Zašto nas mace prate u kupatilo? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka u kupatilu
Od petmagazine.rs - 18/03/2020

Zašto nas mace prate u kupatilo?

Kada je reč o kupatilu, naši čupavi mezimci nikako ne poštuju našu privatnost, iako je zahtevaju kada je njihov red za toalet.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Kada gospođe mačke idu u svoj toalet, one zahtevaju privatnost i svaki vlasnik mačke zna da je, kada se njegov ljubimac uputi ka posudi s posipom, to siguran znak da se valja skloniti. Međutim, kada taj isti vlasnik krene u kupatilo, mačka ne samo da je kraj njegovih nogu, nego ako slučajno zatvori vrata – dobiće glasnu grdnju i grebanje po vratima. Zašto nas prate u kupatilo? ‒ jedno je od najčešćih pitanja vlasnika cica-maca.

Kako kažu naučnici, ne postoji nepobitna istina kada je reč o ovoj nedoumici, ali postoji nekoliko pretpostavki zašto naši ljubimci ne znaju za privatnost kada smo u kupatilu. Evo koje su:

1. Radoznalost – svi znamokoliko su mačke radoznala bića i da ništa ne može da im promakne. Mace nam ne dozvoljavaju da boravimo iza zatvorenih vrata jer se pitaju šta mi to tamo radimo bez njih i zašto bismo uopšte, zaboga, negde boravili bez njih. Zato će glasno mjaukati, zavijati, coktati, grebati vrata ili lupkati šapicama kako bismo ih pustili u toalet i otkrili im šta mi to zapravo tamo radimo. Mačke su teritorijalne životinje i žele da uvek znaju šta se to dešava na njihovoj teritoriji. Takođe, žele da se uvere da ne radimo ništa što bi moglo da privuče predatore i da ugrozi naš zajednički životni prostor.

2. Pažnja – mačke obožavaju pažnju, kada to njima odgovara, razume se. A najbolje od svega je to što se, kada smo u kupatilu – ne pomeramo i pogled nam je uprt pravo u ljubimca koji sedi ispred nas, ili nam se mota oko nogu „proseći” maženje i komplimente. Takođe, mačka ovaj ritual shvata kao nagradu – svaki put kada uđete u toalet i ona krene za vama, zna da će dobiti partiju ljubavi, i tako je zapravo podstičemo da nas prati.

3. Sigurnost – iako su predatori, mačke nas doživljavaju kao svoje zaštitnike i uz nas se osećaju sigurno i ušuškano. Kada nas nema na vidiku, neke mace osećaju se ranjivo i ugroženo, pa nas svuda po stanu prate u stopu. I zato je ovo još jedan dokaz da stav da nas mačke ne vole i ne žele našu pažnju ne može biti dalji od istine. Baš kao i psi, i mačke prate svoje vlasnike u stopu i žele da budu pored njih. I većina vlasnika je, verovatno već nakon prvog dana suživota s mačkom, odustala od zatvaranja vrata od kupatila.