, ali da imaju ideje o tome otkud dolazi mačja opsesija kupatilom:

  • Verovatno postoje brojni razlozi zbog kojih mačke vole da se pridruže ljudima u kupatilu. Moguće je da im prosto ta prostorija miriše veoma poznato i prijatno jer se tamo nalazi njihova kutijta sa posipom. Mačke, takođe, verovatno znaju da smo, dok sedimo na WC šolji, veoma usredsređena publika, jer u vreme kad smo stalno zauzeti i u pokretu, mace uživaju u prilici da dobiju nekoliko minuta naše nepodeljene pažnje. Postoji i mogućnost da mačke uživaju u hladnim i glatkim površinama pločica i sanitarija.